събота, 24 ноември 2012 г.

Да се предскаже бъдещето

   В Интернет е предизвикалa голям интерес статията за Вангa, която прогнозира глобалната криза. Тази статия съдържа интервю с ясновидката, където тя казва, "хората ще живеят в мизерия, докато се променят към по-добро ... Това е просто: Не лъжете и не крадете, и тогава ще промените на по-добро живота на всеки човек, и светът ще се промени".

   Тя се оплаква, че хората идваха при нея за помощ и съвет всеки ден почти шестдесет години: "И всички ме питаха само за личния им живот. Никой не попита за съдбата на човечеството ..."

   За крaя на света Ванга не говори, но казва: ".... аз виждам една гола, празна, изгоряла земя И по нея вървят един куп хора, като сянка. За да се коригира бъдещето, вие трябва да промените съзнанието на хората Това се отнася за цялото човечество".

   Изненадващо, ние сме готови да отидем на края на света до всички ясновидци, или прегракнало да спорим за автентичността на тяхната компетенция и безкрайно да обсъждаме тази тема. Но защо тази тема е толкова важна? Отговорът е прост. Ние всички сме загрижени за нашето бъдеще.

   Но никой пророк не може да предскаже бъдещето на сто процента. Учени обсъждат темата за верността на предсказанията . Някои казват, че петдесет процента се сбъдва, някои говорят за хитър психологически трик, някои - за точността с тълкуването на прогнозираното.

   Кабалата казва, че единствено точно може да се предскаже истинското предназначение на човешкото съществувание. Тя е неизменна и е да бъдем по подобие на природата , където всичко е в хармония и всеки получава толкова , колкото да задоволи жизнените си нужди. Това е целта – обединението на човечеството на основата на любов и доброта, на себеотдаването, което поддържа целия свят.

   Скоро се вижда обаче, че по пътя към тази цел има две възможности. Те са пътя на доброто, или този, по който идват кризите, войните, природните бедствия . А какво е настояще? Само един миг, но от него зависи следващия момент, нашето бъдеще. Всяка секунда везните на света се колебаят в очакване на това, което ще сложим на тях.

   Ако това са любовта, топлото отношение, разбирането – надделява посоката на заслугите. А ако слагаме лъжите, равнодушието, желанието да не изпуснем своето, без да се съобразим с никого – посоката на вината рязко дърпа целия свят надолу.

   Това разбира се са само красиви символи и образи, но зад тях стоят реалните природни сили, които се стремят да балансират. Ние получаваме обратно това, което отдаваме на природата и хората. Ето защо нито един пророк не може да даде точна прогноза за бъдещето, което ние меним ежеминутно.

   В наши дни имаме възможността да тръгнем по добър път. В Кабала се споменава, че природата, включваща в себе си всички универсални сили и закони, възприема човечеството като единен организъм. И всичките действия на природата са с насоченост да бъде осъзнато от нас.

   Ако ние се опитваме да бъдем богати и щастливи, независимо от другите и за сметка на други, резултатът се появява веднага. Кризата е глобален пример. Тя може да се разглежда като трагедия, но също - като откровение, като знак, че всички ние сме свързани и на физическо ниво. Като едно семейство. Но семейството ако наистина се стреми да процъфтява, следва да премине към следващото ниво - духовното, където са понятия като доброта, любов и подкрепа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.