неделя, 9 октомври 2016 г.

Рудолф Щайнер за някои зеленчуци, стимуланти и билки - 2

МЛЯКО
Извадка от „Девет лекции за пчелите“ цикъл от лекции изнесен пред работниците. Дорнах, лекция № 5, 5 декември 1923 г.
…Ако човек има широки наблюдения върху хората може да каже: Човек – има такива хора – е сравнително бодър и силен на 65, 66 години; друг човек не е толкова жизнен, защото той е претърпял твърде много втвърдявания на артериите си /caicium deposit/. Да се наблюдава това и да се свърже с детството на човека е много интересно.
Например, на дете се дава мляко издоено от крави, които са хранени с твърде много фураж раснал върху песъчлива почва. По този начин детето поема нещо от тези песъчливи почви. Това може да не се забележи веднага.
Съвременният доктор може да покаже едно дете израсло с мляко от крави, хранени с фураж раснал върху песъчливи почви, и друго дете което е израсло с майчино мляко. И той ще каже „Няма никакви разлики“.
Обаче детето израсло с майчино мляко е все още много подвижно на 66 години, а детето израсло с краве мляко – има артериосклероза на същата възраст.
А това е така, защото човек е едно цяло, и онова, което въздейства през даден период от време, продължава да е активно и през много по-късен период.
Дадено нещо може да е здравословно в определено време, но то продължава да работи и по-късно.

 
ЧАЙ И КАФЕ
Извадки от лекция пред работници. Дорнах, 9 август 1922 г.
Всеки човек може да има усещането, че не е в състояние да мисли правилно и не може да си съберем мислите. Журналист, който има да пише по една статия всеки ден, лесно може да получи това усещане. И тъй ,да се напише по една статия всеки ден означава да се пресее много мисловен пясък. Да трябва да пишем статия всеки ден е ужасно нещо, защото това значи да пресееш изключително много мисловен пясък. И тъй човек започва – поне така беше до скоро – започва да дъвче собствената си писалка. Той може да каже, и това е особено вярно за журналистите, че те са дъвкали своите писалки за да извлекaт поне малко вдъхновение от тях. Като дъвче нещо, човек извлича последното зрънце от сила за да стане господар на мисловния процес.
Много мисловен пясък трябва да бъде пресят.

И всичко това става инстинктивно. Очевидно журналиста не си казва „Аз дъвча своята писалка за да мога да получа мисъл“ Но това продължава. Неговият инстинкт го води в кафенето и той изпива чаша черно кафе. Журналистите не знаят нищо за тези процеси и не мислят за тях. Но веднъж след като са изпили своята чаша черно кафе – о, небеса, то проработва! Те могат отново да пишат след кафето. Защо е така? Така е, защото в кафето има кофеин. Това е вещество, което съдържа много азот. Азот има и във въздуха. Ние го поемаме през цялото време. Ние вдишваме известно количество кислород и азот. Човек, който може да пресява мисловен пясък, има нужда от една такава енергия, която се съдържа в азота. От азота ние получаваме силата да пресяваме нашия мисловен пясък.
През нощта, когато спим, ние сме изложени на въздействието на азота значително повече, отколкото когато сме будни. Ако поемаме повече кислород, живеем по-бързо, ако вдишваме повече азот, бихме живели по-бавно. Тогава бихме пресяли повече мисловен пясък защото бихме имали повече време да извършим това. Журналистът, който пие кафе съвсем несъзнателно, получава допълнително количество азот. Допълнителният азот, който приема от кофеина, му дава възможност да създава повече мисловен пясък и да го пресява. Той вече няма нужда да дъвче своята писалка, той може да пише с нея, защото сега неговите мисли отново гладко текат една след друга.
От тук се вижда как работи човешкият Аз. Поради това, че ние поемаме богата на азот храна в стомаха си, Азът издига нагоре в мозъка този азот, пресяването на мисловния пясък става по-лесно и това ни дава възможност една мисъл гладко да следва друга.
Мислите на някои хора имат тази особеност че, са твърде последователни, и тези хора не могат да избягат от своите мисли, те имат вродена склонност винаги да работят върху техния мисловния пясък. За тях би било много полезно, ако ги посъветваме да правят обратното. Докато мислите на един човек са съсредоточени и той може да поддържа тази насока в мисленето си, друг човек има нужда от кофеина в кафето за да си помогне.
Човек, който не желае неговите мисли да бъдат съсредоточени, а иска те да блестят и искрят, човек на който му е приятно да прави хитроумни забележки, които изглеждат умни, той пие само чай. Чаят има обратното въздействие – той разпръсква мислите. Той подтиква различен вид пресяване и разпадане на мисловен пясък.
Всички тези неща, които са вътре в нас са много интересни и сложни. Всяко хранително вещество работи по различен начин и ние трябва винаги да коригираме онова, което ще произлезе като прибавяме съответната му противоположност. Ние трябва да го разпаднем. Най-висшето духовно същество вътре в нас непрекъснато разпада вътрешно, би могло да се каже, нашата личност. Ако някой употребява предимно храни бедни на азот, тогава се получава една сънливост. Това е причинено от недостига на азот в храната. Ако сме склонни към сънливост, трябва да ядем по-богати на азот храни. Има много начини: като ядем сирене, яйца и богати на белтъци храни. На човека, трябва да бъде дадено онова, от което той се нуждае за да може неговият Аз да извършва своята работа… .нашият мозък трябва да съдържа необходимите вещества за да може Азът да работи чрез него…. Ако не можем да разпаднем, да разтопим себе си, не ще бъдем в състояние да мислим и не ще придобием Аз-съзнание. Онова, което наричаме Аз-съзнание възниква в този процес на разпадане.

