сряда, 9 август 2023 г.

Защо в нашата "ферма" е забранен живакът? - 1

 Защо около този метал са създадени толкова митове? Живакът е свръхподвижно вещество. Светлите адепти го отнсят към металите, но за него се знае, че не само е трудно да се подправи а дори да се държи в ръка. Прилича по всички признаци на колоид. Единствената обща черта с металите е блясъка. 

Сега ни уверяват, че той е много вреден и опасен, но защо тогава лечителите в миналото са го използвали като лекарство и козметично средство? Алхимиците даже са считали живака за семе на вселената. Много години живакът се използваше в термометрите, но през 2020 г. го забраниха. И ето още един странен момент - в предприятията, произвеждащи живак работниците не ползват никакви средства за защита - не носят нито ръкавици, нито маски, независимо от т. нар. "ужасно вредни живачни изпарения". 

Известно е, че живакът се е използвал от човечеството от незапомнени времена. Най-много той се добива от киновара - това е живачен минерал, който се използва като оцветител от древни времена, както е било в древен Китай древен Египет. Именно благодарение на киновара картините от епохата на Ренесанса са се отличавали с такава яркост. Живакът се използва и в някои масла и акварели. 

В медицинските справочници пише, че живакът е вреден, но само в големи количества и при определени условия. И защо са въвели тази забрана на живака? Може би заради негово особено свойство за което не ни казват. Например дали сте чували израза "живачен двигател"? Това са необичайни устройства, граничещи с фантастика, но в нета може да намерите много разновидности на живачни двигатели. През 90-те години имаше успешно изпитание на живачен жироскоп, но това изобретение било укрито, а принципната му схема - загубена. Малко по-рано, през 80-те сред радиолюбителите се носели приказки за удивителните възможности на живачните антени. Евентуалното производство може да предизвика революция във всичко - от имплантираните медицински устройства до по-късните версии на мобилните телефони. Някои светли научни адепти смятат, че възможността за безжично осветление, а също и за генериране на енергия с немислими скорости се случва заради особено взаимодействие на живака с ефира. Самата тема за ефира в епохата на бурното развитие на промишлеността била забранена много бързо. Но споменаването относно свойствата на ефира и способите за взаимодействие с него се оказало достатъчно за всеки дръзнал подобно нещо изследовател да попадне под засилено внимание и противодействие от страна на финансовите магнати. Разкриването на достъп за всички хора до неизчерпаем източник на безплатна енергия явно не е влизало в плановете им.  Достатъчно е да си припомним изказванията за ефира на Никола Тесла, Менделеев и Ломоносов...

Има сведения, че още през 19-ти век благодарени използването на живак улиците на много градове били буквално залети от електричество - разбира се, безплатно. Използвали го и за транспорт, за отопление на домовете, а странните съдове по много старинни постройки имат пряко отношение към тези технологии, които са или изгубени, или засекретени.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.