неделя, 13 април 2014 г.

Човешките тела : ментално, каузално, будическо, атманично

   Ментално тяло

   Мислене, промяна на мисловните образи, обмисляне на това, което се случва. Умът в общи линии е нужен, за да осмислим събитията, да намираме решения за каузалните мъртви зони, за създаване на почва за бъдещи събития (чрез поток на Козирога). Менталното тяло е много гъвкаво и следователно събитието може да се тълкува от различни гледни точки, като се използват различни модели, символни системи, които могат да доведат до съществени различия в констатациите (например, различни хора, попадали в сходна ситуация, понякога правят противоположни заключения) и осигурява по-голяма възможност за всички видове измами и самозаблуда.
   На по-високо ниво на отработка човек развива набор от модели на интерпретация на събития, които му позволяват постоянно да е в ритъма на пулса, т.е. чрез потока на събитията той може да следи за своите ценности, да определя тенденциите и да намери отговори на свои въпроси. Така, спускайки се надолу по стълбата, по знаци и сигнали може да разбере предварително в кои магазини си струва да отиде на пазар днес и в кои - не. В основите на тази система са народните суеверия (черна котка пресече пътя, виждате паяк и т.н.). По-напредналите версии - гадание с карти таро или руни, работа с радиестезично махало.
   Каузалният план е по-ефирен от менталния и следователно моделирането, осмислянето, планирането на всяко събитие случва с някаква степен на огрубяване. При планиране на големи проекти, разработки, по пътя на изпълнението им изникват неточности, изненади, дори съществени различия, поради което са се появили различни методологии, при които процесът на планиране и анализ на резултатите е разделен на малки етапи, за да не се увеличат грешките на менталното моделиране, с което да застрашат целия проект.
   Не е необходимо менталните модели да са логични и взаимосвързани, преди всичко те трябва да позволяват на човек да реши своите събитийни трудности (така кардиологът по кардиограмата ще определи, че човек има проблеми със сърцето, а селската знахарка може да види това като жаба в човешкото тяло, която няма й попречи да препоръча билкова отвара и да даде подходящи препоръки за подобряване на здравето).
   Желателно е менталните модели постепенно да еволюират, рафинират, коригират, за да се отговори на предизвикателствата, породени от живота, в противен случай може да възникне задръстване на даден етап и на човека ще бъде по-трудно и по-трудно докато се удря в стереотипите на ограничената умствена рамка, които могат постепенно да преминат към нивото на ценности и да започнат да влияят на хода на събитията (например обобщението: "Всички мъже са кочове", което в някакъв момент в живота на едно момиче е помогнало в решаването на проблемите, но сега, когато тя иска да създаде добро семейство би било полезно да разсее този стереотип), или стереотипните реакции не дават възможност адекватно да тълкуваме това, което се случва и съответно да се търси решение, изход (например, преди е било достатъчно да си мисля, че хората са лоши, но сега, когато броят на атаките е завишен и силата им се увеличава, трябва да започнеш да мислиш по-дълбоко, по посока на това, което можеш да направиш, да намериш начин, да не спираш на повърхностен отговор).
    Много важен момент - че човек си мисли нещо, което често е слабо свързано с това, което прави: произходящите събития са генерирани от ценностите, а действията са причинени от давлението на каузалния поток, така че, не рядко думите са в противоречие с делата. Например, човек може да мисли, че пушенето е вредно, но продължава да пуши, защото пушенето за него е някаква ценност (вероятно неосъзнавана).
   Ето защо, без значение колко много книги за планирането е прочел човек, той редовно ще закъснява, ако не се формира ценноста да бъде в крак с времето.