 
МЕД
Извадки от „Девет лекции за пчелите“, цикъл от лекции изнесен пред работниците. Дорнах 1923 г. 
Извадка от лекция№ 2, 26 ноември 1923 г.
…За възрастните хора меда има изключително благотворно въздействие. При децата подобно въздействие има млякото. Медът ни помага да изградим нашите тела и следователно е много препоръчителен за хора, които застаряват. Той е много здравословна храна. Но човек не бива да консумира твърде много на веднъж. Ако човек яде много мед, като го използва не само като добавка към храната си, формообразуващите енергии могат да станат твърде активни. Формата става твърда и чуплива и човек може да развие други болести. Здравият човек усеща точно колко мед може да изяде. Медът е особено здравословен за възрастни,защото дава на тялото правилна твърдост.
На деца страдащи от рахит, трябва да се дава определено количество мед, като се започне от 9-10 месеца до 3-4 годишна възраст. Разбира се, в най-първите седмици бебетата трябва да пият само мляко; медът в тази възраст няма да има никакъв ефект. Медът съдържа енергии, които дават на човешкото тяло стабилност. Тези неща би трябвало да се разбират…
 
Извадка от лекция № 6,10 декември 1923 г.
…Днес медът би трябвало да играе по-голяма роля в човешкото хранене… Ако медицината би могла да има по-голямо влияние върху социалния живот на човека, аз бих казал, че е много полезно хора, на които им предстои да се оженят, да консумират профилактично мед. Тогава те не биха имали рахитични деца, защото медът, когато бъде асимилиран, може да въздейства върху възпроизводителните процеси и да даде подходяща форма на тялото на детето. Медът консумиран от родителите и главно от майката, работи върху структурата на костите на детето…
 
ПОЛСКИ ХВОЩ (EQUISETUM ARVENSE)
Извадка от „Земеделие „, гр. Кобервиц, лекция № 6, 14 юли 1924 г.
Така ние можем да видим образуването на плесен, ръжда по растенията и други подобни болести. Свръхинтензивните лунни влияния потискат онова, което работи от земята нагоре и то не успява да достигне необходимото ниво. Истинската енергия на зрелостта зависи от лунното влияние, дали то е в рамките на нормалното. То не бива да бъде много интензивно. Може да изглежда странно, но е така; този резултат се постига не чрез отслабване на свръхинтензивните лунни сили. Ако ние само теоретизираме този въпрос, вместо да се опитаме да разберем процеса, бихме могли да достигнем до противоположно заключение, но това би било погрешно. Възприятието го показва такова, каквото аз вече съм го описал. Какво тогава би трябвало да направим?
Ние би трябвало по някакъв начин да освободим земята от излишната лунна енергия, която е в нея. И ние можем да го сторим. Необходимо е да възприемем онова, което работи в Земята, така, че да освободим водата от нейната посредническа сила т.е. да дадем на Земята повече „земност“ и да предотвратим обсебването й от излишните лунни влияния чрез водата, която Земята съдържа. Можем да постигнем този резултат. Външно всичко остава такова, каквото си е. Но в този момент ние приготвяме чай или отвара – една доста концентрирана отвара от Полски хвощ. Полученият чай разтваряме и пръскаме с него както с течен тор над полята, винаги, когато има нужда от това – винаги, когато искаме да се борим с ръжди или подобни растителни болести. И отново тук са необходими много малки количества, достатъчна е една хомеопатична доза.
Още веднъж вие виждате как няколко жизнени полета работят едно в друго. Разбирате странното влияние, което отварата от Полския хвощ има върху човешкия организъм чрез функциите на бъбреците, и така имате вашата ръководна насока. Не е необходимо само да се размишлява. Въпреки всичко придържайки се към основната насока, бихте могли да проследите как Полския хвощ, се променя по описания начин, във вид течен тор и бихте могли да третирате с него полята. Не ви е необходим специален апарат. Той ще въздейства надалеч и нашироко, дори когато поръсите съвсем малко и ще откриете, че това е едно отлично лекарство. Строго казано това не е медикамент, защото в истинския смисъл на думата едно растение не може да бъде болно. Той не е лечебен процес в строгия смисъл; а с просто обратния процес на онзи, който аз описах.

http://www.zdravjivot.org/6937/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D1%86%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.