сряда, 17 септември 2014 г.

Дух от отвъдното дава интервю

В архивите на Британския институт по психически изследвания се пази удивителен документ : запис на беседа на журналисти с духа на пилота на дирижабъл, загинал в катастрофа през октомври 1930 г. Този документ постоянно е цитиран от спиритисти - това е едно от най-достоверните потвърждения за възможността за връзка с отвъдния свят. Записът е бил направен по следния начин : по молба на пресата институтът организирал спиритичен сеанс на връзка с покойния сър Артър Конан-Дойл, който приживе бил убеден мистик и дори написал книгата "История на спиритизма". Очакванията от тази среща били големи - вестниците предварително запазили място за необикновеното интервю. Но нещата не се развили по план.
Неочаквано във връзка влязъл друг човек, който се представил като капитан от авиацията Ъруин Кармайкъл. Ужасно развълнуван, неканеният гост започнал да разказва невероятната история на своята гибел, като изпъстрял речта си с много технически подробности. Присъстващите на сеанса с ужас разпознали в призрачния събеседник капитана на пътническия дирижабъл Р101, който претърпял катастрофа само няколко дни по-рано.
Разказът на пилота, който загинал във водородните пламъци заедно с всички пътници, бил публикуван незабавно. А след още няколко дни в лабораторията дошъл инженер Чарлтън, участвал в разработката на проекта Р101. Той помолил да му дадат пълната стенограма на разговора с духа. След като я изучил, признал : "В този поразителен документ, съдържащ подробно описание на всичко, което се е случило с кораба в онзи фатален ден, са приведени повече от 40 строго технически детайла, което може да бъде направено само от специалист. Самата  мисъл за това, че някой от участниците в спиритичния сеанс би могъл предварително да получи цялата тази информация ми се струва абсурдна".
След шест месеца специална комисия, която се занимавала с разследването на причините за гибелта на дирижабъла Р101, стигнала до изводи, които напълносъвпадали с разказаното от духа ...

  Ъруин Кармайкъл

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.