неделя, 24 септември 2017 г.

Законите на физиката се различават в отделните части на Вселената

Според изследване електромагнетизмът варира в зависимост от местоположението. Изследването поставя под съмнение един от най-фундаменталните принципи на науката - че законите на физиката остават постоянни в цялата Вселена.

Проучването установява, че електромагнетизмът, една от четирите познати фундаментални сили в природата, изглежда се различава в отделните части на Вселената.

Различни стойности на електромагнетизъм за първи път са наблюдавани преди десетина години от Джон Уеб и Виктор Фламбаум от австралийския университет на Нов Южен Уелс. До различните стойности те стигнали след анализ на наблюдения на голяма площ в небето от обсерваторията Кек в Хавай.

Броят на наблюденията на електромагнетизма вече се е удвоил, а стойностите му се измерват в около 300 далечни галактики.

"Резултатите ни учудиха", казва Уеб в съобщение до медиите. "В една посока - от мястото ни във Вселената - електромагнетизмът постепенно отслабва, но в обратната посока постепенно се усилва."

Ако откритието бъде потвърдено, ще има съществени последствия за нашето разбиране на времепространството, тъй като откритието нарушава един от основните принципи, залегнали в Обща теория на относителността на Айнщайн, обяснява Уеб.

"Плавните постоянни промени в електромагнетизма може да означават и че Вселената е много по-голяма от наблюдаемата й част, вероятно безкрайна", допълва Фламбаум.

Това изследване може да има дори още по-широко значение.

"Друга популярна за момента идея е, че съществуват много вселени, всяка от които има свой собствен набор от физични закони", казва Майкъл Мърфи от Техническия университет "Суинбърн" в Австралия.

"Дори една незначителна промяна в законите на природата означава, че със създаването на нашата вселена те не са били фиксирани", продължава той. "Законите на природата, които виждате, може да зависят от "адреса във времепространството" - кога и къде живеете във Вселената."

Уеб допълва, че откритието също може да обясни защо изглежда, че законите на природата потвърждават съществуването на живот.


"Отговорът може да е, че други региони на Вселената не са толкова благоприятни за живота, какъвто го познаваме, и че законите на физиката, които измерваме в нашата част от Вселената, са просто "местни подзакони". А в такъв случай не е особена изненада да открием живот тук", заключва той.

Изследването е публикувано в Physical Review Letters.

http://www.epochtimes-bg.com/2011-04/2011-11-10_02.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.