сряда, 27 май 2020 г.

Холографският модел на Вселената. Произходът на материята - 2

Хроно-черупки

Първият обект, който възниква в проявения свят е времето. Освен това, невероятните свойства на времето ни позволяват да го представим в ново качество, различно от общоприетата гледна точка. Ние показваме, че в основата на всички материални прояви на света е веществеността на времето, така че времето става източник на всички неща.
Н. Козирев говори за физическите свойства на времето, които могат да бъдат представени като енергия. Благодарение на неговите изследвания става ясно, че структурообразуващите функции са присъщи на самото време. Посредством времето някои системи влияят върху други, енергията се прехвърля от системата към подсистемите и се организира вътрешната структура на системите. Понятията време и енергия стават синоними. Времето в неговото формиране не се проявява като четвъртата координата на пространствено-времевия континуум, а като квант на действието, като самоорганизирано образувание със собствени характеристики и качества. Поради физичните свойства на времето се създава уникална структура, наречена холограма на Вселената.
Системната самоорганизация на материята предвижда формирането на обективен свят, като се започне с диференциация (или квантоване). Първата стъпка на диференциация ни дава като прототип на обективния свят кварти (дупки) и дистанционни кванти на действието под формата на противоположна реалност, които на този етап са кванти на енергия-времето.
Въз основа на експериментите на Козирев и принципите на самоорганизация е построен времеви модел, в който това самоорганизирано образувание или квантите на действието са представени под формата на хроно-черупка.
Всъщност, хроно-черупките са първите обекти на интегралния свят, които са резултат от обединението (интегрирането) на образувания, разделени чрез диференциация: квартове и енергия-време.
Името "хроно-черупка" е взето от следните съображения. Докато разглеждаме свойствата на времето, ще видим, че то може да бъде представено както под формата на квант на действието, така и под формата на определено хронално поле, подобно на гравитационното или магнитното, и под формата на времеви вълни. Следователно, името трябва да отразява целостта на това явление, неговата ограниченост, изолация. Например, за разлика от физическите полета, които се считат за безкрайни, хроно-черупката има граница. Не можеш да назовеш вълните време, защото времето не се разпространява, а се появява навсякъде веднага. Следователно, думата черупка се появява, въпреки че би могла да се нарече и хроносфера, само топологията на хроно-черупката или нейната форма може да бъде различна от сферичната, така че терминът черупка е по-подходящ. Образно, хроно-черупките могат да бъдат представени като балони, пълни с въздух и намиращи се във въздуха. Такъв балон постепенно се издухва и когато целият въздух го напусне, животът на системата, образувана поради него (въздух или енергия), ще приключи.
Както можете да видите, в този модел времето се представя от съвсем различна, необичайна гледна точка. Най-често ние считаме времето под формата на 4-та координата на пространствено-времевия континуум и едно и също за всички случаи на живот. Проучването на проблема с времето обаче показва, че има много времена. Всеки обект, процес, явление има свое време под формата на своя хроно-черупка.
Нещо повече, физическите свойства на времето, както беше експериментално доказано, имат свои уникални характеристики. Той доказа, че времето, прехвърляйки енергия, не предава импулс, т.е. времето е материална реалност без импулс. Според образния израз „човек не може да се отдръпне от времето“ и не може да бъде „крила на космическия полет“. Липсата на импулс е основното свойство, поради което времето се различава от материята и от силовите полета. Преносът на енергия без импулс има много важно свойство. Такова предаване е моментално, т.е. тя не може да бъде разпространена, защото разпространяването се свързва с пренос на импулс. Следователно, времето във Вселената не се разпространява, а се появява навсякъде веднага.
