петък, 15 май 2015 г.

Загадката на Били Милиган

Били Милиган е роден през 1955 г. и след известно време попада във всички учебници по психиатрия. Обикновено раздвоението на личността предполага, че в рамките на едно тяло са две личности, които често са в конфликт. Но в Били се събрали 24 личности, промените на които околните могли да наблюдават и дори да направят разграничения по глас и мимики на лицето!



От 24-те личности 10 са били основни, а другите са били подтиснати заради извършване на действия, опасни за "колектива". Kaлейдоскопът от личности бил фантастичен: Артър - интелигентен англичанин, отговорен за поддържането на реда в отношенията между под-личностите, Рейджен - яростен комунист от Югославия, двама тийнейджъри, тригодишно момиче, 19-годишно момиче, Алън - художник, музикант и мошеник, и други.

На 23 години Били е арестуван по подозрение в изнасилване. Вината му била очевидна, докато психологът не забелязал, че от време на време той се държал много странно. След внимателен преглед на заподозрения се разкрили много невероятни подробности от живота, който бушувал в съзнанието му.

През 1975 г. за изнасилване и въоръжен грабеж Милиган бил вкаран в затвора - Ливанския поправителен дом в щата Охайо. В началото на 1977 г. той е бил освободен под гаранция. Въпреки това, през октомври 1977 г. Милиган е арестуван отново. Този път - за изнасилването на три жени в кампуса на Университета на щата Охайо. Милиган е припознат от една от жертвите по снимките от полицейското му досие, а върху колата на друга жертва са открити отпечатъците му.

Понеже Милиган използвал пистолет, който е открит по време на обиск в дома му, той също е нарушил условията на пробацията. В резултат на това той е осъден по "... три обвинения за отвличане, три обвинения за грабеж и четири обвинения за изнасилване".



По време на подготовката на защитата му д-р Уилис K. Дрискол е провел психологическо изследване, в резултат на което състоянието на Милиган е оценено като остра шизофрения. След това, той е бил прегледан от Дороти Tърнър - психолог в Югозападния обществен център за психично здраве в Кълъмбъс, щата Охайо. В хода на тази проверка Tърнър заключава, че Милиган страда от разстройство на множествена личност. Държавните защитници на Милиган, Гари Швейкарт и Джуди Стивънсън постигнали признание, че подзащитния им е луд, след което той е прехвърлен в психиатрична клиника "докато не си възвърне психичното здраве".

Милиган е изпратен в една от държавните психиатрични болници, където, според съда, не е получил достатъчно помощ за възстановяване след боледуването. Докато той е в болницата, Милиган заявил присъствието на десет различни личности. По-късно психиатърът Дейвид Коул открива още 14 личности, етикетирани като "нежелателни". Сред първите десет е Артър, надменен англичанин; Aлън, мошеник и манипулатор; Рейджен Вадасковинич, югославски комунист, "хранещ ненавист"; и Aдалана, 19-годишна лесбийка, която жадувала за интимност и впоследствие била призната за виновна за изнасилване.

7 от най-интересните факти за Били

Самата личност на Били не е била допускана до управление на съзнанието, защото всеки път, когато той идвал на себе си, намирайки се в неизвестно за него място или в затвора, той се опитвал да се самоубие. При събуждане Били всеки път е шокиран, защото вярвал, че последния опит за самоубийство е успешен и си мислел, че отдавна е мъртъв.

На един от рожденните дни 3-годишната Кристин (една от личностите) приготвила торта за Били. По този повод Aртър разрешил да "събудят" Били, но това довело до още един опит за самоубийство, и Били бил "приспан" в продължение на няколко години.

Личностите имали различни способности и характери. Две от тях говорят с акцент, един знаел език, който Били никога не е учил, друг е в състояние да се измъкне от белезниците и следователно играе водеща роля при попадане в затвора, трети рисува прекрасни картини, а младото момиче е лесбийка. Упражнявайки "специализация", различните личности започвали да контролират съзнанието точно в момента, когато това е най-необходимо. Така например, когато Били изпитва болка, в действие влиза тийнейджърът Дейвид, който поема върху себе си болката. Самият Били никога не е изпитвал смесени чувства: за всичко отговаряли различните личности.

