неделя, 11 август 2013 г.

Що е егрегор

Егрегорът е основна структурна единица на тънките светове. На всяка човешка организация на Земята съответствува област в тънките светове, наречена егрегор; най-известни егрегори са онези, съответстващи на религиите: християнски, мюсюлмански, будистки и прочие. Организациите от друг тип - държави, предприятия, семейство, нации, клубове - също притежават свои егрегори. Основният признак, по който се разпознават хората, принадлежащи на даден егрегор, е мистичното усещане, описвано с понятието "свой".
Сетивният свят представлява отражение на тънките светове. Егрегорите са много повече от различните човешки организации. В окултизма се говори за егрегор на "Невидимата школа", обединяващ хора, които провеждат еволюцията на Земята.
Повечето от тях не се познават и дори не подозират за съществуването на този егрегор. На Земята липсват съответни организации, но това не влияе на техните действия.
Егрегорът винаги възниква преди съответната човешка организация. Той създава необходимите условия на Земята, изпраща избрани от него хора, съответствуващи на енергийните потоци, и колективът възниква сякаш от нищото. Много поучително е възникването на нов етнос, добре описан от Лев Гумильов в " Етногенезис и биосфера на Земята".
В един чудесен момент на определено място се появява неголяма група хора. Лев Гумильов ги нарича ""пасионарии /"страстни"/. Те притежават необичайна психическа енергия и са обзети от идеи. Покрай пасионариите бързо се събират последователи,
"заразени" с тяхната енергия. Младият етнос се отличава с голям процент пасионарии и това му помага да се сплоти и бързо да завоюва свое място под слънцето. Чрез пасионариите става материализация на определени идеи на егрегора - в дадения случай създаването на нов етнос. Егрегорът снабдява слугите си с енергия и идеи, но изисква да му се заплаща със саможертва. Проблем за доброволното служене на пасионария не съществува-той, както се казва, е на къс повод, върши само онова, което му нарежда егрегорът. А заплащането, по правило, става с живота, който обикновено е ярък и интересен. Пасионарят, разбира се, може да си мисли, че сам си подрежда живота, но всъщност неговата главна страст, идея и желание са твърдо програмирани от егрегора.
Заедно с това той му дава власт над света под формата на обилна психическа енергия. Тя протича през мощен канал за връзка с резервите на егрегора. Но това е така, докато пасионарият е необходим на егрегора. Ако по една или друга причина служенето се прекрати, егрегорът затваря канала за връзка.
Когато при жената настъпи климаксът, каналът за връзка с дадения егрегор отслабва. Неговият символ е "ин" - световното женско начало. Жената в голяма степен загубва своята специфична женска привлекателност, тоест - магическата психична власт над мъжете.

1 Егрегор - Енергийна конструкция, обединяваща човешки общности /семейни, училищни, служебни, партийни, държавни, етностни и пр./ и образуващи се в етерния слой на земята. Според езотерика Елифас Леви, егрегорите са ръководители на душите, духове на енергията и на действието.
 

Авесалом Подводни
 - "Карма и егрегор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.