петък, 5 септември 2014 г.

Хрономираж или как да се отиде в миналото

Хрономиражът е едно загадъчно явление и засега още е слабо изучено, макар че е известно на човечеството от древни времена. Първото споменаване за "странни миражи" се появява още в древноегипетските източници.


Какво ли е това "хрономираж"? Оптическа илюзия или тунел в миналото? В интервю за "Гласът на Русия" на въпроса отговаря фотографът Александър Махов, който непосредствено се е сблъсквал с това явление:

- За първи път се сблъсках с хрономираж по време на командировка на Крит. Зрелището беше удивително. Ако не бях го видял със собствени очи, в никакъв случай не бих повярвал. Буквално няколко метра над морето ставаше истинска битка. Дори се чуваха ударите на мечовете и звънтенето на доспехите. Напипах фотоапарата за да фиксирам ставащото, но техниката се оказа неспособна да го фиксира. После местни жители ми разказваха, че аз далеч не съм първият, който е видял това зрелище. От тогава се гоня по хрономиражи.

Хрономиражът следва да се различава от обикновения мираж. Т.е. това не е обикновено атмосферно явление, позволяващо с помощта на оптични отражения да се видят събития, отдалечени пространствено, но ставащи сега. Хрономиражът представлява видими образи, които реално са ставали в миналото, а съгласно някои сведения, могат да стават и в бъдеще.

Някои учени, изучаващи това явление, смятат, че хрономиражите са нещо като временни тунели. Известни са случаи, когато хората са попадали вътре в хрономиражи, след което са описвали своето състояние като "измъчено и депресивно". Възможно е в тези зони да има екстремно високо геомагнитно излъчване, което действа по този начин на човешката психика.

Една от отличителните особености на хрономиражите е невъзможността те да се фиксират на фото, аудио или видео апаратура, т.е. явлението може да се види само с око. Съществуват редица хипотези, обясняващи природата на хрономиражите. Една от най-любопитните принадлежи на изследователя Генрих Силанов. Според него, има едно особено поле, което, като магнитна лента, записва всички събития и образи. При определени условия могат да се видят минали събития, фиксирани там. Александър Махов смята, че сериозното изучаване на хрономиражите би било доста полезно за науката:

- Като на фотограф ми е безумно жал, че днес е просто физически невъзможно да фиксирам тайнствената красота на хрономиражите и да ги покажа на хората. Може би тогава мнозина хора биха погледнали по друг начин на реалността, в която живеем. Светът е къде по-сложен и интересен, отколкото ни се струва. Кой знае, ами ако хрономиражите наистина представляват своеобразни "тунели във времето", свързващи настоящето и миналото.

Хрономиражи са фиксирани и в Русия – в Месния Бор, тъжно прочутата гора в Новгородска област, където през годините на Втората световна война са водени ожесточени боеве, и където загинаха много съветски и немски войници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.