вторник, 4 февруари 2020 г.

Mузиката като средство за въздействие върху съзнанието – част 1

Не само думите имат влияние върху плановете на Вселената. Всички сме запознати с магическите ефекти на музиката. Тя причинява определени мисли и асоциации в нас, засяга нашите чувства и променя настроението ни. Тя може да бъде очарователна и тревожна, радостна, тъжна, тя може да ни издигне до небесни висини или да възбуди най-ниските инстинкти. От древността музиката се използва за магически прийоми и религиозни мистерии. В Месопотамия музиката е била почитана като изкуството на боговете, а самите музикални инструменти са обожествявани и са правени жертвоприношения в тяхна чест. Важна роля играе музиката в древен Египет и Юдея. В древна Гърция музиката се третира като средство за въздействие не само върху психиката, но и върху физиологичното състояние на човека.
Древните китайци вярвали, че музиката допринася за установяването на хармония в обществото и влиянието й се отразява дори в такива области като управлението на държавата. Така древните китайци открили, че флейтата е инструмент, с помощта на който се създава единна система от мерки за дължина, обем, тегло и календарни цикли. Това качество на флейтите е активно използвано от жреците в Древен Китай. В строго определени моменти от времето специалните флейти започват спонтанно да звучат, като попадат в резонанс с вибрациите на планетите и звездните системи. Така мъдреците от древността изясняват положението на Земята по отношение на други небесни тела и корекцията на календарите и ритмите на земния живот.
В Индия музиката също получава магическо значение. Смята се за мощна сила на влияние върху човека и природата. Има например, цяла поредица от мелодии, които биха могли да предизвикат пожар или да сложат край на суша. Известно е също, че музиката въвежда човек в един вид транс, в който той се отървава от стреса и влиза в състояние на хармония с природните ритми, които коригират функционирането на биополето.
Всеки човек обаче има свои собствени, строго индивидуални характеристики на биополето. Следователно въздействието на определена музика не винаги е едно и също за всички хора, въпреки че в това има някои общи тенденции. Каквото и да бъде, в зависимост от състоянието и настроението трябва да изберете определена музика за себе си.
Психотерапевтите съветват в състояние на депресия, тъга, тревожност, първо да слушате нещо мелодично, замислено, а едва след това весело и ободряващо. Това ще позволи постепенно да влезете в музикалния поток, който ще отнесе цялата скръб.
Музиката на древните египтяни, китайци и индуисти включвала всички звуци на природата и била в пряка връзка с астрономията и математиката, с планетите, знаците на зодиака, със слънчевите и лунните течения и с числата. Учението за “музиката на сферите” е било известно още преди Питагор, който завършвайки обучението си с индийските химнософисти, го внася в Гърция. Една от четирите “Веди” – “Самма Веда”, се състои изцяло от пеене. Това е колекция от химни и мантри, които се пеят по време на жертвоприношенията на силите на стихиите. В тези мантри, всеки звук, най-малкият преход са изчислени и имат свой собствен смисъл.
Това се дължи на факта, че музиката има определен “биоенергетичен” ефект върху човешкото тяло.
Древните китайски лекари твърдят, че всеки орган на човешкото тяло генерира колебания на определени честоти, излъчвани в пространството. В същото време лекарите от миналото отбелязват, че всяка жива система има своя собствена честота. Следователно, не само за всеки орган, но и за всеки човек има своя собствена музика.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.