неделя, 28 декември 2014 г.

Кога всъщност е роден Иисус ?

В Библията е казано , че влъхвите са се поклонили на Иисус практически веднага след раждането му. Според изследователите на този въпрос, ако се разбере по какъв начин мъдреците са получили тази важна информация, може да се разбере датата на раждането на Иисус, тъй като в интерес на истината тя е неизвестна.
Повече от 16 века вярващите празнуват на 25 декември. Но тази дата е избрана доста произволно. Някои историци смятат, че решаваща роля е изиграло зимното слънцестоене. Съществува версия, че първите християни са решили да отбележат раждането на месията в противовес на езическия празник на Сатурн, по време на които в продължение на 5 дни - от 25 до 29 декември - хората се отдавали на неудържимо пиянство и разгул.
Не е известна дори годината на раждане на Иисус ! През 500 г. един монах я изчислява, но по-късно става ясно, че при изчисленията той е загубил няколко години. Затова може да се твърди само, че според евангелието Иисус се родил при управлението на юдейския цар Ирод, което е приключило през 4 в.пр.н.е., т.е. преди т. нар. Рождество Христово по съвременното летоброене.
И така, учените решили, че Витлеемската звезда-видение е била за влъхвите своеобразен компас, посочващ къде да търсят месията. А като сигнал за раждането му вероятно е послужило някакво природно явление, което мъдреците са разтълкували правилно. И като се има предвид, че са били ненадминати астролози, най-вероятно са видели нужната подсказка на небето.
В Британския музей се съхраняват множество глинени плочки, върху които е записан астрологически календар от края на първото столетие преди нашата ера. Именно към тези плочки се обърнали и съвременните учени, когато решили да изучат "звездната ситуация" от 8 до 4 г.пр.н.е. На една от тях се оказали данни за движението на Сатурн и Юпитер. Според астрологията сближаването на тези небесни тела означава смяна на властта и появата на нов цар, при това Сатурн символизира стария владетел, а Юпитер - неговия приемник. Съгласно астрологията Израел, а значи и Юдея, се намира под покровителството на съзвездие Риби. От записите върху глинените плочки станало ясно, че през 7 година Сатурн и Юпитер са се сближили в съзвездието Риби три пъти - през май, септември и октомври. Следователно и Иисус - царят на всички царе, се е родил в един от тези месеци през 7 г.пр.н.е.
За съжаление, историците и астролозите допуснали грешка в изчислението си, като забравили да изяснят в древните първоизточници с кои държави тогавашните звездобройци съотнасяли различните зодиакални знаци. Досадният пропуск бил коригиран от английския астролог и нумизмат Майкъл Молнар. В неговата богата колекция от монети на древна Юдея имало една, по която той установил, че във времената на римското господство символ на тази страна било съзвездието Овен. Озадаченият Молнар се обърнал към "Астрологическа енциклопедия" на древногръцкия астроном Клавдий Птолемей, живял през 1-ви век от н.е., и се оказало, че Юдея се намирала под знака на Овен ! Но Сатурн и Юпитер не са се сближавали в това съзвездие през 7 г. Следователно годината на раждането на Иисус била изчислена неправилно !
Затова пък година по-късно в съзвездието Овен тези две планети се срещнали два пъти. При това 6 г.пр.н.е. била ознаменувана от още едно голямо астрологическо събитие : на 17 септември утринната звезда Юпитер закрила Луната ! Дори влъхвите да не са отдали дължимото на сближаването на Сатурн и Юпитер, този факт явно не би се изплъзнал от вниманието им !
Молнар стигнал до извода, че именно на този ден - 17 септември 6 г.пр.н.е., се е родил не просто новият владетел на юдеите, а месията Иисус Христос !
Историята по-нататък е известна. "Ангел господен" разкрил на влъхвите коварния замисъл на цар Ирод да се разправи с новия цар на юдеите. И тогава маговете напуснали Юдея, разказвайки по пътя за раждането на месията. Когато узнал за това, Ирод се разярил и извършил най-ужасното престъпление в библейската история, като заповядал да убият всички момченца до двегодишна възраст. Но Иисус бил спасен - родителите му избягали в Египет и останали там до смъртта на Ирод.
Историяата е известна, но ако се замислим, всяка нейна глава е повод за историческо разследване...

По материали от Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.