вторник, 22 март 2016 г.

С какво е опасен "ефектът на пеперудата"?


От училищния курс по математика всички знаем, че успоредните линии никога не се пресичат. Това се посочва в традиционната геометрия на Евклид. Въпреки това, най-вероятно всеки човек, който гледа релсите, отиващи отвъд хоризонта, в дълбината на душата си започна да поставя под въпрос тази аксиома.

И действително, в геометрията на Лобачевски се казва, че успоредните линии могат да се пресичат - в безкрайността. Така има логика, че успоредните равнини могат да имат точка на допир. Независимо от факта, че това твърдение е много спорно, то не може да не вълнува умовете на учените и на обикновените хора много по-силно от книжната аксиома.

Ако добре обмислите и внимателно анализирате живота си, ще стане ясно, че всеки, дори и най-малкият и на пръв поглед незначителен случай или решение, всяка изречена дума или фраза променя в по-голяма или по-малка степен хода на целия последващ живот.

А понякога и съдбата на цялото човечество.

Забележително е, че най-голям брой срещи с паралелните светове са отчетени в периода от Средновековието до началото на миналия век. С какво е било свързано - дали с голямо влияние на религията или с ниското ниво на развитие на науката - е трудно да се каже. Все пак, това не променя факта - в наши дни срещите с неизвестното в по-голямата част са свързани с "летящи чинии" и извънземни пришълци, а не с паралелни светове.

Така например, в края на петнайсети век в Германия най-мистериозно изчезнало момиче на име Елза Фартхен, племенница на кмета. Тя, както обикновено, отишла да си легне в стаята си. След известно време един слуга посред нощта видял ярка светлина, която излизала изпод вратата на стопанката, но не придал значение на видяното.

На сутринта се оказва, че вратата на стаята е заключена отвътре. И тъй като момичето не излизало, вратата била разбита. Стаята била празна! Роднините и слугите търсили навсякъде, но без резултат. Елза липсвала за няколко дни, а след това момичето се появило в стаята си точно така, както изчезнало.

Казали на момичето, че не е била вкъщи за два дни, но тя не искала да  повярва. Елза била убедена, че си е легнала и спала спокойно през цялата нощ. Въпреки това, по-късно тя си спомня, че в съня си видяла ярка светлина и някакви странни непознати лица ...

А следната история показва как едно събитие може да повлияе на хода на историята на човечеството.

През септември 1908 г. във Виенската художествена академия, една от най-почтените крепости на европейското изкуство, по време на приемния изпит. В една от аудиториите млад човек с горящи очи показва на изпитната комисия своите художествени работи.

Но председателят на комисията, много дебел и нещастен човек, много недоволен от нещо, през цялото време критикува работата на начинаещия художник. Тази пропорция е лоша, гамата не е една и съща, златното сечение е неправилно разчетено, и изобщо всичко е лошо. От думите на главата на Комисията се оказва, че младият човек изобщо не умее да рисува и няма място сред студентите на академията.

Младежът не успява на изпита, ръководителят на комисията поканил следващия студент. Но в този момент той не могъл дори да си представи, че решението му ще погуби живота на шест милиона невинни хора и ще е причина за Втората световна война. И всичко заради това, че проваления художник бил Адолф Хитлер.

Бъдещият фюрер практически от детството си мечтае да стане архитект и художник, да рисува, да проектира къщи. Разочарован, той насочва стъпките си в политиката, където се превръща в един от най-кървавите диктатори и тирани.

Но нещата биха могли да се развият по много по-различен начин, ако ръководителят на изпитната комисия не бе разкритикувал младия участник. Ето как незначителен на пръв поглед епизод може понякога да доведе до глобални катастрофални последици.

А ето и друга подобна история: в ерата на кръстоносните походи, в началото на юни 1189, на брега на река Селив, която сега е на територията на съвременна Турция, огромна армия от немски кръстоносци пресича реката. Начело на армията е легендарния император Фридрих Барбароса. Той в пълно рицарско облекло и на бял кон влиза във водата.

Но животното изведнъж се изправя на задните си крака, Фридрих не се задържал на седлото и паднал във водата. Императорът вече го няма. Той не е потънал, тъй като реката е плитка, а по-скоро е починал от топлинен удар, понеже бронята му е силно затоплена от слънцето. В резултат на падането в студената вода императорът получил топлинен удар, загубил съзнание и просто се е задушил.

Загубвайки водача си, германските кръстоносци веднага се завърнали у дома, в резултат на което Третия кръстоносен поход, в който те са имали голям шанс да надделеят над сарацините, претърпял пълен крах. А Йерусалим, заради който са предприели това пътуване, така си и останал под влиянието на мюсюлманите за повече от няколко века. И всичко това - заради коня ...

Подобни случаи могат да бъдат намерени многократно в историята. Например, какво би могло да се случи, ако Наполеон преди битката при Бородино не е имал хрема, или ако Архимед не е решил един ден да се изкъпе, или хитрия Одисей все пак бе успял да се "откопчи" от Троянската война.

Подобни фатални дреболии са в големи количества, за някои историята знае, за други - мълчи, но всички те са имали значително влияние, ако не върху хода на човешката история като цяло, то поне върху хода на нечии живот.

Ако говорим за литература, трябва да се отбележи, че писателите фантасти са големи любители на темата за множествеността на Вселената и паралелните светове, тъй като тя дава много място за въображение. Тази тема е много добре представена в детската фантастична литература, и по-специално в историите на В. Крапивин.

Неговите герои са най-обикновени студенти, които попадат в други светове, пътуват от един свят в друг, винаги намиране нови истински приятели и много приключения. В тези творби Вселената се представя като гигантски кристал, всяка страна на която е специален отделен свят. Между тях със сигурност има преходи в едно или друго време.

В литературата за по-възрастните темата за паралелните светове също е представена доста широко. По този начин, в частност паралелните светове, които съществуват в едно и също пространство и време, са показани в тетралогията на Лукяненко "Дозор".

В обикновени градове живеят светли и тъмни "други", които от време на време отиват да си изясвяват отношенията в друг свят. И този свят по определен начин се налага над света на хората. Според автора, между етажите на един дом асансьорът е малко по-бавен, защото там има и друг етаж - в "сумрачния свят" ...

В момента съществуването на паралелни светове не е научно доказано. Малко вероятно е, че това ще бъде направено скоро. В същото време, с хипотезата за съществуването им адекватно и логично се обясняват "несъответствията" и паранормални явления, които периодично се случват в нашия свят - призрачен кораб, полтъргайст, самолети, изчезнали от радара и пропаднали без вест, както и много други достойни за попадане в секцията "X-Files".
 
По материали от Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.