четвъртък, 13 март 2014 г.

Науката, разсейваща призрака на смъртта (Алексей Светлов) - част 2

    Третото направление е да се докаже съществуването на съзнанието след физическата смърт. Тук чуждестранните учени са лидери. Да назовем само няколко имена: Mуди, Кюблер - Рос, Сабом, Стивънсън, Парича, Банерджи, Коротков, Осис, Иванова и други.
    Явлението, което ще бъде обсъдено, в нашата страна се нарича "присмъртен опит". В чужбина е известно като феномен на NDE. Това е съкращение от английските думи "Near Death Experience", което буквално означава "опит на границата на смъртта".
Феномените на присмъртния опит включват спомени на оцелели от клинична смърт и преживели необичайни преживявания и видения, както и виденията на умиращите.
    "Мисля, че сме достигнали преходна епоха" - отбелязва в предговора към книгата Муди " Life After Death " д-р Елизабет Кюблер - Рос. "Ние трябва да имаме смелостта да отворим нови врати и да не изключваме възможността за това, че съвременните научни методи вече не са съответни на новите направления на изследвания. Мисля, че тази книга ще отвори такива врати за хора, които са с отворен ум и ще им даде увереност и смелост, за да разработят нови въпроси. Те ще видят, че тази публикация на д-р Муди е доста надеждна, тъй като е написана от искрен и честен изследовател. Получените данни се потвърждават и от моето собствено проучване и проучвания на други, доста уважавани учени, изследователи и представители на духовенството, които имат смелостта да изследват тази нова област с надеждата да помогнат на онези, които искат да знаят, а не просто да вярват ".
Беше интересно да се проследи по-нататъшното развитие.
Д-р Кенет Ринг (психолог от САЩ) изпратил експедиция по болници в целия щат Кънектикът.
    Резултатите от 13-месечните изследвания са показали, че това явление съществува и не е свързано с каквато и да било патология.
    Нито интоксикацията, нито съновиденията, нито халюцинациите имат нещо общо тук.


    След като анализира 102 случаи на клинична смърт, д-р Ринг констатира:


60% от пациентите изпитват неописуемо чувство на покой;

37% - кръжат над собствените си тела;

26% - спомнят си за различни панорамни видения;

23% - са влезли в тунел, шлюз, чанта, кладенец или изба;

16% - все още се възхищават от спираща дъха светлина;

8% - твърдят, че се срещнали с мъртви роднини.

    Показанията са винаги едни и същи, независимо дали пациентите са от САЩ, Европа или дори от Бурунди. В същото време такива преживявания са имали както вярващи, така и атеисти.


