сряда, 4 май 2016 г.

Шестото чувство в света на животните

Забелязали ли сте, че домашните ви любимци понякога сякаш искат да ви предупредят за някаква опасност ? Смятате ли, че животните са способни да предвиждат нещастията ? И ако да, могат ли да научат на това и човека ?
Науката за  поведението на животните, за техните инстинкти и за отношенията със заобикалящия ни свят се нарича "зоопсихология". Нашите по-малки братя усещат приближаването на опасността благодарение на развития си инстинкт за самосъхранение.
Според експерти животните не само предчувстват заплахата, но и могат да предупреждават за глобални катастрофи. Предчувствието на природните катаклизми при тях е свързано със свръхчувствителното възприятие на честотните изменения в колебанията на земята. Парапсихолозите твърдят, че котките улавят информация от нашата планета, а зоопсихолози са забелязали, че всяко животно се дъжи неадекватно, когато наближи опасност. Природните катаклизми най-често предизвикват паника у домашните любимци, които се опитват да избягат. А рибите дори подскачат от аквариума в опит да се спасят.
Когато в дома влязат нежелани гости - крадци например, животните се опитват да избягат или да се скрият. Най-очевидно на лошите хора реагира селския добитък : кози, крави и особено коне. Но в различните случаи всеки домашен любимец може да предупреди за опасността, зависи доколко близки са отношенията му с неговия стопанин.
Щом животните са способни да усещат бъдещата опасност благодарение на природни инстинкти, защо да не се научим и ние да го правим ?
Парапсихолози съветват да обръщаме внимание на първичната чувствителност. Т.е. да се научим да се фиксираме върху първата мисъл, която ни хрумне в главата като реакция на дадено събитие.
За целта можем да тренираме с въпроси относно близкото бъдеще. Например, излизайки на улицата да се опитаме да предвидим какъв човек ще срещнем най-напред - мъж или жена. Главното е да не включваме логическото мислене. Трябва да уловим мисълта и да я почувстваме, а не да анализираме.
Не бива да се опитваме обаче да изпадаме в това състояние прекалено често, иначе подсъзнанието ни ще свикне с чувството на постоянно търсене на опасността и в реална ситуация можем да пропуснем най-вашния момент.
Изненадващият страх или безпокойство - това са проявите на инстинкта за самосъхранение. Така организмът ни предупреждава за предстояща заплаха...По материали от Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.