петък, 30 юли 2010 г.

Накратко за кармата и прераждането

КАРМА :

"Каквото човек е посял , това и ще пожъне"

Думата е санскритска и в буквален превод означава дело. Карма е закон, отнасящ се до причините и следствията в нашия живот, понеже всички страдания и радости са резултат от минали дела, станали причина за настоящи и бъдещи последици.
В някои случаи кармата може да бъде "зряла", т.е. неизбежна, неотменима съдба. В други случаи тя може да се трансформира или предотврати чрез положителни дела и мисли. Има и карма, която се формира сега, за да се прояви в бъдеще.
Сложните човешки взаимоотношения, колкото и произволни да изглеждат, са обект на кармична регистрация и регулация. Всички наши мисли, желания и постъпки остават фиксирани в пространството на фините нива и носят своите причинно-следствени връзки. Ето защо всеки човек трябва да се стреми да разрешава всички противоречия около себе си било в семейството, било в околния свят. Неразрешимото остава за бъдещето. По този начин Великата Разумна действителност работи като абсолютно справедлив арбитър и няма защо да я упрекваме в некоректност. Истина е, че това , което причиним на другите, после трябва да изпитаме върху себе си, за да се запази баланса в нашата еволюция.
Съществува и така наречената колективна карма, отнасяща се до цели общества и народи. Например причина за падането на България под турско иго е избиването на богомилите. В този случай имаме колективна карма. Този, който е невинен, не би се родил точно в тази страна. Душите странстват и могат да приемат различни народности.
В общностите, където кармата и прераждането са всепризнати и общоприети, животът протича по-спокойно, хората приемат с разбиране своята съдба и се стараят да се самоусъвършенствуват.

ПРЕРАЖДАНЕ :

"Чети ме, о, читателю, ако ти прави удоволствие написаното от мен, защото не след много време аз отново ще се върна на тази земя."
Леонардо да Винчи

Прераждането е стара истина, която преоткриваме днес отново. Това са знаели в древна Европа, старите американски жители, както и старите евреи.
Последователите на Исус също са знаели за прераждането - чак до 4-ти век. Но църковните авторитети от онова време отрекли това схващане по разбираеми причини.
"Всички души са подчинени на прераждане, но човек не знае пътя на Всевишния. Да бъде благословен Той" - се казва в "Зохар.
"Бъдете съвършени както е съвършен и небесният ваш Отец". (Матея, 5:48). Тук "съвършен" предполага наличие на прераждане и еволюция.
Друг епизод от Библията (Йоана, 9:1-3) : минавайки с апостолите покрай сляп по рождение човек, те питат Исус : "Рави, кой е съгрешил, този или родителите му, за да се роди сляп". Наистина, кога би съгрешил слепия, ако не е живял преди ?
На друго място (Матея, 11:14) сам Исус казва за Йоан Кръстител : "Ако искате да приемете, той е Илия, който има да дойде". Следователно, ако не осъзнаем наличието на прераждането, действителността ще се окаже един хаос, в който царува неправда и велика несправедливост.
Никой не може да отговори (ако разсъждаваме без прераждането) защо едни деца се раждат здрави и способни, а други - не.
Ранните изблици на талант и дарования са друг необясним пример ( Моцарт ). Има писатели, които притежават повече впечатления, отколкото биха придобилиот един живот (Шекспир, Салгари).
Според окултната наука човек се преражда 777 пъти, докато завърши основната част от развитието си. Прераждането цели да събуди и развие спящите сили и качества в първичната Монада - най-малката форма на живота. След всяка физическа смърт, когато формата изчезва, опитността и придобитите качества се съхраняват в тази монада. Днес учените се приближиха до това понятие с откриването на гена.
След физическата смърт астралното и менталното тяло на човек продължават да съществуват. Новото прераждане е в ход, когато умствените зародиши започнат да сформират обновено ментално тяло. Паметта на човека за миналия живот остава в причинното тяло ( ниво ). Новата инкарнация не е произволна, а се ръководи от съответни духовни същества.
Новороденото дете запазва връзка с астралния свят до около 7-годишна възраст. Ето защо често детето говори необичайни неща, свързани с епизоди от минал живот . "Аз, когато бях голям...".Паметта за миналото може да бъде възстановена и със съзнателното оформяне на ментално, причинно и накрая будическо (интуитивно) тяло.

Коментар : Защо бе необходимо да напиша този постинг ? Наскоро една съседка започна да ми се оплаква от несгодите, които я съпътстват. Аз й обясних накратко за механизмите на кармата и прераждането. Интересното е, че тя се отнесе с разбиране и дори ме помоли да оформя това в писмен вид. Правейки го, реших да го споделя и тук. Естествено за тези, които отдавна са осъзнали тази информация, изнесеното от мен няма да е ново и дори ще е непълно. Обръщението ми е към всички, които не се страхуват да си задават въпроси извън рамките на общоприетото.
Бях споменал преди, че точно тези истини са покрити от манипулаторите. Целта е ясна - така човек става много по-лесно управляем. Оставям на всеки четящ да реши как да се отнесе към кармата и прераждането.
Ако ви е интересно да научите повече - предлагам ви книгата на американеца Майкъл Нютън - "Пътят на душите" . Едно пространно изследване в продължение на години и с много хора. С убеденост твърдя, че след прочитането и най-вече осмислянето на книгата възприятията ви няма да бъдат същите . Линк за книгата на Майкъл Нютън : http://duhovno-razvitie.com/niuton.htm

Поздрави за всички - Нео Нула

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.