четвъртък, 27 март 2014 г.

Под Слънчевата пирамида Теотиуакана са открити два тайника с артефакти

Новини от полето: Археологична реколта от разкопките под Слънчевата пирамида


При прокопаване на тунел под Слънчевата пирамида Теотиуакана са открити два тайника с артефакти, които биха могли да осветеят това съоръжение, издигнато преди около 200 години.

Древният град, който се намира на около 65 км северно от Мексико Сити, някога е бил главен религиозен център, а Пирамидата на Слънцето - основната му сграда.

Изследователският екип, ръководен от Алехандро Сабари от Националния институт по антропология и история на Мексико
(INAH) разширява прохода, който беше открит през 1930 г., както и пробиват допълнителни тунели, изкопани по страните. Точно там са били открити тайни места - едното в близост до центъра на пирамидата, а другото - около 40 метра от първото. Също така, са открити четири ритуални погребения, в три от които лежат останки на децата.

Скривалището в центъра на пирамидата съхранявал диск от пирит и шисти на върха, на който е монтирана човешката фигурка, направена от обсидиан. Тя е заобиколена от стрелки, миди, както и няколко каменни ножове.

В другото скривалище са намерени 11 глинени саксии на бога на дъжда, обсидианови и каменни ножове, остриета, кост от орел и части от котешки и кучешки скелети. Сред артефактите, които предизвикват най-голям интерес са три фигурки, изваяни от зелен камък и изобразяващи човешки същества, както и маска направена от зелен камък, подобна на тези, които са открити в гробниците на особено богати владетели  на майте. За първи път таква ритуална маска е намерена в обреден тайник, а не в гроб,
пише «Компьюлента».



Разкопките показват, също така, че на това място преди построяването на пирамидите е имало и други сгради. Учените попаднали на стените на три къщи и една стена, която може да е окръжавала площад, или религиозно пространство.

Сабуро Сугияма
Saburo Sugiyama) от Университета на Аризона (САЩ) и Университета от префектура Аичи (Япония), ръководител на разкопките, прогнозира, че в рамките на една или две години, археолозите трябва да намерят друга гробницата на владетеля.


Източник - zahariada.blog.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.