петък, 9 юли 2021 г.

Реални и фалшиви карти на Ж. Меркатор

 Всъщност за пореден път се убеждавам на практика, че не си струва да вярваме сляпо на псевдоисторическите митове, написани в учебниците по история, защото веднага щом започнете да изследвате и изучавате сами различни исторически документи: хроники, карти, атласи и т.н. тогава постоянно се натъквате на многобройни „плитчини“, оставени от фалшификаторите на историята. За пореден път дори беглото изучаване на карти ме доведе до подобен извод, чието създаване се приписва от официалната история на фламандския картограф Жерар Меркатор (1512-1594).



Обръщам вашето внимание на годините от живота на този картограф, тъй като те ще ни помогнат да разберем една подмяна на исторически източници, извършена от фалшификаторите при пренаписване на историята. Изненадващо в много гравюри от миналото Меркатор е изобразен с пергел, с който измерва сферичната Земя. А пергелът, както знаете, е един от известните символи за принадлежност към масоните. И именно този знак може да ни даде отговор: от кои сили е била осъществена фалшификацията, свързана с т.нар. „карти на Меркатор“, от които очевидно не всички са резултат от неговата дейност.

Защо мисля така? Защото, първо, има доста голяма разлика между „световната карта на Меркатор“ от 1538 г. и неговата собствена „карта на света“ от 1569 г. Какво би могло да се случи през тези 30 години, за да се появят толкова силни различия? Но нека започнем да ги сравняваме в хронологичен ред от първата карта. Какво виждаме там?



Виждаме ориентацията на тази карта, която е много необичайна за нас. Но дори това не е основното. Тази карта не показва сферична Земя, а по своята форма прилича на „сърце“. И не е ли това основната причина, че по-късно вместо тази излиза нова карта, при която бреговата линия на континентите вече е много различна и самата тя е направена плоска, с обичайната ориентация на координатната мрежа към съвременните географски полюси.

Коя от тези карти е истинската? Мисля, че е картата от 1538 г. Тя може да бъде разгледана подробно тук (https://publications.newberry.org/digitalexhibitions/archive/files/2c7f48006841213e21c9cbf971034a22.jpg). И така, на нея бреговата линия на Черно, Средиземно, Адриатическо, Егейско, Балтийско море и Северния ледовит океан, както и очертанията на Евразия и Африка, са доста различни от съвременните. А географският Северен полюс изобщо не е там, където е сега. Оказва се, че това е истинска допотопна карта на света, която е създадена преди катастрофата, променила положението на полюсите.



И сега, ако вярвате в официалната версия на историята, тогава около 30 години по-късно, през 1569 г., Ж. Меркатор създава нова карта, която вече е значително различна от предишната. Съвсем ясно е, че тази карта се състои от много различни карти. В същото време някои части на континентите все още са доста различни от съвременните, докато други са практически идентични с тях. А как може да бъде това? Виждаме отлично, че дори пред очите ни има промяна в очертанията на бреговите линии на някои морета. Тази карта може да бъде разгледана по-подробно тук (http://ipic.su/img/img7/fs/kartamerkatora.1588676464.jpg) ..

Всъщност не очаквайте тези връзки да бъдат активни достатъчно дълго, затова ви съветвам да изтеглите тези карти с висока разделителна способност. Защото, ако моите предположения са верни, тогава тези връзки няма да работят достатъчно скоро. И така, защо някой не иска внимателно да разглеждаме и сравняваме тези две карти на света, които, както се опитват да ни убедят, са създадени от един и същ човек с интервал от 30 години? Да, защото тези, които имат отворени очи и работещ мозък, могат да видят много интересни неща.

Например, на по-късната карта от 1569 г. очертанията на бреговата линия на Средиземно, Егейско, Адриатическо, Черно море са почти идентични със сегашните. Същото важи и за очертанията на Западна Европа (включително Британските острови), Африка и южния край на Азия. И по-голямата част от Северна Америка (с изключение на северната част) също е отразена доста точно. Но знаете ли какво веднага поражда съмнения? Това е очертанието на западното крайбрежие на днешните Съединени щати и особено на Калифорния, която дълго време моряците, дори след откриването й, са смятали за остров. А тук тя е изобразена много точно.