За да е в състояние да се яви пред съда и да даде показания по делото за изнасилване, психиатрите се опитали да "съберат" всички отделни личности на Били в едно. Така наречената интегрирана личност се формирала през годините, но с голяма трудност. Първоначално успели да "слепят" най-близките един до друг по темперамент личности. Въпреки това, когато Били ставал прекалено нервен, личностите отново се разпадали и трябвало да започнат всичко отначало.

При свързването на личностите общите способности ставали по-лоши, отколкото способностите на всеки поотделно, получената личност имала проблем със самоопределението и е била един вид "усреднен" вариант, не можещ да си спомни собственото име.

Установено е, че изнасилванията са по вина на Aдалана (19-годишна лесбийка), докато една от другите личности се опитвала да ограби жените. Въпреки, че е било забранено на Адалана да овладява съзнанието, тя "незаконно" се включвала и извършвала престъпления. Нито една от другите личности не се досещала за стореното.

По време на разпитите да се разговаря с Били било изключително трудно. За да стане това е трябвало дълго да уговарят Артър да даде разрешение за събуждане на Били. Разрешението се давало в замяна на обещание за осигуряване на безопасността на склонния към суицид Били, на първо място от самия себе си.



Aлтернативните личности

Aлтернативните личности в Били Милиган се появили на възраст 3-4 години (безименно момче, с което той играе, и Кристин, която се грижи за малката си сестра). Броят на личностите се е увеличил на възраст 8-9 години, когато малкия Били е бил многократно изнасилван и бит от втория си баща. За базови били считани 10 личности (описанието е дадено през 1977-1978 г., по време на лечението).

Били - изначалният Уилям Стенли Милиган е основната личност, склонна към самоубийство.

Aртър - на 22 години, изискан, образован англичанин. Експерт в областта на науката и медицината, с акцент върху хематология. Самостоятелно изучавал  арабски език (за изследване на надписи върху египетските пирамиди) и суахили. С помощта на логиката и дедукцията разбрал, че той не е сам в тялото на Милиган и разкрил другите личности. Заедно с Рейджен той поема отговорността за общото тяло - с изключение на опасните ситуации. Установява правила за поведение на другите "членове на семейството" - личностите на Милиган. Пуши лула.

Рейджен Вадасковинич - югославянин на 23 години, в английската му реч е изразен славянски акцент, пише и говори на сърбо-хърватски. Той е "хранител на омразата". Комунист, експерт по оръжия и боеприпаси, отговорен за физическата форма. Той е извънредно силен поради факта, че Aртър го научил "как да се контролира потока адреналин". Слабото място на Рейджен - жените и децата, той не се поколебава да им помогне, ако те са в беда, дори да краде храна и неща за тях. Той управлява основните дейности в опасни ситуации и заедно с Артър може да класифицира личностите като "нежелателни".

Aлън - на 18 години, измамник, манипулатор, има прекрасно красноречие. Най-често комуникира с външния свят. Рисува портрети, играе и на барабани. Единственият, който пуши цигари.

Toми - на 16 години "хранител на спасението". По собствените му думи, често го бъркат с Алън. Самостоятелно изучил електроенергията, принципите на работа на електрически и механични устройства, брави. Научил се да контролира мускулите и ставите, да се освобождава от белезниците и усмирителната риза. Свири на саксофон, рисува пейзажи.

Дени - уплашено 14-годишно момче, което се страхува от хората, особено от мъжете. Рисува само натюрморти, защото той се страхува от земята под всякаква форма - Чалмърс веднъж го накарал да копае гроб и го погребал, оставяйки само отвор за дишане.

Дейвид - на 8 години, "хранител на болката". Той заема съзнанието, за да вземе болката на другите.

Кристин - 3-годишна англичанка, една от първите проявили се личности у Били и първата научила за съществуването на някой друг. "Дете за ъгъла" - стояла в ъгъла на училището и у дома, когато "Били" палувал, но за разлика от другите личности го правела спокойно. Тя имала дислексия, но Артър я учел я да чете и пише. Рейджен чувствал към нея специална привързаност. Фаворитът на "семейството".

Кристофър - брат на Кристин, на 13 години, свири на хармоника.

Aдалана - 19-годишна активна лесбийка. Готви, поддържа ред в "семейството", пише поезия. Тя има способността да заема тялото. Именно тя се занимавала с  изнасилванията, за да получи топлина, обич и любов, необходима й била прегръдка. Преди арестуването нейното съществуване е известно само на Артър и Кристин. Артър я обявил за нежелателна личност: завинаги й забранили да "застане на място" (т.е., да задръжа съзнанието).

