вторник, 22 август 2023 г.

Дъждовната вода навсякъде по Земята съдържа причиняващи рак „вечни химикали“, установява проучване

 Учените призовават за по-строги ограничения върху PFAS, които продължават да съществуват в околната среда с години.

Дъждовната вода почти навсякъде по Земята има опасни нива на „вечни химикали“, според ново изследване.

Пер- и полифлуороалкиловите вещества (PFAS) са голямо семейство химикали, произведени от човека, които не се срещат в природата. Те са известни като „вечни химикали“, защото не се разграждат в околната среда.

Те имат свойства против залепване или отблъскване на петна, така че могат да бъдат намерени в домакински предмети като опаковки за храни, електроника, козметика и съдове за готвене.

Но сега изследователи от университета в Стокхолм са ги открили в дъждовна вода на повечето места на планетата - включително Антарктика. Няма безопасно място за бягство от тях.

Дъждовната вода навсякъде не е безопасна за пиене

Безопасните препоръчителни нива за някои от тези вечни химикали са спаднали драстично през последните две десетилетия поради нови прозрения за тяхната токсичност.

„Има изумителен спад в препоръчителните стойности за PFAS в питейната вода през последните 20 години“, казва Иън Казънс, водещ автор на изследването и професор в Департамента по екологични науки, Стокхолмския университет.

За едно добре известно вещество, „причиняващата рак перфлуорооктанова киселина (PFOA)“, препоръчителните стойности на водата са намалели с 37,5 милиона пъти в САЩ.

Въз основа на най-новите насоки на САЩ за PFOA в питейната вода, дъждовната вода навсякъде ще бъде оценена като небезопасна за пиене.

 Иън Казънс

Водещ автор на изследването

„Въз основа на най-новите насоки на САЩ за PFOA в питейната вода, дъждовната вода навсякъде ще бъде оценена като небезопасна за пиене“, казва той.

„Въпреки че в индустриалния свят не пием често дъждовна вода, много хора по света очакват тя да е безопасна за пиене и тя доставя много от нашите източници на питейна вода.“

Какъв риск представляват „вечните химикали“ за нашето здраве?

Рисковете за здравето от излагането на тези вещества са широко изследвани. Учените казват, че те могат да бъдат свързани с проблеми с плодовитостта, повишен риск от рак и изоставане в развитието на децата.

Но други казват, че не може да се докаже причина и следствие между тези химикали и лошото здраве.

Въпреки че обикновено не пием дъждовна вода, тя захранва водоизточниците, на които разчитаме

Въпреки това и в резултат на това ново изследване, някои призовават за по-строги ограничения на PFAS.

„Не може няколко да се облагодетелстват икономически, докато замърсяват питейната вода за милиони други и причиняват сериозни здравословни проблеми“, казва д-р Джейн Мунке, управляващ директор на Фондацията за опаковане на храни в Цюрих, която не е участвала в проучването.

„Огромните суми, които ще струва намаляването на PFAS в питейната вода до нива, които са безопасни, въз основа на настоящото научно разбиране, трябва да бъдат платени от индустрията, произвеждаща и използваща тези токсични химикали.“

Времето за действие, казва тя, е сега.

https://www.euronews.com/green/2022/08/04/rainwater-everywhere-on-earth-unsafe-to-drink-due-to-forever-chemicals-study-finds



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.