вторник, 27 декември 2016 г.

Капаните на любовната зависимост

Трудно е да се отговори на въпроса "Любов ли е това?", когато страстите кипят като в холивудска мелодрама. Но съществува здрав критерий - любовта носи радост, а любовната зависимост - краткотрайно наслаждение и дълги страдания. Как да избегнете капаните на зависимостта?

Симптоми на болестта

Проблемът е, че човекът, попаднал в любовна зависимост, трудно запазва трезв поглед върху случилото се. Всички велики митове за любовта описват всъщност именно болезнените симптоми на любовната зависимост. Как изглежда тя? 
Ежеминутни мисли за любимия, състояние на екстаз и еуфория и пълно сливане - отгатване на мислите един на друг, предугаждане на желанията. Чувствата бушуват, логиката и разсъдъкът дремят. А дори и най-малкото разочарование предизвиква силни емоции, лесно избухват спорове и скандали. След раздялата настъпва не по-малко бурно примирение, признания във вечна любов и вярност.
Двойката се люшка между крайностите, от което двамата партньори са изтощени и опустошени. Обикновено единият започва да усеща по-рано тези признаци и се опитва да се освободи от задушаващата хватка. Защото в подобни отношения не остава място за свободно лично пространство, свободна воля, собствени интереси.

Мъчителни отношения

Нездравословните зависими отношения трудно могат да бъдат прекъснати дори когато стават не просто мъчителни, но и опасни. Проблемът е, че за да усещат еуфория, партньорите имат нужда от постоянно повишаване на дозата - както е при наркоманите и алкохолиците. Нужни са повече страст, емоции, силни преживявания. Често в такива двойки единият страда от алкохолна или наркотична зависимост и нерядко се практикува насилие. Но потърпевшият всичко забравя, прощава и вярва, че нещата ще се оправят.
Дори да не са налице някакви извънредни трагедии, отношенията въпреки това носят драматичен характер. Единият партньор сякаш напълно поглъща другия: неговото време, интереси, мисли, чувства се определят единствено от емоциите, свързани с обекта на любовта.
Всичко това силно напомня на секта, когато волята и личната сила сякаш се предават на другия човек. Съгласете се, че подобни чувства всъщност нямат нищо общо с истинската любов, където царува хармония и партньорите имат възможност за самореализация и автономия. Двама зрели хора могат да се разберат, да се погрижат един за друг. Те живеят на принципа "Мога да живея без теб, но те обичам и затова искам да съм до теб".

Съвети към окованите във веригите на зависимостта

1. Вие сте толкова очаровани, зациклени върху партньора си, че целият свят престава да съществува за вас. Рано или късно страстите ще утихнат и ще започнете да възприемате реалистично човека до себе си и отношенията си с него. Но може да се случи и така, че докато това се случи, да изгубите независимостта си и много сфери от живота ви да бъдат разрушени.
2. Помнете, че степента на зрелост на хората се определя от способността им да носят отговорност за своите (именно за своите!) мисли, чувства и действия. Това няма нищо общо с чувството за вина. Никой не трябва да отговаря за постъпките на другите. И ако забележите, че партньорът ви през цялото време ви вменява вина, предава ви своята отговорност, обижда се, когато се опитвате да направите нещо самостоятелно и отделно от него, значи има повод да се замислите.
3. Всеки зрял човек има право да постъпва така, както смята за необходимо. и дори да можете да го свършите по-добре от него, не го правете! Предоставете на партньора си правото да бъде самостоятелен.
4. Не позволявайте на партньора ви да сковава собствената ви воля и правото да избирате. Така се лишавате от сила, а на него му давате власт над себе си. Рано или късно такъв парадокс прави хората зависими един от друг.
5. Ако правите нещо за партньора си единствено очаквайки благодарност, това го превръща в длъжник. А никой не обича да е длъжен някому. Несбъдналите се очаквания пораждат обвинения, обида и чувство за вина.

По материали от "Феномен"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.