понеделник, 22 октомври 2012 г.

Фантастичната книга-загадка: Codex Seraphinianus

Това е книга написана, но не преведена. Напечатана, но непрочетена. Консумирана само визуално. Даже и от автора. Това е книга-гатанка и се казва "Codex Seraphinianus".

Написана и илюстрирана от италианския архитект и промишлен дизайнер Луиджи Серафини в продължение на около 30 месеца през 1976 - 1978 г. Тя съдържа приблизително 360 страници (в зависимост от изданието) и се явява илюстрована енциклопедия на непознат и измислен свят, написана на неизвестен език с необяснима азбука.

През 1978 г. в Милано, издателство Franco Maria Ricci получили пакет. Когато сътрудниците на издателството го отворили, намерили голямо количество илюстрирани страници. Това били рисунки – много причудливи и странни. Самият текст към тях не могъл да прочете никой.

Съпровождащото писмо към пакета обяснявало, че автора на труда - Луиджи Серафини, е създал енциклопедия на въображаем свят по примера на средновековните научни кодекси: всяка страница детайлно изобразява определен обект, действие или явление; забележките са написани на измислен език.

Самото заглавие „SERAPHINIANUS” е абревиатура на: „Strange and Extraordinary Representations of Animals and Plants and Hellish Incarnations of Normal Items from the Annals of Naturalist/Unnaturalist Luigi Serafini” (в превод "Странните и Необикновени Представи на Животни и Растения и Дяволски Въплъщения на Обикновени Неща из Аналите на Натуралиста/Ненатуралиста Луиджи Серафини").

Една част от труда е посветена на Природата и Науката, включваща почти всичко - флора, фауна, физика, механика... Друга част – на Човекът – образи на обикновени и необикновени хора, писменост, храна и облекло, архитектура, игри и развлечения. А съвсем друга обхваща историята на извънземната писмена система използвана в самия Кодекс.

Илюстрациите най-вече представляват сюрреалистични пародии на вещи от реалния свят. Някои от тях могат ясно да се разпознаят, а други наистина са уникални. На практика, всички изображения са нарисувани подробно, ясно и с много богати
детайли.

В този си вид Codex Seraphinianus представлява пълноценна енциклопедия на един измислен свят, който може би е съществувал, съществува или ще съществува някъде из Вселената.

Codex-ът е един от най-любопитните примери за илюстрована книга. „Четенето” на тази книга изисква нетрадиционно възприятие и непривична нагласа.

Ето и няколко страници от самата книга:












http://www.mystics.eu/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8-%D0%B8-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B8/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8/192-fantastichnata-kniga-zagadka-codex-seraphinianus.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.