неделя, 4 май 2014 г.

Науката епигенетика – Как нашето съзнание може да препрограмира нашите гени

Източник

Какъв вид контрол имаме над собствения си живот? Дали сме напълно контролирани от нашите гени или сме оковани в бронята на собствения си егоизъм, както искат да ни покажат някои от съвременните писатели? Колко власт имаме да оформяме нашия живот и живота на другите?

Противно на това, което много хора вярват, много акценти, приписани на контрол на гените върху човешкото поведение, са нищо повече от теория и доктрина. "Генният егоизъм" е само предположение, а не научен факт.

Каква е основополагащата догма?


Основната догма е доктрината, че информацията в клетките ни, произтичаща в една посока - от ДНК към РНК и от нея към протеините. Просто казано, това е догматично вярване в абсолютна предопределеност.

Нека да погледнем в историята на своето развитие. През 1990 г. започва голяма международна програма за научни изследвания - Human Genome Project. Заявената цел е да се очертаят всички човешки гени и взаимодействието схемите, използвани в компютърните програми, а след това преобразувани в тези знания (високодоходни) "преимущества" за цялото човечество, като например, намиране на лекарства за най-страшните болести.

Тази идея, разбира се, се опитва да се приложи в благоприятна светлина, и похарчва по проекта много пари, но дали тя е била използвана за добро? Според личното мнение на автора на статията - не.

Накратко, основната догма ни разказва, че веднъж протеините изпълняват всички основни процеси вътре в клетките ни, и техните функции са напълно определени от генетични инструкции (в крайна сметка, това е, в което искат да вярваме, на медицинското създаването и някои клонове на фанатичните привърженици на теорията за еволюцията), то ние, хората - не повече от изчисления детерминиран израз на нашите гени. Ние сме малки роботи, чиято биология, емоции, здраве, и вярвания, не са в резултат на нашия избор. В действителност, ние сме  "хуманоиди!"

Именно тази теория, ни преподават в медицинските училища и университети по целия свят. За щастие, всички мислещи хора са обезкуражени във вярването, което, в края на краищата, беше установено, че е невярна.

 Явява ли се еволюцията детерминирана

За петдесет години преди публикацията на Чарлз Дарвин за "Произход на видовете", френския учен Жан-Батист Ламарк постулира, че живите същества трябва да имат вътрешно възприемане на своето обкръжение, за да се развиват, и че те еволюират в отговор на промените в околната си среда. Неговата идея е, че генетичните мутации по никакъв начин не са случайни. В живота има някаква вътрешна разумност, която ние дори не сме започнали да разбираме.

Реакцията на "научната общност" по това време, на това твърдение е неблагоприятно. Учените са се изсмяли на теорията на Ламарк и изтрили името му  от учебниците по история, и вдигнали на пиедестал откривателят на еволюцията Дарвин, въпреки факта, че Дарвин публикува книгата си, петдесет години след Ламарк, и факта, че книгата му е до голяма степен въз основа на работата на друг един човек - Алфред Ръсел Уолъс, много от които идеи, Дарвин е копирал.

Според Ламарк, има сили на взаимодействие между живите същества и тяхната среда. Според теорията на Дарвин еволюцията е напълно детерминирана и се основава на случайни мутации.

Така че кой от тях е по-близо до истината? За наше щастие, Ламарк е бил прав за поне едно от нещата: че клетките имат съзнание..

Появата на науката епигенетика

Много високо интелигентни биолози потвърждават недвусмислено, че детерминизма заключен в основната догма е фалшив. Гените не определят действията на хората - израз на нашите гени е отговор на нашата околна среда.

Това бе окончателно доказано през 1988 г. от британския молекулярен биолог Джон Кернс. Той взима бактерия, чиито гени, не позволяват да се произвежда ензими на лактаза, необходими за усвояване на захар и мляко, и ги поставя в петритна чашка, в която има само един хранителен елемент, лактаза. За негова голяма изненада, в рамките на няколко дни всички чаши са пълни с бактерии, които са се научили да ядат лактозата. ДНК на бактерии се променя в отговор на околната среда.

Този експеримент се повтаря много пъти, а учените не намерили по-добро обяснение от очевидния факт - дори най-примитивните организми се развиват съзнателно.

Така информационните потоци в двете посоки, от ДНК към протеините и от протеините,.към ДНК, което напълно противоречи на "фундаментална догма". Гените може да се активират и деактивират от сигнали на околната среда. Съзнанието на клетките се крие в клетъчната мембрана. Абсолютно всяка клетка в тялото ни има определен вид съзнание. Гените променят тяхното изражение, в зависимост от това какво се случва извън нашите клетки, и дори извън нашето тяло.

Какво означава това за нас?

Ние сме свободни да вземаме решения, които засягат нашия живот и живота на другите. Ние не сме роботи, които изпълняват командите на нашите гени. Нашите вярвания могат да променят нашата биология. Ние имаме силата да се излекуваме, да повишим нашето чувство на самоуважение и емоционалното ни състояние. Всеки аспект от нашия живот може да се подобри с правилните намерения.

Най-лошото нещо, което можем да постигнем като мислещи и чувстващи съществ е да намалим от нашите дълбоки положителни емоции и да позволим на страха и гнева, да вземат властта над живота ни. Когато позволим негативните чувства, да вземат връх над нас, ние се отдаваме на ментално-биологичното състояние на страх, подобно на реакцията на състоянието "бий-или-бягай".

За да се разваме положително като човешки същества, ние трябва да изразяваме положителни емоции като любов, обич, радост и воля за победа над себе си и собствения си живот. Когато сменим нашите вярвания, ние променяме емоционалното ни състояние. И когато това се случи - ние променяме живота си.

На първо място, ние трябва да вярваме. Само тогава ние ще си дадем шанс да го постигнем.


източник - zahariada.blog.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.