събота, 16 май 2020 г.

Реалността на илюзията във Вселената

Откакто човекът започна да прониква все по-навътре в огромните разстояния на Космоса, мистерията на структурата и създаването на Вселената е обрасла с нови предположения и догадки. Първият човек, който обърна фундаментално представата на човечеството за Вселената, беше Едуин Хъбъл.
Той беше първият, който се зае сериозно с изучаването на мъглявините, което в крайна сметка го доведе до правилното предположение, че мъглявините са струпвания на огромен брой звезди, галактики, които са безброй във Вселената. При допълнителни изследвания Хъбъл откри, че галактиките непрекъснато се отдалечават от Земята, което означава, че Вселената е в състояние да се разширява!


По пътя на тези изследвания се появи интересен детайл: галактиките, разположени много далеч, се отдалечават с по-голяма скорост и това явление се нарича закон на Хъбъл. Въз основа на този закон бяха изведени два важни постулата: образуването на Вселената е имало отправна точка, а и всеки от съставните й обекти вътре е едновременно неин център.
След като Хъбъл публикува закона си, повечето експерти преминават на страната на концепцията за Големия взрив, която обяснява произхода на Вселената чрез нейното формиране от гореща свръхплътна субстанция. Впоследствие се формира идеята, че в „пролуките“ между разминаващите се галактики се образува нова материя и това позволява на Вселената да поддържа своята плътност, т.е., да остане неподвижна. Но теорията за неподвижната Вселена не продължила дълго, поради редица видими противоречия. Поради което мисълта за човечеството дълго време се придържаше към половината от тази версия, а именно - хипотезата за Големия взрив.


Но през 1982 г. френският физик Ален Аспект установява, че при определени обстоятелства електроните могат да се свързват помежду си със светкавична скорост и няма значение къде се намира единият от електроните: в другия край на Вселената или на 1 см от другия. Тайнствено всяка частица „знае“ какво прави другата. Въпреки това, при такива обстоятелства смущаваше факта, че постулатът на Айнщайн е нарушен, който гласи, че пределната скорост на взаимодействие е равна на скоростта на светлината и всъщност частиците ще трябва да я превишат и следователно - ще преодолеят времевата бариера.
Въпреки това, начин за разрешаване на това противоречие намери един от сътрудниците на Айнщайн, а именно физикът Дейвид Бом, който предположи, че частиците могат да си взаимодействат помежду си не защото излъчват определени сигнали, а защото в действителност разстоянието, което ги разделя, е просто илюзия. И следователно нашата Вселена не е нищо друго, освен холограма, в най-малката частица от която се съхранява информация за „пълното изображение“.


За по-голяма яснота беше даден пример с риба в аквариум, която се снима едновременно, но от различни ъгли. Ако впоследствие погледнете подобни записи един до друг, може да изглежда, че говорим за две различни риби и едва после идва осъзнаването, че между тях има нещо общо: синхронно движение, едновременна промяна на посоката. Следователно на наблюдателя, който гледа рибата, прави впечатление, че два различни индивида по някакъв начин са "свързани" помежду си. Бом стигна до това заключение, след като бяха открити основните закони на квантовата механика, където процесите протичат по съвсем различен начин и понякога противно на известните закони на физиката.
Холографската теория на Вселената може да обясни много паранормални явления: телепатия, ясновидство, телепортиране на предмети. Напоследък някои експерти сериозно се заинтересуват от тази теория и постепенно са склонни да мислят за нейната правдоподобност,  но още през миналия век известният професор - психиатър Станислав Гроф пише, че провалът на съвременните теории на неврофизиологията не позволява обяснение на онези явления, чиито феномени лесно се обясняват от холографската хипотеза.


Последните проучвания в областта на черните дупки с помощта на холографската теория обясняват успешно процеса на тяхното изпаряване, защото в противен случай всички данни за "вътрешното съдържание" на дупките просто биха изчезнали, което е невъзможно от принципа за съхраняване на информация. И ако информацията от черните дупки се превежда в двуизмерна холограма - това е напълно приемлив вариант.
Също така астрономите правят опити да „намерят илюзията“ на Вселената с помощта на инструменти. Например, с помощта на гравитационния телескоп в Германия се провеждат изследвания, насочени към откриване на колебания във време - пространството и гравитационните вълни. Но за няколко години не се улови нито една вълна, защото една от причините са странни смущения на шума в диапазона от 300 до 1500 Hz, които са фиксирани от детектора от доста време и създават големи проблеми за неговата работа.


Според предположението на директора на Центъра за астрофизични изследвания Ферми Крейг Хоган, това е така, защото време - пространството не представлява определена непрекъсната линия, а е съвкупност от квантови "гранули" от пространство - време.
За потвърждаването на холографската структура на Вселената може да послужат синхронизмите - еднаквите събития, които се случват през определен интервал във времето, също с помощта на този метод може да се обясни клиничната смърт и еднаквите сънища при напълно различни хора. Между другото, това явление вече не е толкова рядко.



Послепис. Откакто е открит методът за създаване на холограми, хората непрекъснато подобряват този метод. Наскоро специалисти от Япония разработиха метод за създаване на пълноцветна холограма, базирана на специални частици - плазмони, които са съвместни трептения на свободен електронен газ. Следователно, създаването на холографски монитори е точно зад ъгъла, като освен това специалистите са решени да създадат осезаеми холограми в близко бъдеще. Така че лично да се ръкувате с приятели, разположени на друг континент, скоро ще стане възможно с помощта на перфектна „истинска илюзия“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.