    На другия край на САЩ младият кардиолог д-р Майкъл Сабом, рационален и педантичен човек, който прочел резюметата на Муди се изказал за написаното с язвителен присмех, и за да не остави нито един камък необърнат, извършва систематично изследване сред персонала на реанимационната служба във Флорида. Когато резултатите от изследванията му са изцяло в съответствие с данните на Муди и Ринг, Сабом решава да посвети живота си на изучаването на това явление. Той дори разработил десетстепенен модел за състояние на клинична смърт, която сега носи неговото име. Така възниква Международната асоциация за изследване на феномена на NDE, която днес има клонове в много страни.
    В книгата на д-р Карлис Осис "Наблюдение на лекари и медицински сестри на предсмъртно състояние" се описват така наречените "видения на смъртния одър," направени от лекари и медицински сестри. 1004 достоверни случая на видения са анализирани и класифицирани според характерните особености на преживяванията на умиращи хора.
    Авторът заключава, че съвкупността от този опит не може да бъде напълно обяснен с влиянието на медицински процедури или заболяване. Отбелязва, че умиращите в 80% от случаите виждат призраци на мъртвите, а в 75% от случаите тези призраци викат умиращия с тях на оня свят.
    Многобройни научни данни, доказващи съществуването на съзнанието след смъртта се отнасят до феномена на прераждането.
    Aмериканецът д-р Йън Стивънсън - професор по психология в Университета на Вирджиния, е провел голям брой проучвания в областта на многократни раждания или превъплъщения. Неговите примери са взети от страни както на Изток, така и на Запад.
Той посочва повече от 2000 случаи, които доказват, че явлението на прераждане е много често срещано по цял свят. Експерти от Бангалорския институт за психично здраве и невропатология са направили проучване на 250 регистрирани от 1975 г. случаи на прераждане. За повече от 10 години д-р Сатвант Пасрича обиколила много села, интервюирайки най-малко 20 свидетели на всеки такъв случай. В резултат, учените са стигнали до това заключение: като правило, "ефектът на прераждането" се наблюдава при деца на възраст от три до седем години.
С течение на годините, те напълно забравят за него.
"Прераждането" в другия човек обикновено се предизвиква от случайна реплика на някой от роднините. Проучванията показват, че 82% от децата ясно си спомнят своето име в "предишното рождение" и подробности за "миналия" живот.
    Трябва да се отбележи също, че при половината от случаите в своите "предишни животи" хората умират от насилствена смърт. Средната им възраст е 34 години. "Прераждането" е настъпвало средно след половин година. В 26% от случаите децата имали необясним страх от неща, които са пряко или косвено свързани с тяхната смърт в "предишни съществувания". Като правило, в следващото раждане пола на човека не се променя. В 80% от случаите хората, свързани с "ефекта на превъплъщение" не са били роднини, което изключва генетична връзка. Оригинален метод на решаване на задачата прилага Константин Г. Коротков, кандидат на физико-математическите науки (Санкт - Петербург). Той е привърженик на методите на съвременната наука за решаване на най-основните проблеми на битието. В своите произведения Коротков говори за необходимостта да се създаде нова научна парадигма. Изследователят описва експерименти, използващи Кирлиановия ефект за динамиката на променящия се характер на светимост от възглавничките на палци на хора, умрели по различен начин. Авторът подчертава възпроизводимостта на резултатите от опитите по предлагания метод .Обръща се внимание , че при всички мъртви се наблюдава общ спад на светимостта от началото до края на експеримента , но естеството на газоразрядните криви се оказва в зависимост от причината за смъртта на хората .
Четвъртата насока на научните изследвания, потвърждаваща съществуването на финия свят и продължаването на живота за съзнанието след така наречената смърт може да се разглежда като доказателство за разделянето на съзнанието от физическото тяло. Доколкото ни е известно, научните изследвания в тази насока се извършват главно от чуждестранни учени: Крукал, Фокс, Taрт, Oсис, Карингтън, Гроф, както и други.
    След това ще стане дума за изучаването на феномена, който се нарича "извънтелесен опит", или както го наричат астрално излизане, астрална проекция, билокация (едновременен поглед на две различни места).
    Извънтелесният опит може да се дефинира като наблюдение на каквито и да било явления от гледна точка, която не съвпада с нашето физическо тяло. Тогава често се усеща, че съзнанието е изместено от физическото тяло в някакъв друг орган, наречен по различен начин: астрално тяло, етерно тяло, дубъл или двойник.
През 1919 г. френският изследовател Шарл Ланселен извършил опити с хипноза. Ланселен намира доброволци, които могат да напуснат тялото си и стават наблюдател в друга стая. Често фантомите на тези хора са давали да се разбере за тях с докосване, почукване, както и причинявайки различни изображения на фотографски плаки и докосвайки сулфидни екрани, в резултат на което те започнали да светят.
    Въпреки това чак до проучванията, проведени от Т. Грийн и Р. Крукал в началото на 60 - те години на ХХ век, докладът на Ланселен остава единственото съобщение за проучване на извънтелесния опит в лабораторни условия.
