неделя, 3 януари 2016 г.

Светлата и тъмната страна на нашите сънища

Всеки човек има светла и тъмна страна. Смята се, че ангел седи на дясното му рамо и го насочва по правия път, а демон дебне зад лявото рамо - той внушава негативни мисли, подстрекава. Когато в съня ви посетят свръхестествени сили (светци или крилати помощници - ангели, бесове или демони, митични чудовища), първото нещо, което следва да се направи е да запишете съня си, въпреки всички емоции, които изпитвате. Вече в процеса на написването ще бъде възможно да се види дали сънят се отнася към митически послания или отразява вашите лични светли и тъмни страни. Като правило, в девет от десет случая тези сънища отразяват нашето подсъзнание и идват в особени периоди от живота - когато човек трябва да направи някои важни житейски избори.

Герои от преизподнята

Сцените от ада могат да предават незавидното положение, в което човек се е оказал в живота. Това може да бъде ситуация, от която искате да се измъкнете, често символизира вътрешното състояние на безизходица, дълбока психична криза, когато сънуващия не чувства да иде край на страданията и безнадеждния живот.
Както казва доктор Фауст: "При ада няма граници и няма картина за него, той е в нас ..." Ако сте видял огън, значи сънуващият е измъчван от пламенни чувства (ревност, ярост или страст). Всякакви негативни герои - това е не само въплъщение на злото, но и чувството за собствена вина. И тук ние трябва да осъзнаем: а за какво обвинявам себе си? В крайна сметка в ада не попадат просто така, а за грехове.
Зад това често стоят детски страхове, комплекси и страх от наказание. Посланието на съня: "Осъзнайте своите чувства и комплекси, при необходимост потърсете психолог". Понякога кошмарите могат да предупреждават за започващо заболяване. Бесовете, демоните, дяволите са изразили желание да постъпват така, както не е прието в обществото, както и да провокират и изкушават. Когато срещнете в съня си такива анти-герои, замислете се за това: какво те въплъщават в самите вас? Може би сега тръгвате по грешен път и ще направите грешка.
Понякога това е знак, че в живота играете ролята на ангел (опитвате да угодите на всеки), но сте уморени, искате да свиете крилата, да ги дадете на химическо чистене и да си починете ... И тук изпълзява коварния демон - вашата вяра, че ако не си бял и пухкав, то със сигурност си тъмен и груб. Така се проявява сенчестата страна на личността, Сянка, която е у всеки. В сънищата тя се изразява чрез различни страшни образи: вещици и магьосници, преследвачи, тъмни фигури, мъже в качулки. Задачата на човека е да осъзнае своята Сянка, за да се преодолеят някои комплекси и ограничения. Тогава енергията, която се крие в страховития персонаж, преминава на ваше разположение. Така че не трябва да бягате, а да гледате вашите страхове и демони в лицето.
Но понякога го има и това, че зад гостите от преизподнята се е скрил друг човек: той оказва разрушително въздействие върху вас и вампирства върху вашата сила. Необходимо е да се огледате, да анализирате отношенията си с другите, критично да погледнете към новосъздадени връзки.
За жената в образа на демона може да бъде мъж, с когото тя свързва съдбата си. Да прекратиш такъв съюз може да бъде трудно, той ви привлича като магнит, но в името на собственото си благополучие и здраве е просто необходимо да го направите.

Небесните Помощници

Сънищата, в които ни посещават духовните водачи и ангелите, са изпълнени със специално значение: това е благословия за душевното възраждане и разкриването на вътрешния потенциал. След такива сънища в живота на сънуващия могат да възникнат важни промени - съдбовна среща, брак, раждане на дете ... Или символично рождение: когато личността намира себе си, тръгва по пътя на личностно израстване, изпълнява своята мисия на земята.
Психолозите казват, че такива сънища идват от нашата Същност (центъра на личността, която също се нарича вътрешен бог). В някои моменти от решаващо значение в живота тя ни поддържа или ни предупреждава, ако ние се отклоняваме от истинския път. Положителните образи на такива видения: слънцето като въплъщение на вътрешната светлина, кръгът или центъра (например кръгли поляни или център на град), квадрат, лотос, говорещи животни, злато и скъпоценни камъни, кристал.
Изображения на светци могат да ни напомнят за висшите духовни стремежи. А ангелите и архангелите са призвани да защитават и поддържат. Ангелът-хранител, който се появява в съня може да донесе добра новина или да предупреди за опасност. Райските картини предизвикват душевен трепет и човек се събужда вдъхновен. А доброто настроение след събуждане е залог, че сънят носи щастлива поличба. Особено значение могат да имат думи, казани от пратеници от небето, те следва да се запишат и помнят. В някакъв момент от живота тази фраза изведнъж се появява в съзнанието и предпазва от грешки, помага да се направи правилния избор. Но ако ангелът се опитва да ви вземе със себе си и сънят е тревожен, това е лош знак, особено ако човекът е болен. В края на краищата, задачите на невидимите приятели не са само да съпровождат в живота, но също и да изпращат в царството на мъртвите.
Хората в бяло не винаги са ангели, макар че в съня те могат да се асоциират с тях. Не забравяйте, че съновидението - това са карнавални маски, зад които могат да се крият други персонажи. Ако то напомня за хаотичен филм, най-вероятно е сън-разпускане, предназначен да успокои преуморената психика.
Мъжът в образа на ангел може да види своя идеал за жена или своята вътрешна Aнима (душата), когато тя достига духовните висини: той се наслаждава на музиката, произведенията на изкуството, преживява красотата и хармонията на света.
В нощните видения на жените в образа на мъдър старец или светец могат да са вложени най-добрите, висшите качества на нейния баща. Това показва силата на духа на сънуващата, способността й да разбира, приема и да продължава напред. Тези сънища обикновено се запомнят, но не оставят особен свещен трепет, както е при истински божествените. Появата на Спасителя в съня говори за усилията да се получи вътрешен покой, за потребността от поддръжка и наставления в критичните, повратни моменти от живота.

Интересно е, че в някои сънища човек вижда картини от сътворението на света, които не са му известни, получава откровения, срещайки се с пророци или митични божества. Всичкото това знание той черпи от колективното безсънателно, свързано с Универсалния разум. Дълбочинни слоеве на психиката има във всеки от нас, но те не се отварят толкова често, а ако се отворят - ни очакват изненади. Такива сънища се оказват пророчески и велики!



По материали от Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.