петък, 28 декември 2012 г.

Брайън Башам: Пазете се от корпоративни психопати – те заемат високи позиции във властта







В продължение на много години съм виждал чудовища,  сблъсъкът с които е предначертан от съдбата. Но когато регулирането в САЩ и Великобритания отслабна и ограниченията отпаднаха, чудовищатa започнаха да проникват по върховете.  В Документа, озаглавен „Теория на Корпоративните психопати и тяхната роля в световната финансова криза“, наскоро публикуван  в списанието за бизнес етика, Clive R Boddy нарича тези хора психопати. 
„Това е 1 процент от хората, които нямат съвест и състрадание“, пише той. „Издигайки се по  служебната стълбица в съвременните финансови корпорации, психопатите оказват влияние върху целия морален климат на компанията като цяло, и притежавайки значителна власт, те  причиниха банковата криза“.
И Clive R Boddy в убежденията си  не е сам. В най-известната книга на Джон Ронсън, „Проверка за психопат,“ професор Робърт Хеър казва на автора : „Психопатите, които са серийни убийци, унищожават семействата. Корпоративните, политически или религиозни психопати   унищожават икономиката. Те   унищожават обществото „.
В Бахрейн, хубава топла вечер. Моят събеседник,  голям британски инвестиционен банкер, и аз, обсъждаме най-известните видове   банкери , и това, което ги поддържа. Бих казал, че с характеристиките си те често попадат в обхвата на понятието за социални психопати. За  изненада  моят събеседник  се съгласи.
След това той направи изненадващо признание: „В една голяма инвестиционна банка, където съм работил, ние използвахме психометрични тестове, за да открием социални психопати, защото техният характер е точно подходящ за да заемат високите постове във финансовите корпорации.“ 
Той е една от най-големите инвестиционни банки, която избира за работа психопати.Никога не съм срещал с бившия директор и архитект на краха на  Lehman Brothers, г-н Дик Фулд, но аз го видях на видео и този клип ме изплаши. Той крещеше на персонала, че иска да изтръгне  (на конкурентите) сърцата и да ги погълне, преди да умрат.“ Защо  някой като Фулд е в състояние да стигне  до върха на Lehman? Не е задължително да видите видеото, за да  заключите, че странен; можете да  прочетете  2200 страници доклад на  адвоката от   Чикаго Антон Валукас, нает от американски съд да разследва колапса на Lehman. Валукас намира потресаващи вътрешнокорпоративни извращения; в  доклада той описва грешките на ръководството  и разрушителната вътрешна култура на безотговорни рискове, достойни за всеки психопат.
Така че  защо не са разкрили Фулд  и не са го спрели? Аз дойдох до заключението, че това е добрият стар въпрос за характера и храната, но в нова интерпретация. Както аз  виждам нещата, в света на непрекъснатото  търсене на разширяване, финансовият сектор  активно търси  такива чудовища  и   ги отглежда  с похвали и награди.
Clive R Boddy предупреждава: „Същите тези корпоративни психопати, които предизвикаха кризата със своята егоистична алчност и скъперничество, сега съветват правителствата как да се измъкнем от тази криза. Освен това, ако теорията на корпоративните психопати е вярна, тогава ние все още сме много далеч от края на кризата. Напротив, тя е само в края на началния си етап.„
Опитвайки се да разбера превратностите на това какво се е случило в годините преди кризата от 2008 г., развих правилото: „В един нерегулиран света по  върховете се издигат хора, които са най-безпринципни.“ А едва ли може да се намерят по-безпринципни хора от  корпоративните психопати.

http://nepoznato.energetika-bg.com/2012/01/brayan-basham-pazete-se-ot-korporativni-psihopati-te-zaemat-visoki-pozitsii-vav-vlastta/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.