вторник, 14 декември 2010 г.

Информация за основните чакри

КОРЕННА ЧАКРА ( МУЛАДХАРА )

Първата чакра е разположена в основата на опашната кост . Проявява се чрез надбъбречната жлеза, управлява функциите на бъбреците и гръбначния стълб. Тази чакра се нарича чакрата-корен, тя изразява разбирането на човек за физическото измерение.

Визуализира се в червен цвят.

Основни функции на първата чакра:оцеляване, сила, утвърждаване на жизнената енергия, прочистване .

Свързани органи: дебело черво и ректум .

Свързани жлези: надбъбречната жлеза .



ПОЛОВА ЧАКРА (СВАДХИЩАНА)

Разположена е в средата под пъпа, а в гръбначния стълб - под 1-ви лумбален прешлен. Проявява се чрез гениталиите, половите жлези. Тази чакра ръководи отношението ни към другите, половия живот и възпроизвеждането и потока на сексуалната енергия. От тук се управляват отношенията ни при интимни и творчески връзки.

Визуализира се в оранжев цвят .

Основни функции на втората чакра: творчество, създаване на потомство, сексуална функция, повишаване на жизнения тонус.

Свързани органи: дебело черво, пикочен мехур, бъбреците и половите органи.

Свързани жлези: половите жлези.

Основен съответстващ нервен център: простатният сплит (при мъжете), утеровагиналният сплит (при жените).

СЛЪНЧЕВ СПЛИТ (МАНИПУРА)

Намира се в областта на слънчевия сплит, а в гръбначния стълб – над 7-ми гръден прешлен. Като жлеза се проявява чрез панкреаса. Управлява дейността на черния дроб, стомаха, жлъчния мехур, далака и част от нервната система. Тя е центърът на емоционалната чувствителност, личната власт, чувствителността и егото. Трябва да балансираме егото си, защото то е голяма пречка към нашия растеж.

Визуализира се в жълт цвят

Основни функции на третата чакра: воля, индивидуална сила, храносмилане и усвояване на хранителните вещества.

Свързани органи: черен дроб, далак, стомахът и тънките черва.

Свързани жлези: панкреасът.

Основен съответстващ нервен център: слънчевият сплит.

СЪРДЕЧНА ЧАКРА (АНАХАТА)

Намира се в областта на сърцето, а в гръбначния стълб – над 5-ти шиен прешлен. Проявява се чрез тимуса. Управлява сърцето, кръвта и кръвообращението, имунната и ендокринната система. Санскритската дума – “анахата” – означава, “това, което винаги е ново, това, което само се поддържа”. Това е чакрата, чрез която се влюбваме и се научаваме да приемаме и да даваме любов. Медитацията върху тази чакра помага на човек да се научи да обича първо себе си и по този начин и любовта към другите хора възниква много по-лесно.

Визуализира се в зелен цвят.

Основни функции на четвъртата чакра: любов; състрадание; имунитет; сърдечна дейност, функциите на белия дроб и бронхите.

Свързани органи: сърцето и белите дробове.

Свързани жлези: тимусът.

Основен съответстващ нервен център: сърдечният сплит.

ГЪРЛЕНА ЧАКРА (ВИШУДХА)



Намира се в гърлото, а в гръбначния стълб – над 3-ти шиен прешлен, изразява се чрез щитовидната жлеза. Управлява работата на белите дробове, гласните струни, бронхиалния апарат и метаболизма. Това е центърът на преценяването и общуването. От тук се регулира нашият импулс да казваме истината такава, каквато е, но без да нараняваме другите.



Визуализира се в син цвят.



Основни функции на петата чакра: висше творчество и общуване.

Свързани органи: гласните струни .

Свързани жлези: тироидната (щитовидна) жлеза .

Основен съответстващ нервен център: ларингалният сплит.







ТРЕТО ОКО (АДЖНА)

Намира се в центъра на челото, а в гръбначния стълб – над 2-ри шиен прешлен. Тя се проявява под формата на хипофизата, управлява долната част на мозъка и нервната система, ушите, носа и лявото око, което е окото на личността.
Тук в тази чакра са концентрирани идеализмът и въображението.Този център управлява начина, по който се представяме на света. Съсредоточаването върху “третото око”, премахва ограниченията. Тази чакра разтваря нашето его и обусловеностите, нашите лоши навици, расистките ни идеи и всичките ни погрешни идентификации.



Визуализира се в индигов цвят.



Основни функции на шестата чакра: висш интелект, ясновидство, интуиция, изострен слух.

Свързани органи: мозъкът.

Свързани жлези: хипофизата.

Съответстващ нервен център: кавернозният сплит.



ТЕМЕННА ЧАКРА (САХАСРАРА)



Намира се на върха на главата, на темето, а в гръбначния стълб – над 1-ви шиен прешлен. Проявява се като епифизата, управлява дейността на горната част на мозъка и дясното око. В тази седма чакра се намират съответствията на останалите чакри. Чрез нея човек достига до усещането за единение с Бог. Това е центърът на крайното Божествено единение. Седмият център, Сахасрара, е чакрата, която обединява всички останали центрове и съответстващите им качества.



Тя се визуализира във виолетов цвят, стигащ понякога до бяла светлина.



Основни функции на седмата чакра: космическо съзнание.

Свързани органи: мозъкът.

Свързани жлези: епифизата.

Основен съответстващ нервен център: кавернозният сплит.





ВАЖНОСТТА ОТ ХАРМОНИЧНО ДИШАНЕ ПРИ МЕДИТАЦИЯ :



Търпеливото наблюдение върху хода на собственото дишане в крайна сметка води до способност за контрол върху жизнените сили и за насочването им към различните нива според индивидуалната воля. Човек постепенно се приучва да разпознава промените във вибрацията, които настъпват при преминаването на дишането или на жизнената енергия през различните нива. Докато дишането се извършва на приливи и отливи, ние се намираме в света на полярностите, в света на формата.

Мантрите, използвани в съчетание с дишането, могат да са полезни за онзи, който се стреми да навлезе в медитацията и да я усвои - на теория и на практика. Това е обширна тема, която не може да бъде изчерпана тук напълно, но ще дам пример с мантрата Су Хаам, използвана от йогите. Су се изрича на вдишване и представлява деликатния звук на изтънчените, фини вибрации при издигането на жизнената енергия нагоре към по-високите чакри. Хаа се изрича на издишване, представя по-грубия звук на ниските вибрации при спускането на жизнената енергия надолу, а в края на Хаам се изговаря при затварянето на устата и тъкмо това м прави звука обективен.
По идея на приятеля ми alexmunro ( благодаря ти много , Алекс ! ) - към постинга има и две чудесни клипчета , даващи визуална представа за чакрите .

http://www.youtube.com/watch?v=Y9esJNm6AsI&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=WK0yqB67IFU&feature=player_embedded

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.