събота, 5 октомври 2024 г.

Накратко за рая и ада

 Ние се намираме в ада. Може би не на най-ниския му етаж, но все пак в него... 

По какво се отличава адът от рая? Алгоритъмът на ада е много прост: в него за да продължиш живота си е нужно да отнемеш живота на друго същество. А раят е устроен така, че за да живееш, не е нужно да отнемаш нечий живот. В ада битието произхожда от БИТИЕТО, а в рая - от НЕБИТИЕТО. В ада може да има и порядък, и безпорядък. Разбира се, по-голямата част от живота в ада е безпорядък и страдания, не може да бъде и другояче. Щастието, което изпитваме тук е фар за рая, но при това всеки ден, с всеки дъх, с всяка крачка, с всяко наше действие се носи алгоритъма на ада - лишаването на някого от живот, за да се продължи своя собствен, както и за обезпечение на разни процеси.

Порядък между демоните на ада също е нужен. Често в този ад едни демони угнетяват други демони - тук това е постоянна игра, т.е. към целия този ужас от условията на този свят те добавят проблема с кошмарите. Явно това са тези, на които адът им е по душа??? Други демони разбират своето положение, опитват се да се държат така, че начинът им на живот в ада да бъде максимално подобен на райския алгоритъм. Ако сме честни, то това не е никак лесно. И само ако успявате да отстоите такъв начин на живот, само тогава е възможно да се премине там, където този начин е в естествени условия - т.е. да преминете в рая. 

Това, което се случва в наши дни е игри на демоните, на които им харесва да бъдат демони в ада - с подобни на тях демони и с демони, на които не им харесват нито ада, нито своя статус по рождение; този демон, който не се е замислял за цената на собственото съществуване, която се изразява в множество отнети други животи. Такъв демон изобщо няма шанс за освобождение и ще бъде обитател на ада отново и отново. А този, който разбира адския алгоритъм и въпреки това отрича, че нашия свят е ад - е просто лъжец. Такива също ще останат тук задълго; те обикновено чакат някого, който да ги пренесе от ада в рая, но това не се случва по този начин. Не е възможно на демона, наричащ себе си човек да му харесва устройството на този етаж, на този най-обикновен ад. За да се достигне рая е нужно да се потрудите и да бъдете винаги на минимум разходи за своето съществувание, както и да разбирате цената, която заплащат останалите, станали наша "храна" или "строителен материал". 

Сега демони преследват други демони - ето как лъсна цялото мракобесие. Сега претендентите за рая с всеки ден са все по-малко. А и в крайна сметка всеки демон тук решава дали да бъде демон и занапред, или да бъде човек, и достойно да доживее живота си, след което да напусне завинаги това място, преминавайки там, където е заслужил със своите старание, съзнание и начин на живот; да премине там, където "храната" не е нечий живот; да премине в рая - обикновения рай....

А дотогава - добре дошли в ада, приказката продължава....


Из руските форуми