Има изследвания, в които връзката между времето и причинно-следствените връзки е най-универсалният компонент, съществуващ в света. Именно дълбокото убеждение на учения за съществуването на такава връзка го накара да нарече теорията си причинно-следствена механика. Въз основа на този универсализъм се формулира основният постулат: времето има специално, абсолютно свойство, което отличава бъдещето от миналото, което може да се нарече посока или ход. Това свойство определя разликата между причини и последици, защото последствията винаги са в бъдеще по отношение на причините. С хода на времето се свързва скоростта на преобразуване на причината в следствие - c2.
Смята се, че всички физически процеси протичат или с разпределението, или с усвояването на времето. Следователно, времето е необходим компонент на всички явления във Вселената. Той откри, че процесите, свързани с увеличаване на ентропията, причинени от разрушаването на структурата: топене, необратими деформации и др., излъчват време. Други процеси, свързани с организацията на структурата, поглъщат време. Ясно е, че по този начин могат да се изследват само необратими процеси, защото само в тях, чрез причинно-следствената връзка, активно се включва времето. Промяната в ентропията е свързана с плътността на времето. Следователно, за да увеличи плътността на времето, той извърши процесите на изпаряване на летлива течност, а за да погълне времето, той охлажда нагрятото тяло. Той вярвал, че организацията на системата, загубена поради разрушителния процес, се отнася от времето. В този случай се подрежда структурата на вещество, разположено близо до нея, и това се дължи на усвояването на времето. Въз основа на това можем да заключим, че времето носи информация за събития, която може да бъде прехвърлена в друга система.
Благодарение на проучванията на тези изследвания, в новия поглед върху времето беше установено, че хроно-черупките в своето развитие или абсорбират, или освобождават енергия. Всяка хроно-черупка има свой цикъл на развитие, в който могат да се разграничат следните етапи: раждане, развитие, стареене, смърт. Всеки от етапите има собствена ориентация на хода на времето и скоростта на преобразуване на причината в следствие (с2).
Преходните точки от региона на „небитието“ към региона на „битието“ и обратно са определени като точки на раждане и смърт, които са причинени от причини и следствия (точки L и L + 1). Продължителността между точките на раждане и смърт се определя от скоростта на трансформация на причината в следствие и съответства на пълното време (или енергия) на цикъл Т.
Свойствата на хода на времето се проявяват по различен начин в самоорганизиращите се системи и зависят от това на какъв етап от организацията са те (системите). Разграничаваме три основни етапа:
1. диференциация (пряк процес),
2. интеграция (обратен процес),
3.постинтегрален процес.
Процесите на диференциация на нашата планета са завършени. Следователно, самоорганизиращите се системи могат или да бъдат в състояние на интеграция, или, ако интеграцията е завършена, в пост-интегрално състояние. В този случай казваме, че те са в пост-интегралното време. Отличителна черта на пост-интегрираните системи е, че те излизат на по-високо ниво в йерархията на системата, т.е. подсистема - до нивото на системата, а системата - до нивото на свръхсистемата. Излизането от системата на по-високо ниво означава, че тя ще бъде в хроно-черупката на свръхсистемата и това й дава определени предимства, защото тя вече използва не собствената си енергия, а енергия от хроно-черупката на свръхсистемата.
Няколко думи трябва да се кажат за още едно свойство на хроно-черупките. Факт е, че в началото хроно-черупките се появяват с различни признаци в резултат на първите три диференциации. Следователно, ще разгледаме три типа U, D, S хроно-черупки. Интеграцията с всеки от трите типа хроно-черупки създава собствен универсален свят, който макар да е част от единна интегрирана система, има своя индивидуалност и уникалност. Така, по примера на нашата планета можете да видите, че в началото D-хроно-черупката се интегрира, в резултат на което Земята се е образувала с три физически обвивки: литосфера, хидросфера и атмосфера. После тя интегрира U-хроно-черупката с формирането на биосферата под формата на флора и фауна. S-хроно-черупката е интегрирана последна и въпреки че интеграцията все още не е завършена, в резултат трябва да се формира ноосфера.
Така виждаме, че материалността на света се основава на веществеността на времето. Ето защо времето е източник на всички неща. И само благодарение на свойствата на времето, реалността на света се създава под името холограмата на Вселената.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.