Ето какво пише за това Уикипедия: „Първите испански изследователи, които откриха полуостров Калифорния през 16 век, я взеха за остров и му дадоха името „Калифорния“. По-късно картографите разшириха това име  и за земите, разположени на север от тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка. Митовете за богатите градове, лежащи там, както и желанието да се намери Северозападният проход, послужиха като стимул за изследване на земите, разположени на север от полуострова.

През 1542 г. Жоао Родригес Кабрило (португалец на испанска служба) достига до залива Сан Диего и установява връзка с индианците чумаши. Тъй като експедицията не открива нито Северозападния проход, нито развита цивилизация, нито някакво богатство, интересът към тези земи намалява за дълго време.

От 1565 г. испанците започват да развиват транстихоокеанска търговия с Китай. По обратния път Манилските галеони отивали на север, за да хванат западните ветрове, и пристигали в Америка край бреговете на Калифорния, след което продължавали на юг до Нова Испания. През 1579 г. два испански търговски кораба в района на Калифорния са прихванати от английския корсар Франсис Дрейк, който също ремонтира кораба си „Златната кошута“ на неидентифицирано място на брега на Калифорния.

През 1602 г. испанският мореплавател Себастиан Вискаино изследва калифорнийското крайбрежие чак до залива Монтерей. Установявайки се в района на днешен Монтерей, той съставя описание на земята там, котвени места и карта на крайбрежните води".

Ето как се оказва, че подробен и точен образ на Калифорния се появява едва през 1602 година. Така че дали Ж. Меркатор, който починал през 1594 г. е могъл да го сложи на картата си - помислете сами. Но това не е всичко. Географската мрежа на тази карта има обичайната ориентация към текущите географски полюси. Следователно тази карта може да се появи само след последното наводнение, което е променило положението на полюсите, което според някои независими изследователи се е случило или в края на 16-ти, или дори през 17-ти век.

Можеше ли Меркатор да оцелее от този потоп? Теоретично можеше. Но е много съмнително, че за много кратко време човечеството може не само да се възстанови напълно от последиците от това наводнение, но и да направи нова карта на света. Така че втората „карта на Меркатор от 1569 г.“ е, най-вероятно, много по-късен „римейк“ на фалшификаторите, чиято задача беше да прикрие факта за глобалния катаклизъм и неговите последици в официалната версия на историята.



Между другото, въз основа на тази втора карта беше публикуван цял атлас с отделни региони на света, в който открих още едно интересно нещо. Това е карта на Италия. Подробности можете да видите тук

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/Atlas_Cosmographicae_%28Mercator%29_233.jpg)

Така Италия като единна държава се формира през 1861г. Ломбардо-Венецианското кралство преминава в Италия през 1867 година. Но не само Венеция, но и Триест на тази карта са показани вече като част от обединена Италия. Но той премина към нея от Австро-Унгария едва през 1918 година. Също така, съдейки по тази карта, Италия граничи на североизток със земи като Далмация, Хърватия, Славония. А тези имена се появяват едва през 1868 г., когато тези земи, под тези имена, са били част от Австро-Унгария.

Е, все още ли вярвате, че този атлас и „световната карта от 1569 г.“ са съставени от Ж. Меркатор точно по това време? Е, лично за мен е напълно разбираемо защо някои от териториите на Европа на тези карти практически не се различават от съвременните. И между другото, виждате ли характерните пергели в долния десен ъгъл на „Картата на Италия“? Това е „визитната картичка“ на първоначалните създатели на тази карта.

Разбира се, ако внимателно проучите други карти от този "атлас на Меркатор", тогава можете да намерите много интересни неща там. Но за мен това малко изследване е напълно достатъчно, за да разбера факта, че, разбира се, Меркатор, ако наистина е живял през 16 век, няма нищо общо нито с „световната карта от 1569 г.“, нито с публикуван атлас въз основа на тази карта, която всъщност просто не би могла да се появи преди втората половина на 19 век.

И отново се сблъскваме с периода от средата на 19-ти век, когато се случи определено глобално събитие, след което започна поредното пренаписване на официалната история и фалшифицирането на „исторически източници“, един от които днес успяхме да проучим малко. И дори тази доста бегла проверка доказа липсата на нейната историческа достоверност. Е, тези, които имат такова желание, могат да изследват останалите подробни карти от този атлас по подобен метод. И мисля, че за тях ще бъдат осигурени и интересни находки от следващите „плитчини“, оставени от фалшификаторите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.