понеделник, 23 юли 2018 г.

Приемствеността на научните знания и огледалото на съвременната наука - 8

Трябва да се помни, че научното познание се отличава от обикновеното само със своята системност и последователност, както в процеса на търсене на нови знания, така и в подредбата на всички открити, налични знания.


 Досега основната технология за придобиване на нови знания в науката е методът на опит и грешка или метода на "научното разтърсване", който се "подобрява" във всяка епоха, като методологически остава същия. Ето защо тук сработва "щафетният механизъм": задачата се решава от екип от съвременници, които не са по-малко талантливи от тези, които са били близо до окончателното решаване на задачата, когато "стойността" й вече не се оценява с милиони, а само с няколко проби. Именно този колектив извършва тези последни тестове и става откривател. Но въпреки това науката, като система, се развива от човека закономерно, тези закони могат да бъдат опознати и използвани за съзнателно решаване на задачи, които се смятат за творчески, без никакви надежди за успех, късмет или случайно прозрение.
Процесът на познание включва натрупването на факти. Фактите са систематизирани и обобщени с помощта на най-простите абстракции - понятия (дефиниции, представи), които са важни структурни елементи на науката.
Най-важният компонент в системата на научното познание са научните закони, отразяващи най-значимите, стабилни, повтарящи се обективни вътрешни връзки в природата, обществото и мисленето. Законите на природата не се променят с промяната в социалната организация на обществото, с подмяната на планетарните системи за контрол и други "апокалиптични" постижения.
Най-висшата форма на генерализиране и систематизиране на знанието е теорията.
Като се има предвид, че напоследък след запознаване с теориите на Н.В. Левашов и А.М. Хатыбов се появиха мнения, че "... с подмяната на СУЗ на Ебра с Родната" също ще се променят Законите на природата, особено важна е забележката за бъдещите изобретатели и изследователи:
"В природата на Вселената няма безпорядък, има стриктен конструктивен ред и контролирано функциониране на микро и макро ниво на нейното устройство"!
Тези сложни или прости конструкции на енергийни решетки са съсредоточили в себе си съхранението в стабилно състояние на най-важната способност на материята - да изпълнява работа (т.е. да има енергия, която да дава възможност да се извършва каквото и да е движение по това време или по някое друго време в бъдещо изменено състояние на физическото тяло). Тези представи трябва да бъдат основа на знанието, което трябва да бъде постигнато на всички етапи от формирането на нов мироглед у хората през този преходен период. И за да не изпуснем от ръцете бъдещето, е необходимо да се премине от старото изкривено фактологично образование към методологично.


Автор:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.