събота, 23 юни 2012 г.

Повелители на четвъртото измерение

  Навярно още никой не е преброил колко написани книги или заснети филми има за пътешествията във времето. И едва ли е по силите на човек да го направи , понеже тази тема е най-популярната във фантастиката. И въпреки това е възможно тези пътешествия да не са толкова фантастични, както изглеждат на пръв поглед. Ще опитаме да се ориентираме...


         Въпрос на който няма отговор


   Свикнали сме да смятаме, че времето е съвсем обикновено явление. В края на краищата – миналото вече го няма, бъдещето още го няма, съществува само едно настояще, така че от какъв зор да си блъскаш главата. Но може би не е толкова просто ? Да кажем ви зададат съвсем обикновен въпрос ; “Колко е часа ?” Вие поглеждате часовника и отговаряте например “ 18:40” . Ако събеседникът ви е по-педантичен, вие поглеждате и на стрелката за секундите : “ 18 часа , 40 минути и 33 секунди “. А ако е още по-педантичен ? Представете си, че вашият часовник е свръхточен и показват времето с точност до хилядна , до милионна част от секундата. Но и в този случай няма да отговорите абсолютно точно – все пак докато го правите, времето тече. Следователно, ето че възниква въпрос , на който няма отговор по принцип. Получава се че и настоящето не съществува, защото миналото преминава непрекъснато в бъдещето ? Но ние без съмнение съществуваме ! И излиза, че постоянно пътешестваме във времето. 


        Време среща време ?


   В своята увлекателна книга “Тайните на паметта” известният неврофизиолог Борис Фьодорович Сергеев споменава за следното : 
   “Интересни опити е правел Гарднър от Станфордския университет в САЩ. Един от участниците усещал картите , които друг участник трябвало да извади от тестето. Първият назовавал картата преди да бъде изтеглена, така че тук не се има предвид предаване на мисли от разстояние, а още по-тайнствено явление – предзнание. Понякога изпитваният назовавал всичките 25 карти още преди тестето да бъде разбъркано ! “ Наистина, професор Сергеев счита, че това изследване демонстрира не постъпване на “информация от бъдещето”, а доста по-прости явления. “Няма нищо тайнствено – пише той – в това, че участниците в опита усещат по-често, отколкото допуска теорията на вроятностите. Тя (теорията) изхожда от представата за равновероятни събития, а това условие е доста трудно да се възпроизведе. Разхвърлянето и разбъркването на кaртите винаги ще оказва някакво влияние на резултата.”


        И все пак ... 25 попадения от 25 възможни ?!


   Станислав Лем на свой ред предположил, че освен нашата Вселена, където скоростта на светлината е най-голяма, съществува и друга, където тази скорост обратно е най-малка. Съответно и времето в нея тече “наобратно”. Тези две Вселени са взаимосвързани и взаимозависими. По мнението на Лем така няма нищо невъзможно за получаване на информация от бъдещето. А и за пътешествия във времето – също. 


          Възраженията на скептиците


   “Какви пътешествия ? – казват скептиците.- Това са просто парадокси ! Да допуснем, че някой отиде в миналото и там убие свой родител. Следователно той така и няма да е роден , което значи , че не може да отиде в иналото и да убие там някого ... затворен кръг !”
   Да, този най-прост парадокс е многократно описван от фантастите. Друго възражение : “Ако минало, настояще и бъдеще съществуват едновременно и ако не е трудно да се направи машина на времето, то значи в бъдещето вече са я изобретили, получавайки така възможност да променят историята. Но защо историята е неизменна и не наблюдаваме никакви визити от бъдещето?”
   Но всъщност историята е неизменна само от наша гледна точка. Напълно е вероятно да се променя от някого всяка секунда. Но ние не го узнаваме – нали нашата история всеки път започва от точката на промяната, за нас развитието на цивилизацията ни върви по съвършено предначертан път. И освен това , изведнъж прословутите НЛО – не са извънземни кораби или атмосферни явления , а технологични устройства от бъдещето ?


