петък, 16 декември 2011 г.

Наистина ли целият ни живот е сън ?

  Водещите учени питат : наистина ли целият ни живот е сън ? 
  Това заглавие се появи във в-к "Сънди Таймс" през февруари 2005 г. Сюжетът на статията се въртеше около размислите на сър Мартин Рийс, член на Британското Кралско астрономическо дружество, който заяви следното : "Само за няколко десетилетия компютрите се развиха от обикновени машини, способни да симулират единствено прости зададени модели, до мозъци, които са в състояние да създадат виртуални светове с най-големи подробности. И ако тази тенденция продължи, в най-скоро време вероятно ще разполагаме с компютри, които ще могат да симулират светове, по-сложни дори от света, в който си мислим, че живеем. А тази вероятност поставя един важен философски въпрос : възможно ли е и ние самите да сме част от подобна симулация и възможно ли е онова, което си мислим, че е Вселената, да не е нищо повече от небесен свод, а не истинският Космос ? Нищо чудно и ние самите да сме симулирани ! "


  Налага се да припомним и по-широкия контекст на тези размишления - факта, че все повече учени заповат да се дивят на степента на фина настройка, през която е трябвало да преминем през своята еволюция. А този факт ги кара да поставят под въпрос реалността и да се питат кое е истинско и кое - не е. 
  Изкуството се старае да не изостава от последния развой в науката. Налице са редица филми и романи, които допринасят за нашата аклиматизация към идеята за "виртуалната реалност". Филип Дик, който е може би първият писател, хвърлил семената на подобна концепция в почвата на популярната култура, притежава редица умения в сферата на променените състояния на съзнанието и паралелните измерения. Неговият роман "Сънуват ли андроидите електрически овце?" бе филмиран. Сред другите филми на тази тема са : "Специален доклад", също базиран на един от романите на Дик, "Зов за завръщане", "Шоуто на Труман". Ала култовият хит безсъмнено е "Матрицата".


  В "Матрицата" страховити, облечени в мрачни одежди злодеи, охраняват виртуалния свят, който наричаме реалност, за да ни контролират и направляват за свои си нечестиви цели. В известен смисъл концепцията за филма отразява постулатите на мистичните школи и тайните общества. Въпреки че всички същества, които живеят под воала на илюзията, са част от йерархията на Божиите мисловни еманации, някои от тях демонстрират смущаваща морална двойнственост.


  Това са същите онези същества, които хората от света на древността възприемат и рисуват като свои богове, духове и демони. 


"Апокрифната история на света"

1 коментар:

  1. Сънува ли стадото електрически пастири?
    Защо не, след като компютрите ни водят, плащат и ни обучават, дали не са приспали сетивата и просто да живеят от генерираната енергия на мозъка, стимулирайки я с онова, което наричаме ежедневие... или реалност.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.