понеделник, 20 февруари 2017 г.

Католически епископ обявява, че радиото е "гласът на дявола"

Роберто Лендел де Моура е роден на 21-ви Януари 1861 г. в Порто Алегре, Бразилия. Образование получил в йезуитски училища, при което Ландел показал отрано способности в областта на науката и техниката, и влязъл в Политехническия институт през 1879 г. Брат му го убедил да дойде в Рим, за да проведе проучвания за свещеничеството и да напусне мястото в Грегорианския Университет, където преподавателите, лабораториите и академичната база са най-добрите в Бразилия.
Лендел завършил своите изследвания и се връща в Бразилия, където е ръкоположен за свещеник през 1886 г. В ранните етапи на кариерата му църквата прехвърля новия свещеник от един град на друг седем пъти, докато той в крайна сметка става свещеник в Сао Паоло. Младият падре Лендел останал жаден изследовател и не се отклонява от наличната научна литература. Той е имал две цели. Той искал да се увеличи базата на техническите и научни познания в Бразилия и да докаже, че познанието за физическата вселена е изцяло в съответствие с учението на католическата църква.
По време на изследванията си в Европа Лендел се сблъсква с работата на много изобретатели, които са усъвършенствали радио устройството. Най-добър сред тях бил Фототелефона на Александър Греъм Бел - безжичен телефон, който използва звук за модулиране на лъч от отразена слънчева светлина, насочена към фотоелемента, който след това преобразува светлината в електрически телефонен сигнал. През 1881 г. Бел публично демонстрира своя Фототелефон и започва изграждането на лаборатория във Франция, за да се създаде по-съвършен модел. Американецът Амос Долбер, професор в Тъфтския колеж, през 1882 г. донесъл различни видове безжични телефони в Европа. В същото време Томас Едисон и Луциус Фелпс в Съединените щати, а в Англия Уилоуби Смит изобретили системата за безжичен телеграф за комуникация с движещи се влакове. Падре Лендел също прочел за експериментите на Хайнрих Херц с радиовълни и кохерера на Едуард Бранли, който става първия практически приемник за тези вълни. Предполагайки, че има достатъчно опит, за да изгради иновативна безжична телефонна система, падре Лендел започнал работа над модел в лабораторията си през 1893 и го тествал в Сан Паоло в началото на 1894 година.
Изобретението му е комбинация от три различни безжични телефонни системи. Първата, която той нарича Esophone, била акустичен телефон с мегафони на всеки край и чифт телескопи, за да се улесни прецизното изравняване. Втората система била версия на Фототелефона на Бел, и тя отново използва телескопи, за да изравни отражателя и приемника. Третата система, наречена Radiographone, била несвършено приемо-предавателно радио-устройство. Той твърдял, че системата работи като телеграф с няколко прости модификации и може да достигне разстояние за пренос до 15 мили. В стремежа си да покаже своите постижения на старшите по ранг, падре Лендел организира демонстрация за епископа на Сан Паоло. За удивление на Лендел, безжичния телефон причинила ужас на този човек. Епископът го нарича "дяволски глас", обвинил Лендел в магьосничество и му наредил да спре експериментите си веднага.
През 1895 г. фанатици нахлули в лабораторията на Лендел, оборудването му било унищожено, а сградата изгорена до основи. На Лендел били нужни пет години за да поправи щетите, и в крайна сметка той построява нов модел и организира публична демонстрация, на която предал и приел сигнал на разстояние пет мили. Един от поканените гости бил С.Р. Луптън, британският консул в Сао Паоло. Луптън убедил Лендел да вземе своето изобретение в Англия, където радиотелеграфа вече се е използвал. Лендел иска и получава бразилски патент 3279 за своята система през 1901 г., но не успял да получи разрешение от правителството за търговска употреба.
Падре Лендел решава да отиде в САЩ и да се опита да получи патент там. Благодарение на църквата е имал добри контакти там, а процеса по получаване на патент бил по-лесен, отколкото в Англия. Той намерил един човек, който заплаща неговото пътуване и настаняване. През октомври 1901 Лендел подава първата си заявка за патент в САЩ. Той прекарва 3 години в доказване на новостта на идеите си пред патентната комисия. През този период той уволнил първия си патентен адвокат и наел друг, разделя първото си заявление на две, а след това на три отделни части, хваща пневмония, прекарва няколко месеца за възстановяване в Куба, и така никога не е демонстрирал работещ модел пред комисията. Въпреки това, в края на 1904 Лендел получил три патента в САЩ. По това време компанията Маркони прекосила Атлантическия океан и се прицелва към монополизиране на младата безжична индустрия.
През 1894 г. изобретението на Лендел може да е било уникално, но 10 години по-късно вече е старомоден анахронизъм, който не е търсен. Неговият спонсор вече няма нито средства, нито склонността да подкрепя още усилията му. Лендел се върнал в Бразилия, където продължава научната си работа до смъртта си през 1928 г.
През 1981 г. бразилски радиолюбители обявили Падре Лендел за свой патрон. Няколко години по-късно, католическият епископ на Санта Мария учредява годишна награда на името на Лендел де Моура с цел използването на комуникационни технологии в полза на човечеството.


Литература

Landell de Moura. By Hamilton Almeida. Tche Comunicaoes. Porto Alegre, Brazil, 1984.

The Incredible Father Landell de Moura, or the sad History of a Brazilian Inventor - By Ernani Fornari. Editoria Globo, Porto Alegre, Brazil, 1960.

http://www.rait.airclima.ru/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.