понеделник, 12 ноември 2018 г.

С.Голубев: какво е "тролинг"?

Сега ще обърнем внимание на фрагмент от статията на Сергей Голубев, посветен на "тролинга" в интернет, много достоен да бъде включен в "националната енциклопедия на троловете". И така, какво е "тролинг"?
По този повод С. Голубев пише в един от форумите през 2007 г.: "Тролингът в каноничния му смисъл е един от методите на риболов. Терминът "тролинг" се промъква неусетно в интернет общността. Никой не знае откъде идва и кой го е измислил. Има много версии, но историята не е точна наука ...
Известно е, че първият "сериозен" човек, който се заинтересува от тролинга, е Джудит Донат. В момента тя е един от най-уважаваните експерти в света по психологическите аспекти на онлайн комуникацията. Тролингът в неговата интерпретация е един вид интелектуална игра, чиято цел е да подчини групата на един герой, трол.
Естествено, това не трябва да се приема буквално. Самият трол може да не се ползва с престиж от околните и тогава всичките му директни инструкции ще бъдат игнорирани. Неговата задача е да манипулира незабелязано обществото, да разпалва страсти, да посява враждебност и да провокира ругатни. А в същото време той остава в сянка ...
Тролингът е по-скоро интелектуално упражнение. Не трябва да бъркаме с него баналните изблици, с които са пълни мрежовите ресурси благодарение на тълпата весели идиоти, които правят доста граматични грешки. Истинският трол никога няма да стигне до такова ниво. Той уважава себе си.
От друга страна, дали заслужава внимание безобидното развлечение на шепа интелектуалци, ако съвременните форуми буквално се задушават от нахлуването на не толкова грамотни, но много общителни тийнейджъри? Каква е истинската вреда от троловете? На пръв поглед няма. Освен това те дори привличат други потребители към ресурса, които след това манипулират. Т.е., изглежда, че от всички тях има непрекъсната полза.
Уви, това не е така. Ако в нашата страна Интернет ресурсите са или детска игра, или плод на самолюбието на бизнес лидерите, то на Запад официалният форум на компанията е важен компонент на бизнеса. Вече се е появила информация (макар и на ниво хипотези), че някои не толкова чисти фирми наемат опитни тролове, за да унищожат интерактивната част от сайтове на техните конкуренти. Като цяло има вече замесени пари - затова е сериозен въпрос.
Впрочем, в допълнение към парите, има и друга трайна ценност - здравето. Включително психичното, което е тясно свързано с физическото. Развяващият се трол може да скара помежду им хора, които отдавна си общуват във форума и дори се познават в реалния живот. И ако при някой от тях нервите вече са се поизносили, тогава въпросът може да завърши с валериан или дори валидол.
Защо самият трол не изпитва никакво душевно мъчение? Защото човекът, който обича да троли, не се идентифицира с измисления виртуален персонаж. Той лесно може да превърне героя си в обект на всеобщи насмешки. И самият той ще се смее по-силно от всеки друг, гледайки как другите прекарват ценното си време, мислейки, че се подиграват на идиот, който вкарва всякакви глупости във форума. А на практика той се присмива над тях".
Трябва да се каже, че през последните 10 години аудиторията на "троловете" е деградирала значително и най-вече вместо "шепа интелектуалци", тънко и неусетно подиграващи се на посетителите на различни форуми, се превърна предимно в тълпа от деградирали и умствено болни хора, търсещи самоутвърждаване чрез анонимност в мрежата за сметка на обиди над други хора. Също така, повечето "тролове" сега са на "заплата" и просто глупаво изпълняват нарежданията на своите работодатели, като тормозят някои автори или тролят постове с определена тематика.





По материали от Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.