петък, 8 януари 2016 г.

Извън Матрицата

Дали е случайно, че в момента четеш тези редове? Можеше да си навсякъде другаде, да правиш всичко останало, но си точно тук. И продължаваш да четеш. За да сме сигурни, че си на правилното място, нека проверим с един бърз тест.
Извън Матрицата
Извън Матрицата

Затвори тази статия, ако:
  • За теб животът е низ от случайни събития и не търсиш смисъл в тях
  • Безразлична ти е темата за личностно и духовно развитие
  • Нямаш интерес към откриване на хармония, преодоляване на ограничения и преоткриване на себе си
Продължи да четеш, ако:
  • Bярваш, че животът е повече от това, което може да се види и пипне
  • Усещаш, че в теб има сила и потенциал, които искаш да развиеш
  • Търсиш по-дълбок смисъл, път съм себе си и свобода от ограниченията на ума
Какво е Матрицата?
Матрицата е светът, с който си свикнал. Общоприетото. Тясната зона на комфорт, в която всичко е сигурно, защото е познато, но нищо ново или забележително не се случва. Ограниченията, с които си избрал да живееш и не дръзваш да престъпиш.
Матрицата е система от убеждения, мисловни модели, шаблони на поведение, които работят във всеки един човек под една или друга форма.
Егото ни ги пробутва с идеята, че ще ни защитават от опасностите на големия свят и ще правят живота ни по-лесен, удобен и организиран, но като страничен ефект – това са същите ограничения и бариери, които ни пречат да реализираме мечтите си, да живеем пълноценно, да сме в хармония със себе си. Някои бариери сме наследили, други сме попили с възпитанието, трети са плод на социални очаквания, които диктуват как да живеем (как да изглеждаме, как да се държим...) или социални стереотипи кое е правилно, приемливо, добро, красиво или нормално, а други сме изградили сами като защита от болезнени преживявания. И докато някои от моделите са по-скоро необходими и дори полезни, то други са изключително вредни, ограничаващи, парализиращи развитието и пълноценния живот. Обичайните заподозрени са: страхове, потиснати негативни чувства като срам, вина и гняв, дълбоко вкоренени негативни убеждения като „аз не заслужавам да бъда щастлив/а, здрав/а или богат/а”, „никога няма да мога да се справя сам/а”, или „аз съм просто един неудачник” – списъкът е безкраен.
Ще дам един прост пример. Хората, които вярват, че не са достатъчно красиви, умни или стойностни, най-често привличат хора, факти и обстоятелства, които да препотвърдят това им убеждение. Дори и да попаднат в ситуация, която доказва обратното, те някак извъртат случилото се или го омаловажават, така че да бъде в синхрон с техните вътрешни убеждения и нагласи. В техния свят те не са красиви, умни или стойностни. Те живеят в тази рамка.
Погледнете живота си и открийте къде нещо куца. Най-вероятно това са сферите, в които имате негативни мисловни модели. Всички бариери на ума очертават едно тясно пространство за живот без развитие и много напомнят на затворнически стени. Затворническа килия за съзнанието, кафез за душата.
„Матрицата е навсякъде. Тя е всичко около нас. Дори сега, в тази стая. Виждаш я през прозореца си или когато включиш телевизора. Усещаш я, като отидеш на работа, като отидеш на църква, или докато си плащаш данъците. Тя е светът, поставен пред очите ти, за да те заслепи от Истината.
– Каква истина?
Че ти си роб, Нео. И като всеки друг, ти си роден в окови, в затвор, които не можеш да помиришеш, вкусиш или докоснеш. Затвор за твоето съзнание.” 
Филмът „Матрицата“
Матрицата са невидимите ограничения на ума: страхове, мисловни модели, системи от вярвания, социални стереотипи, шаблони на поведение, роли и маски, несъзнателни защитни механизми. Невидим затвор, който не можеш да помиришеш, пипнеш или докоснеш. Затвор за съзнанието.
Матрицата е статуквото - установените модели на мислене и поведение. В крайната си степен това е човекът, който живее като „тухла в стената” на безличния социум или хора, загубили своята индивидуалност в моделите за пример „какъв трябва да бъдеш”.
Матрицата е удобният живот на средно статистическия човек, който живее така, както се очаква от него, вместо да последва поривите на душата си. Играе ролята, която близките, социалната среда и обществото очакват от него, вместо да си позволи да открие какво е истинското му призвание, мисия и път.

http://zdrave.rozali.com/psihologia-zdrave/izvan-matricata.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.