13 други лица са обявени от Артър и Рейджен за нежелателни за определени действия (антисоциално поведение, нарушаване на правилата, и така нататък).

Нежелателните

Фил - бруклинец с ясно изразен акцент. Криминален елемент, участващ в трафика на наркотици, въоръжени грабежи над хомосексуални двойки, причаквайки жертвите на паркинги до магистралите.

Кевин - приятел на Фил, разработвал план за обир на аптека, а след това откраднал плячката от своите другари в начинанието. По-късно, по време на престоя в болницата със строг режим в Лима, в знак на признание за въстанието срещу санитарите, пребиващи пациенти на клиниката, Артър махнал Кевин от списъка с нежелателните.

Уолтър - австралиец, любител на лова. Бива допускан до тялото, когато е имало нужда от способността му да се намери правилната посока. Aртър го сложил към нежелателните за "варварство" - убийството на врани в гората.

Ейприл - чернокоса, тъмноока, стройно момиче с бостънски акцент. Тя е обсебена от идеята за убийство на пастрока на Били. Обявена за нежелателна, след като убедила Рейджен да убие Чалмърс. Aртър, привиквайки Кристин, успял да убеди Рейджен да не извършва убийство.

Самуел - религиозен евреин. Артър го класифицирал за нежелателен, тъй като продал картината на Алън. Единственият религиозен човек.

Марк - "работният кон". Той често е сочен за зомби, защото не прави нищо, ако не му проговорят и се взирал в стената, когато всички били отегчени.
    
Лий - шегаджия и остроумник. За първи път започнал да контролира тялото в ливанския затвор и тогава е обявен за нежелателен, тъй като игричките му отивали твърде далеч и заплашвали "семейството". След това той изчезнал от съзнанието напълно.
    
Стив - пародист, идва в затвора след изгонването на Лий, защото умеел да разсмива хората. Вбесявал Рейджен, пародирайки акцента му, и Артър, говорейки на кокни. Бил задържан за дразнене на надзирателя, в резултат на което Милиган е преместен в изолатора.
    
Джейсън - използван в детството, за да се освобождава напрежението, но това непрекъснато водело до сложни ситуации.
    
Боби - безделник и мечтател. Той мечтаел за приключения, виждал себе си като актьор, пътешественик, герой, но не искал да прави за това нещо конкретно. Обявил гладна стачка, заради което е добавен към "нежеланите" - в затвора е било нужно добро физическо състояние.
    
Шон - глухо момче с изоставане в развитието. Той заемал съзнанието в детството, когато Били бил наказван или му крещяли. Поради глухотата си често си тананикал, слушайки как звуците се разливат в главата му. Бил отнесен към нежеланите, тъй като в зряла възраст от него нямало необходимост.

Maртин - сноб и бияч от Ню Йорк. Aртър го причислил към нежелателните поради липсата на желание да се усъвършенства.
    
Tимъти - работил в магазин като цветар, докато не се сблъскал с хомосексуалист, който флиртувал с него. След това си отишъл в неговия собствен свят.

Обединяващата личност била Учителя, който за първи път ясно се проявява по време на преминаването на лечението на Били в Центъра за психично здраве в Атина. Той е този, който помогнал на Киз да разкаже историята на Били Милиган, тъй като той е в състояние да си спомня тези епизоди, които не са били достъпни за останалите членове на "семейството".

Някои от личностите на Били Милиган били надарени артисти и музиканти, всеки специализиран в някакво направление от живопис / графики, или музикален инструмент. Всичките 24 имали различен IQ и различни данни с ЕЕГ.

Дейности след освобождаването

През 1988 г., след 10 години интензивно лечение в различни болници в Охайо Били Милиган е признат за "здрав" и е освободен. Известно е, че през 1996 г. е живял в Калифорния, имал малко филмово студио «Stormy Life Productions» и щял да направи кратък филм (който, както изглежда, никога не е бил реализиран). Следващите места на пребиваване и заетост на Уилям Милиган са неизвестни, старите му приятели загубили контакт с него.

Според адвоката му Брус Taбит, "по стените на някои от стаите в дома му има красиви стенописи, а други са изписани с математически формули. Това е отвъд човешките възможности - да знаем всичко за Били Милиган ".


На 16 декември 2014 г. телеканалът WBNS-10TV съобщи, че Милиган починал в Кълъмбъс, щата Охайо, в старчески дом. Той бил на 59 години.

По материали от Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.