вторник, 7 април 2020 г.

Как да се защитим от зомбиране

Много хора са сериозно загрижени от опасностите, свързани с подчиняването на волята им от други хора, които могат да нахлуят сугестивно в психиката им. Зомбирането в наше време се превърна от сюжетна идея на ужасите в булевардните разкази в страшна ежедневна истина. Оказа се, че на практика е много по-лесно да подчиниш мисленето и волята на някого, отколкото се е смятало преди. Политиците, журналистите, търговците, учителите, престъпниците и различни любители на манипулациите – всички те проявяват интерес към подчиняването на този главен ресурс на съвременността, който е самият човек – с неговите способности, енергии и не на последно място – собственост.
Надеждна пасивна (т.е. не изискваща личната творческа активно и съзнателност) защита от зомбиращите сугестивни нахлувания не съществува. Няма таблетки, прибори и устройства, които биха могли надеждно да предпазят човешкият мозък от психопрограмиращото влияние на другите хора, особено психотехнологично умелите и въоръжени технически. Единственият надежден начин за предпазване на психиката от такива външни влияние е, да се осъществи програмата по осъзнатото управление на собственото развитие. Ако самият човек е господар на себе си и най-добре разбира собствения си вътрешен живот, ако редовно препроверява психопрограмите си, като прави и генерално прочистване на душата, включва нови програми за развитие, то никой не е в състояние да заеме законното му място, вътре в самия него. За да не се възцари някой друг в теб, трябва да си мъдър и обичащ господар на себе си.
Истинският и ефективен имунитет против външни влияния трябва да е активен, настъпателен и изпреварващ.
За поддържане пълното здраве на психиката, което включва преди всичко висока степен на самостоятелност при взимане на решенията, трябва редовно да проследявате съдържанието на вътрешния си свят и да проверявате дали няма чужди модели, дали не вървим срещу собствените си интереси и лични желания? Разбира се, това не трябва да се прави до степен параноя, от която може да се зарази и елементарното здравомислие при преодоляването на опасностите. Но все пак такъв преглед и препроверка с търсенето на отговорите на най-щекотливите и съкровени въпроси, е надеждна гаранция за своевременното откриване на различни по род влияния и програмирания.
Единствено вие сте в правото си да се разпореждате със собствената си психика.
Затова трябва винаги да сте пълноправен собственик на вътрешния си свят. Постоянно трябва да събеседвате с вътрешните си гласове и да се стремите да разбирате закономерностите, които определят динамиката им. Защитата всъщност е следствие на общата целенасочена творческа активност, чиято интензивност е в такт с вътрешното психопространство и високата ефективност при действието на осъзнато конструираните психопрограми. Колкото по-активен, свободен и отговорен е животът на човек, толкова по-добре той разбира собствените си мотиви и ценности и толкова по-трудно може да бъде манипулиран отвън. А тези манипулации са достатъчно примитивни и неизменно ограничени от привързаността към малък на брой зоологически автоматизми – страх, алчност, използвачество и масови стереотипи.
Всяко зомбиране е успешно само в условията на достатъчна пасивност на самия зомбиран.
Зомбирането предполага пълно отсъствие на психокултура и неразвити навици за съзнателно самоуправление. Всеки човек (дори намиращият се в кома или парализираният от страх), в голяма или малка степен, е отворен за външни влияния, които свободно проникват в силата на отворените му възприятия. Но не е задължително те да властват във вътрешния свят на човека. Самият човек знае, какви са стремежите му, какво иска, и как да постигне това. Затова самият той е пълновластен разпоредител на действията си и няма нужда от непоискани съветници.
Окончателното решение човек взима сам – на кого да се подчини, в какво и доколко.
Само неувереният в силите си, този, който не се доверява на самия себе си и се съмнява в собствените принципи и ориентири, предоставя властта над вътрешния си свят на първия срещнат, независимо дали е авторитетен или просто си търси психически крепостници. За такъв вид зомбиране, дори техническите средства и дори най-простите психохватки не са нужни, защото потърпевшият се радва на самозалъгването си.
Колкото по-ясна, структурирана, конкретна и ясна е системната стратегия за личностна самореализация, толкова е по-малко податлив е човек на влияние от различен вид. Винаги е едно от двете – или сам сдаваш властта над себе си на друг човек, заради илюзорна сигурност и така ставаш неговата дойна крава, или поемаш отговорността за вътрешния си свят и се разпореждаш самостоятелно с живота си.
С годините практиката за активна защита от външно сугестивно влияние, се превръща в увлекателно психоизкуство – всеки ден експериментираш в собственото си психическо пространство и отделяш осъзнато семената на своето и на плевелите, като всеки път нараства майсторството ти за самоуправление.
Превод: Анита

http://yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=3418

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.