            Гениален финансист
   През декември 2002 година агенти на ФБР арестували в Ню Йорк 44-годишен мъж по подозрение в мошеничество. Играел на борсата и получавал външна информация. Тоест, сключил престъпен договор с мениджъри на компании, търгуващи с акции, получавал от тях сведения и благодарение на тях имал голям финансов успех. Имайки „начален капитал“ всичко 800 долара, заподозряният за две седмици заработил към 350 милиона! Извършил 126 сделки, доста рисковани, но затова пък оказали се невероятно доходоносни. Именно и това предизвикало подозрението на Комисията за пазара на ценни книжа в САЩ (SEC).
   Арестуваният се казвал Ендрю Карлсин (Andrew Carlssin). Той отхвърлил обвиненията за престъпен сговор. И разказал, че работи сам. А информацията получавал от… бъдещето! Откъдето самият той бил пристигнал при нас на машина на времето… Стартирал през 2256 година.
   Все пак фактът си е факт : влагайки първоначално 800 долара, след 2 седмици Карлсин е притежавал 350 милиона долара. Всяка търговска операция, която провеждал този инвеститор увеличавала общата капитализация на портфейла за сметка на неочаквани делови събития. Било невъзможно те да се обяснят с обикновен късмет или да се прогнозират. Следователите проявили твърдост : “Карлсин ще седи в затвора докато не ни разкрие всичките си карти”
   “Късметлията” се оказал в полезрението на “стражевите кучета” от Уол-стрийт, когато извършил 126 поредни успешни високорискови трендове. “Когато акциите на някоя компания поскъпвали по причина сливане или технологичен пробив, което при всички случаи предполага секретност за причината, то Карлсин по невероятен начин го е знаел предварително.” – твърдели представители на разследването. Когато започнали да разпитват странния инвеститор, те получили повече, отколкото очаквали във вид на зашеметяващо 4 часово признание. По думите на Карлсин, той пътешествал назад във времето от 2256 г. “Знанието, че вашата ера е ознаменувана с падение на фондовата борса при нас е общоизвестно и всеки, набрал информация за определени акции може да направи състояние – разказвал Карлсин – трудно е да се противиш на изкушението. Аз планирах да изглеждам естествено, малко да губя тук-там, за да не изглеждат моите инвестиции толкова подозрително успешни. Но не устоях и попаднах в капана”. В казаното разбира се може да се усъмним. Съдейки по всичко , Карлсин е много талантлив спекулант и колосалния му доход е напълно възможно да е следствие от неговия търговски талант. Но в замяна на личното спокойствие “пътешественика от времето” предложил на следователите изгодна сделка – предоставя им “исторически факти” : информация за местонахождението на Бен Ладен и за лекарството срещу СПИН . В замяна получава свобода и възможност да се добере до своята машина на времето , за да се върне у дома.
Карлсин бил освободен под гаранция и ... безследно изчезнал. Длъжностните лица от Комисията по ценни книжа на САЩ са уверени , че всички разкази на Карлсин са измислици. Но високопоставен чиновник казва, че няма никакви сведения за предишно съществуване на Енрдю Карлсин до неговото появяване на Уол-стрийт. А ето – Бен Ладен е открит и унищожен. Колкото до лекарството срещу СПИН, то не е намерено и до момента. Защо “до момента” ? Поради това, защото според други източници вече е намерено. Но приложението му е неизгодно за могъщите медицински картели, получаващи милиарди долари дотации за изследвания.

          Назад в бъдещето ?
   И така – възможни ли са все пак пътешествия във времето ? Как да знаем ... Ние живеем в постоянно променящ се свят, където минало, настояще и бъдеще съществуват заедно, постоянно пресичайки се. И даже учени като Стивън Хокинг не отричат най-невероятните перспективи, когато това касае загадките на времето.


      По материали от Интернет 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.