                       Каузално тяло

   Потокът от събития, действия, актове, цели, внимание. Събитието е това, което парите могат да купят (не на голяма цена). Ценността (будическо ниво) се различава от стойността (каузално ниво) с това че : първо - е някакъв капитал, който се натрупва достатъчно за дълъг период от време (силно приятелство, знания и умения, социален статус, качество на характера, клиентска база, здраво тяло), второ - е еднократно събитие (среща с човек, изпит, джогинг в парка, закупуване на сладкиши). Вътрешната проява на каузалното тяло е веригата от събития в съзнанието на човек.
Силата на въображението определя реализационната власт (намерение) - способността да образува поток от събития (напр. изпълнение на желанията, удачното стечение на обстоятелства). Събитията, породени от фалшиви ценности - не са интересни на хората. Каузалните вампири - това са провокатори, изяждащи личното време.
   Ако целта не е санкционирана от будическото тяло, нейното постижение може да доведе до големи проблеми за човека. Можете да се пренапрягате, "тласкате", да постигнете нещо чрез сила, но ако целта е наложена, а не идва от душата (будическо и атманично тяло), това и в бъдеще ще донесе много неприятности и човекът ще губи повече от това, което е получил. Например абитурент в съответствие с внушението, че в технически ВУЗ ще е добре да се учи (или да стане счетоводител, икономист, борсов маг ...), с голям труд постъпва там. Но в края на краищата не изкарва докрай обучението и една година по-късно отива в армията, или с цената на изключителни усилия и родителската помощ все пак завършва своето образование, получава диплома. Но професията е отблъскваща, няма познания, няма умения. И смисъл от такъв специалист също няма. Въпреки, че душата му го зовяла за Художествената академия, много му харесваше да рисува ... Но ето - получава огризки! Излиза, че е нужно да получиш професия. И да водиш скучно съществуване, от понеделник да чакаш уикенда, за да си починеш и поне малко да отпуснеш каишката си. В някои варианти, особено нехармонични, каузалното и будическото тела започват да отиват извън рамките на атманичното - струпват се разрушителни и сериозни проблеми и започна процес на прекратяване на настоящата инкарнация - човек тежко заболява или си отива от живота по някакъв друг начин, ако не се преустрои радикално. Така, понякога след сериозна операция, заболяване, злополука човек става напълно различен, изхвърля люспите, приоритетите се променят и животът продължава.
Скок може да бъде направен върху каузалната енергия, но този процес постоянно нараства - към будическата, т.е. устойчивия резултат осигурява преработката на човешките ценности. За стабилно движение по избраната пътека е необходима ценност, която постоянно осигурява енергия за действие.


                Будическо тяло

   Система от ценности, етика, основната картина на света, морал. Психология. Ценностите биват същностни (екзистенциални, истински) - тези, които наистина докосват човека, представляват основната част от съдържанието на живота, осигуряват енергия за преодоляване на етапа на житейския си път, и симулативни - ценности, които са само номинални, от които дълбините на човешката душа не се интересува (има израз "ценност на думи ", но в действителност се проявяват истинските ценности). Системата на ценностите генерира поток от събития (каузалното тяло), дългосрочните тенденции,определят се основни етапи на човешкия живот.
   При всяка смяна на ценностите се променя и начина на живот, хода на събитията, както външни, така и вътрешни. Ако нещо се случи в противоречие с декларираните ценности, това означава, че има скрити ценности и те са антагонистични на обявените (които може да се окажат номинални, т.е. само на думи) и за регулиране потока от събития е необходимо да се работи с будическото тяло. Занимания "за душата" - занимания, които се контролират от будическото тяло са истинската ценност, поради това се освобождава енергия за тяхното изпълнение и човекът може дни и месеци с интерес да се занимава целенасочено с нещо. Енергията престава да действа, когато човек започва да решава поставените задачи не по съвест, да насочва енергията за други цели, или проблемът е решен и е нужно да се премине към друг. В този момент може да се случат всякакви събития, които са сигнали, че трябва да започне промяна на курса, постепенно преустройство, с всеки път сигналите като правило стават по-силни и по-строги.


             Атманично тяло

   Основната програма на развитието на човека в сегашната инкарнация, мисията, която определя пространството на допустимите ценности, принципи и насоки (будическо тяло). Усеща се като някаква мисия, в която човек живее съзнателно, разбира смисъла на живота.
   Идеалите биват истински - тези, които дават вътрешния, дълбок ентусиазъм, решителност, увереност и основната част от енергията, разпределяща се по низходящите тела, и бутафорни – обещаващи нещо веднага след завършека на мисията, но не даващи нищо за нейното изпълнение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.