вторник, 13 юли 2021 г.

Свидетелство за дарбата на В. Месинг

 По своето време хипнотизатор и ясновидец, известен с много изпълнени прогнози, Волф Месинг, попада под „воденичните камъни“ на псевдонаучната комисия на Руската академия на науките. Анализирайки дейността на „борците срещу псевдонауката“, от съветско време до наши дни, мога да кажа, че те са истинските псевдоучени, които не използват научни методи в своята дейност.

Как биха действали истинските учени, а не наетите слуги на паразитната система, когато откриват явления, на които науката не може да отговори от гледна точка на остаряла парадигма? Биха започнали да изследват тези явления! Какво правят "борците срещу псевдонауката"? Те просто започват да говорят голословно, че "това не може да бъде, защото никога не може да бъде!" и започват да закачат етикетите на „измама“, „шарлатанизъм“ и „псевдонаука“ върху всичко, което не са в състояние да осъзнаят поради тесния си възглед и фанатичната си вяра в неприкосновеността на догмите на тяхната масонска „религия ".

Но, разбира се, не всички са толкова „тъпи“. Има и „корумпирани“, които просто отработват безвъзмездни средства от чужди структури и заповеди за преследване на екстрасенси или изобретатели и учени новатори, дръзнали да се доближат до областите на „забраненото“ за човечеството знание.

Какво биха направили истинските учени, които наистина се борят с псевдонауката, шарлатаните и измамниците? Те биха събрали експертна комисия със специалисти от различни области и биха дали възможност на същите екстрасенси да демонстрират своите възможности. Но никой от членовете на псевдонаучната комисия не прави това, ограничавайки се до необосновани и по никакъв начин научно обосновани факти. И само истински псевдоучени действат по този начин, замествайки своите лични спекулации и фантазии с резултатите от практически експерименти и изследвания.

За разлика от тяхната дейност, бих искал да цитирам показанията на човек, който за разлика от „борците срещу псевдонауката“ е присъствал лично на речта на В. Месинг. Например, ето как В. Симоненков описва това събитие от живота си на страниците на книгата си „Митове за езическата богиня София“:

"В СССР от 1928 г. препратките към хипноза бяха официално забранени и информация за тези явления можеше да се черпи само от народните митове. В следвоенния период легендарният хипнотизатор Волф Месинг правел демонстрация на възможностите на хипнозата. Само той, с лично разрешение на Сталин, получи тази възможност.

Попаднах на една от тези сесии в летния театър в Тушино в началото на 50-те години заедно с приятелката си. След въвеждащата установка на Месинг, моята приятелка не можа да отдели пръстите си, които бяха свързани заедно. Сякаш усещайки страстното ми желание да изживея ефекта от неговата хипноза, той дойде при мен, повдигна клепачите ми, погледна очите ми и каза: „Не можеш да мечтаеш, нищо няма да се получи“. Вероятно той вече бе имал твърде много експериментални "зайци".

Каква ужасна сила притежаваше Месинг. Голяма част от това, което той демонстрира, се противопоставя на логическото разбиране. Приятелката ми не помнеше нищо каквото се е случило с нея (как киха, смее се, плаче), но „изгарянето“ от студена монета, която сложих на ръката й по молба на Месинг, е запазен дълго време спомен за нечовешките възможности на хипнотизатора.

Той покани една от жените в залата да запише мислите си на хартия и да ги предаде на всеки човек като арбитър, който след това да потвърди, че Месинг е направил точно това, което ще бъде написано на хартията. Измамата беше изключена, тъй като тази жена не беше примамка, а моята добра приятелка Володина Нина Ивановна ... "

Както можете да видите, В. Симоненков напълно опровергава версията на "борците срещу псевдонауката" за "патици-примамки". И ако опитът с монета може да се отдаде на хипноза, която науката в наше време вече не отрича, тогава опитът с хартията може логично да се обясни с нищо друго, освен с дарбата на четене на мисли.

А В.Сафонов свидетелства за факта, че В. Месинг наистина е притежавал такъв дар на страниците на книгите си „Нишката на Ариадна“ и „Неразказана реалност“. Той също така стигна до изпълнението на Месинг, бидейки закоравял материалистичен догматик (за разлика от догматика, скептикът не вярва сляпо в нищо, включително научни догми). За да провери дали В. Месинг наистина притежава дарбата на телепатия, той решил да се намеси в хода на експериментите.

Когато В. Месинг започва да търси място, където вещта е била скрита в негово отсъствие, В. Сафонов започва да го вдъхновява мислено, че е скрито на съвсем друго място. Представете си изненадата му, когато Месинг спрял, обърнал се към публиката и погледнал В. Сафонов в очите и казал: „Млади човече, не се намесвайте!“ И това е още едно свидетелство срещу необоснованата болтология на „борците срещу псевдонауката“.

Понастоящем групата на професор К. Коротков е разработила научна методология, която позволява използването на безпристрастни инструментални изследвания за ясно идентифициране на измамници и шарлатани сред онези, които се наричат ​​магьосници и екстрасенси. Изглежда: ето го - най-накрая учените имат възможност с помощта на науката, а не с псевдонаучни лозунги и етикети, да докажат и обосноват своите заключения и да изкарат мошениците и шарлатаните на повърхността.

Смятате ли, че тази техника е заинтересувала членовете на псевдонаучната комисия на Руската академия на науките? Тя изобщо не ги интересува. Знаете ли защо? Защото, дори ако при 99 от 100 субекта тя ще потвърди липсата на значителни екстрасензорни способности, то при 1 тя все пак ще потвърди наличие. Именно това, по заповед на техните спонсори, трябва да се избягва по всякакъв възможен начин от „борците срещу псевдонауката“. Но възможно ли е след това да ги наречем „учени“ - помислете сами. Лично аз вече изразих мнението си по този въпрос.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.