четвъртък, 13 декември 2012 г.

Звукът на Космоса

Вселената е жива и непрекъснато го доказва. Цялата природа, цялата вселена е жива, прелива от живот, от движение и звуци.

Учените открили, че планетите в Космоса, които са достатъчно плътни, за да могат да се въртят около оста си с период от 4 или по-малко секунди, издават звуци.

Тези звуци не могат да бъдат чути от нас на Земята, защото, първо се намираме много далече и второ заради вакуума в Космоса, през който не могат да преминават звукови вълни.

Откритието обаче е направено от мисиите на двете безпилотни научни сонди – Voyager 1 и Voyager 2, които са записали емисиите отделяни от планетите и електромагнитните вълни във Вселената. Благодарение на тях са направени записите, чрез които можем да се насладим на уникалните неземни звуци на Космоса. Или по-точно на звуците, които издават планетите от Слънчевата система, както и самото Слънце.

Записите представляват емисии от радиосигнали излъчвани от планетите, които са превърнати в звукови файлове специално за НАСА. Те се използват за по-нататъшни изследвания.


Сложните взаимодействия на заредените частици, пренеси от слънчевия вятър, планетарната магнитосфера и други, създават "звукови" вибрации. Те звучат много интересно, и донякъде леко страховито.

Юпитер, например, се състои основно от водород и хелий. Цялата планета е от газ, с нетвърда повърхност. Налягането и температурите на Юпитер са толкова високи, че газовете постепенно преминават от течност, в компресирана метална "плазма", където молекулите са лишени от външните си електрони.

Ветровете на Юпитер са със скорост хиляди метра в секунда, спрямо ротационното завъртане. Магнитното поле на Юпитер от своя страна, е четири хиляди пъти по-силно от това на Земята, и е с наклон от 11 ° градуса от оста на въртене. Това кара магнитното поле да пулсира, което оказва сериозен ефект върху заредените с електричен заряд частици. Тази плазма, формирана от заредените частици, има свойството да се ускорява извън магнитосферата на Юпитер със скорост от десетки хиляди километра в секунда. Именно тези вибрации на магнитните частици са причината за генериране на някои от звуците, които чувате на този запис.

Източник : 
http://www.mystics.eu/astronomia-kosmos/297-zvukut-na-kosmosa.htmlНяма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.