вторник, 19 февруари 2013 г.

Kaкво значение има зодиакалния цикъл


La Très Sainte Trinosophie е разделена на дванадесет части. Всяка има съответното оформяне.Първите части явно черпят вдъхновение от нео-египетски ритуал, наречен Ритуала Мемфис, а изпитанията на кандидата са директно свързани с четирите елемента – земя, вода, огън и въздух. Цялостният модел на документа е зодиакът, на чиито знаци отговарят дванадесетте части. Зодиакът е великият цикъл на душата. Древните възприемали първия знак за началото, а последния – за края на всички земни дейности. По подобен начин Овен символизирал началото на обновлението, или навлизането на душата в светлината на пролетното равноденствие на философския цикъл, докато знакът Риби олицетворявал завършека на свещеното пътуване и постигането на Великото дело. В тази книга за Тройната мъдрост Сен Жермен използва главно алхимични символи. Това по никакъв начин не означава, че той всъщност пише за химични процеси, защото, както твърдят повечето от великите алхимици, производството на материално злато е най-незначителната част от тяхната наука.За да стане ясен смисълът, вложен от Сен Жермен, и явни връзките между зодиакалните знаци и алхимичните процеси, може да помогне следната таблица.

Овен - Обезводняване Изпъждане на животинската душа посредством силна топлина. (Пречистване чрез огъня на аспирацията)
Телец - Съсирване Обединение на частите; постигане на целенасоченост.
Близнаци - Сгъстяване Състояние на втвърдяване; влагане на волята.
Рак - Разтваряне Разтваряне, оставяне в течно състояние; личността става универсална.
Лъв - Усвояване Омекване посредством топлина и влага; усъвършенстване на ума в мъдрост (топлина) и въображение (влажност)
Дева - Дестилация Отделяне на непостоянния принцип от същността; освобождаване на душата от връзката й с ограничението на тялото.
Везни - Сублимация Пречистване на елементалните тела; увеличаване на вибрационните хармонии на тялото.
Скорпион - Разлагане или гниене Философската смърт; изкуствено разлагане, чрез което духовните и материалните елементи биват разделени едни от други.
Стрелец - Изгаряне Изгаряне на отпадъците; огънят на душата поглъща външното тяло.
Козирог - Ферментация Превръщане на органичното вещество в нови съединения чрез фермент; изграждане на Златния човек.
Водолей - Умножение Процес на увеличаване; адептство.
Риби - Проекция (в алхимията този термин обозначава поръсването с прах от Философския камък за получаването на злато или сребро – бел.прев.) Процесът на превръщане на грубата същност в Злато; довеждане до съвършенство на Делото;безсмъртие; в Източната традиция – състоянието на Буда.

Подредбата на тези символи и процеси варира незначително при различните автори, но принципът е винаги един и същ – превръщането на не-Аз-а в Аз-а; пропиването на външния живот с вътрешно изящество; проекцията на душата върху нейното физическо обкръжение; сублимацията на лошото в добро; умножаването на красотата, любовта и истината, докато прахът на проекцията(мъдростта) накрая пропие целия свят.

 откъс от книгата "Пресвета Тринософия"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.