понеделник, 7 март 2011 г.

В галактиката Андромеда е открит дебел звезден диск

   След 5 години проучване международна група астрофизици от САЩ, Европа и Австралия откри в галактиката Андромеда дебел звезден диск.

    Изобщо спиралните галактики от типа на нашия Млечен Път се състоят обикновено от 2 звездни диска – тънък и дебел. Това се потвърждава и от наблюденията на отдалечени галактики от телескопа “Хъбъл”. Тънкият и като правило най-плътен диск се образува към края на формирането на самата галактика. Дебелият диск се състои от по-стари звезди, които се движат по траектории , които са под и над плоскостта на тънкия диск. Дебелият диск се е образувал значително по-рано, когато галактиката е започвала да се формира и поради това звездите от него могат да ни “разкажат” много за процесите на галактическата еволюция . Самото образуване на дебелия диск остава на този етап загадка за астрономите .

    Най-удобен вариант за изучаване на дебелия диск е да го наблюдаваме в нашата галактика. Но бедата е в това, че повечето звезди от нашия дебел диск са невидими от Земята. Заради това астрономите се пренасочили към Андромеда.

    Нейният тънък диск е отдавна известен и добре проучен. В него влизат 70% от всичките звезди на Андромеда с възраст не повече от 8 билиона години, известни са ширината на диска и химическия му състав. Дебелият диск поради своята относителна разреденост не е бил забелязан до този момент.

    С помощта на телескопа Кек от Хаваите астрономите в продължение на 5 години наблюдавали ярките звезди на Андромеда, изучавайки тяхната скорост и траектория. Така те успяли да открият група звезди, принадлежащи към дебелия диск, а също да сравнят техния химичен състав и размери с тези от тънкия диск. Учените се надяват, че по-нататъшните детайлни наблюдения на дебелия диск от Андромеда ще помогнат да се разбере тайната на неговото формиране , което да донесе разбиране и за процесите , в хода на които се формират спиралните галактики във Вселената.


1 коментар:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.