    Целия Грийн - британски изследовател на това явление, основава през 1961 г. в Оксфорд Институт за психични изследвания, където са започнали редовни опити на строго научна основа.
    Друг англичанин - Робърт Крукал - посветил живота си на събиране и анализ на случаите на ОИТ. От 60 - те години на миналия век, той успял да събере из целия свят повече от 1000 епизоди, които описва в своите трудове.
    Обширният материал, събран от Крукал и Грийн убеждава другите изследователи, че е документирано изучаването на доказателства за ОИТ, проведени в лабораторни контролирани условия - нещо много съблазнително.
    Пионер в тази област е д-р Чарлз Тарт. През 1965 г. като преподавател в Медицинския колеж на Университета във Вирджиния, Тарт започнал серия от експерименти с участието на г-н X. Този г-н X е някой си Робърт Монро - американски бизнесмен, човек, имащ способността за спонтанно отделяне на финото тяло, автор на книгата "Пътуване извън тялото", която бе публикувана през 1971 г., в която той разказва своя анализ на ОИТ. По-късно той основава "Института по приложни науки Монро" във Вирджиния. През 1982 г. Института Монро в сътрудничество с Медицинския център на Университета в Канзас бяха поканени да представят по време на среща на Американската психиатрична асоциация три доклада, които се занимават с извънтелесния опит, което трябва да се счита за начало на научното признаване на явлението.
    Първият доброволец на Тарт е оборудван така, че по време на сън (тестваният напуска тялото си в съня) било възможно да следят колебанията на биотоковете в мозъка, движенията на очите, кръвното налягане и електрическо съпротивление на кожата. След това той поставил картонче с произволно написано петцифрено число на рафта над леглото му. Картончето било поставено така, че е възможно да се види само от наблюдателя, намиращ се под тавана. Доброволецът не може да се изправи и да погледне към рафта, без да наруши работата на електро-енцефалографа.
    Въпреки това голямо предизвикателство е методиката, използвана при експериментите от Тарт, тъй като дори ако неговите доброволци са познали цифрите на 1000 числа, това не доказва, че те за тази цел са "излизали от тялото". Според някои парапсихолози, тези резултати могат да бъдат получени чрез екстрасензорните възприятия (като телепатия или ясновидство). Тогава възниква един естествен въпрос: как може да се направи разграничение на опит извън тялото от ясновидството?
    По-убедителни в своята еднозначност изследвания, отколкото опитите на Тарт, са били проведени от Фондация за психични изследвания в Дърам (Северна Каролина, САЩ). Изследванията методологично напомняли за експериментите на Тарт, но били малко по-усложнени. Освен наблюдението на физиологичните промени и местоположението на целевия материал в друга стая, изследователите си поставили за задача проучването дали човек, животно или механично устройство могат да открият присъствието на "второто тяло" в стаята. Най-значимите резултати са получени при използването като детектор на любимото коте на доброволеца. То било поставено в разположен в целевата стая отворен контейнер с около един метър дълбочина, на дъното на който е маркиран с номерирани квадрати. По време на контролния експеримент - без извънтелесния опит - котето било много активно, често измяуквало, прекосявало голям брой квадратчета и се опитвало да излезе от контейнера. Въпреки това, по време на "извънтелесните" посещения на своя стопанин в целевата стая котето проявило невероятно спокойствие. Този ефект се повтаря в продължение на четири експеримента. Друг опит, в който като детектор се използва змия, също дава изненадващи резултати.
Змията, лежаща спокойно в течение на контролния период, по време на първия опит с извънтелесно посещение започнала да се хвърля по стъклената стена, сякаш се опитвала да порази един невидим враг.
    В доклада за изследването на явлението на ОИТ на Американското дружество за психични изследвания д-р Карлис Осис, директор на научните изследвания, пише: "През последните две години отдела за научни изследвания беше зает изцяло с изучаването на въпроса за по-нататъшното съществуване на човешката личност след смъртта, физическата смърт? Ние следвахме централната си хипотеза - човешката същност е "екзоматична система", способна да действа независимо и извън физическото тяло. Тази "екзоматична" страна на човека може да напусне тялото си след смъртта и да продължи да съществува. Може ли човек, питаме ние, действително да остави тялото си за определено време или постоянно (при смърт)? ". След подробен преглед на проведените експериментални проучвания, д-р Oсис обобщава: " Изследванията на ОИТ се оказаха трудно дело, най-вече защото това явление в пълен вид рядко се възпроизвежда по желание. Нашите резултати досега са в съответствие с нашата хипотеза. След използване на изследователските възможности, описани по-горе, ние можем наистина се надяваме да се получат доказателства за екзоматичното съществуване на човешката личност ".
    В допълнение към тези чисто физически експерименти са проведени редица статистически изследвания, предназначени да установят общите черти за много разнородни доказателства на хора, преживели ОИТ.

    За автора - Алексей Василиевич Светлов е ръководител на Научно-Изледователска Лаборатория по Изучаване на Психичната Енергия

Източник : http://www.rait.airclima.ru  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.