сряда, 1 август 2018 г.

Приемствеността на научните знания и огледалото на съвременната наука - 12

2. Търсенето на структурата: как елементите на системата трябва да бъдат разположени един спрямо друг, за да изпълнят ГПФ с минимални разходи, докато енергийните потоци (Е), веществото (В) и информацията (И) трябва да преминат свободно към всички части на системата, гарантирайки минималната й работоспособност?
На микро ниво търсенето на такава структура, когато енергийните потоци могат да преминат с минимални загуби през възлите на решетките.
Препоръка 2: ако бъде намерен състав на бъдеща система, който дава ново качество, тогава търсете структура, която значително ще подобри това качество и ГПФ на систематата.
Например: аргонът е инертен газ и не може да образува съединения от типа аргонов хидрат ArOH. Но въпреки това, такава връзка бе открита. Оказва се, че за да се удържи аргон, атомите на водорода и кислорода (които съставляват водната молекула) трябва да заключат аргоновия атом в "обятие": няма (химическа) връзка, но пък има връзка ("обятие").


3.Търсенето на рационално положение в пространството: как да се подредят елементите на системата в пространството, така че системата да е в хармония с околните системи и да има зададените свойства?
Пример 1: Разликата между водородния атом и неутрона се определя само от тяхната пространствена структура (в неутрона електронът се намира под критичната граница - към протона), което засяга само техните химични свойства, докато естеството на влиянието им върху микросферата е практически идентично. При това свободният неутрон се разпада за 12 минути, а в ядрото на един атом той може да съществува практически завинаги.
Пример 2. За да е възможно да има макроскопичен квантов ефект - незатихващ и свръхпроводящ ток, всички електрони трябва да са в едно и също квантово състояние. Но според забраната на Паули не може да има повече от една частица в едно и също квантово състояние. Как да се обясни съществуването на свръхпроводящ ток?


4. Динамизация на системата: какво свойство трябва да има системата (процесът) или неговата (нейната) част, за да се адаптират леко към променящата се вътрешна или околна среда - природна или техническа?
Препоръка 3: Ако се намери най-ефективната структура, определете в коя част от системата се появяват най-много въздействия (или "претенции"), които пречат на най-доброто изпълнение на нейната ГПФ.
Препоръка 4: ако системата като цяло е "твърда", тогава е необходимо да се заменят твърдите връзки между частите на системата (която изпитва външно влияние) с подвижни, гъвкави и т.н. връзки. Там, където системата "се разпада" от експлоатация или е унищожена от външни влияния, е необходимо да се "разруши" (унищожи) предварително и да се заменят твърдите връзки с подвижни. С увеличаването на степента на динамичност на системата се повишава и степента на нейната управляемост. Това важи и за научните системи (по нашите представи).
Препоръка 5: Ако системата вече е динамична, за да може по-добре да изпълни ГПФ, е необходимо да въведете обратна връзка, което ще направи системата по-адаптивна към различните въздействия.
Препоръка 6: Ако всички ресурси на системно ниво са изчерпани - макроравнище, тогава е необходимо да се премине към използването на свойства на микроравнище, където се извършва инверсията на свойствата: на макро ниво системата става твърда (антидинамизация), а на микроравнище - подвижна и динамична.


Автори:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.