четвъртък, 12 октомври 2017 г.

Интернет се контролира само от 14 души със 7 секретни ключа

Това може да звучи като сюжет за шпионски роман , но е истина : Целият Интернет се контролира с помощта на седем действителни физически ключове. И наскоро с участието им се състоя изключително секретен ритуал, който се нарича „церемония на ключовете“.
Хората, провеждащи церемонията, са част от организацията Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). ICANN е отговорна за присвояване на цифровите интернет адреси на уеб сайтове и компютри , както и превръщането им в нормални уеб адреси, които хората пишат в своите браузъри. ICANN пази таблиците за съответствие на числовите адреси (с които по-лесно работят компютрите) и думи ( което е по-удобно за хората) .

Ако някой някога поеме контрола над базата данни на ICANN , той може – буквално – да контролира интернет. Например , той може да насочи хората към фалшив банков сайт , вместо към реален и да получи достъп до техните финансови акаунти.

От друга страна, ако се случи някакво непредвидено бедствие, базата данни на ICANN ще трябва да се възстанови. Поради това организацията е намерила начин да го направи, без да се фокусира твърде много контрол в ръцете на един човек. ICANN избира седем души, като пазители на ключовете и дава на всеки от тях истински ключ към Интернет. Тя също така избира седем резервни ключодържатели: общо 14 души .

Тези физически ключове отварят сейфове, разпръснати по целия свят. Вътре в тези сейфове има смарт карти . Чрез комбинирането на тези седем смарт карти, може да се получи „мастър ключ“. Мастер ключ е компютърен код, който дава достъп до базата данни на ICANN.

Четири пъти годишно, като се започне през 2010 г., седем притежатели на ключове, се срещат на церемония с ключове, на която те генерират нов мастър ключ – нова парола.

Мерките за сигурност по време на церемонията са безпрецедентни. Малцината журналисти, които някога са били допускани до нея, описват, че процедурата включва преминаване през серия от затворени врати , оборудвани с кодови брави и скенери за пръстови отпечатъци, за да се влезе в залата, която е напълно защитена от всякакви електронни комуникации.

Групата провежда церемонията с ключовете, и след това напуска стаята по един. 



 http://www.burgasnews.com/ezoterika-i-misterii/69946-internet-se-kontrolira-samo-ot-14-dushi-sas-7-sekretni-klyucha

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.