петък, 15 март 2019 г.

К.Коротков: колко ефективни са лечителите?

По правило, повечето хора по отношение на лечителите имат две противоположни мнения. Някои смятат всички лечители за измамници и шарлатани, докато други, напротив, са готови да повярват на всеки, който декларира своите лечебни способности, без да подлага тези изявления на елементарно тестване. Но и двете мнения ще бъдат погрешни. Може да се спори много за това, но аз все пак предлагам да се придържаме към конкретни факти и резултати от научни изследвания и експерименти.
По-конкретно, такива изследвания на способностите на лечителите са извършени от група руски учени под ръководството на доктора на техническите науки, професор К. Коротков, и какво пише той за резултатите от това „тестване” на различни групи хора, които декларират своите лечебни способности в книгата си „Енергия на нашите мисли”: "Този проблем е остър не само за Русия, но и за целия свят. Колко ефективни са лечителите, могат ли те наистина да помогнат на пациента, колко дълговременни са ефектите от тяхното влияние? Тези теми са били предмет на нашето изследване в продължение на много години и по един или друг начин ние ги докоснахме в нашата работа. Накратко, основните идеи могат да бъдат формулирани както следва:
- има голям брой експерименти, основани на доказателства, които показват положителното влияние на отделни лечители върху пациентите и върху процесите в заобикалящия ги свят;
- сред всяка изследвана група лечители само една част може да демонстрира реални ефекти;
- останалите се занимават или с преднамерена измама, или с различни видове "естествено лечение", по един или друг начин, насърчаващи здравословния начин на живот и терапия без лекарства, което само по себе си не е лошо;
- "ефективните" лечители в процеса на въздействие преминават в изменено състояние на съзнанието (ИСС), което може да бъде определено с инструментални методи;
- не се открива връзка между личността и характеристиките на лечителя и неговата способност да преминава в ИСС;
- способността за преминаване към ИСС е талант с генетична детерминация, но до известна степен тези способности се тренират;
- самочувствието (и саморекламата) на лечителите, като правило, съществено се различават от реалните им постижения;
- обективните оценки на ефективността на лечението при голяма група пациенти и дългосрочните ефекти на влиянието, доколкото ни е известно, не са били правени от никого.
Имахме възможност многократно да следим състоянието на пациентите след въздействието на лечител. В случай на ефективни действия, използвайки метода на биоелектрографията, може да се проследи трансформацията на човешкото биополе след въздействието. За десетки минути може да се види как енергийното поле променя своята конфигурация, структура, как се случва преобразяването му. След това то се стабилизира. Но само за известно време. Без допълнителна поддръжка за ден или два то се връща в първоначалното си състояние. Нужни са втори сеанс, трети, поддръжка с билки и препарати.
Един от основните изводи, които направих след посещението на центровете за алтернативна медицина в различни части на света е, че за успешната корекция на сложните телесни нарушения се изисква едновременно използване на голям комплекс от средства и техники - било то биоенергия, физиотерапия, алопатични, хомеопатични или народни средства. Освен това, тя изисква много време и търпение. Оптималните резултати се получават, когато се извършва комплексно въздействие - върху физическото тяло и върху духовната същност. Всичко в човека е взаимосвързано и неразделно. И в това отношение, почти всеки един от нас може да бъде лечител, в смисъл, че може да помогне на семейството и приятелите си.
Интересно проучване е проведено няколко пъти в САЩ. Били поканени група пациенти от един и същи профил и произволно ги разделили на две половини. За здравето на едната половина от групата ежедневно се молели хора, лично непознати с тях - само името им било съобщено. Не били предвидени специални ефекти върху хората от втората половина на групата. Естествено, всички тези пациенти са подложени на стандартен курс на лечение. Месец по-късно е направено сравнение на пациентите от двете групи. При повече от 1000 пациенти е показано, че има статична разлика в напредъка на възстановяването: в групата, за която са се молили, пациентите се възстановяват по-бързо.
Тези резултати отново потвърждават факта, че положителните емоции са мощно лекарство. Ако искате да помогнете на болния - притиснете го до гърдите си, умствено го увийте в черупката на вашата любов и доброта. Представете си как вашата Любов лекува всички сълзи и дефекти в енергийното му поле и си представете, че с всеки ваш дъх той става по-силен и по-здрав. Ако има болно място - сложете ръката си върху него и я задръжте, позволявайки на енергията ви да тече свободно в пространството. Не знаем механизмите на този ефект, но той работи. Самото тяло на пациента започва да абсорбира лечебните сили, енергийното поле се коригира и състоянието постепенно се връща към нормалното. Очевидно ефектът се основава на това, че здравословното състояние е енергийно най-полезно и тялото се опитва с всички средства да се върне към него. Затова всеки може да бъде лечител! Необходимо е само повече любов, желание за помощ и търпение. И, естествено, нито едно дете не може да се развива нормално без такова духовно изцеление.
Следователно явлението съществува, то може и трябва да бъде изследвано, но практическите приложения трябва да се третират внимателно. Има самородни таланти, но масовото лечителско движение стана много по-широко разпространено. А в него има твърде много търговия и профанация и не достатъчно професионализъм! За измамниците е много лесно да се представят за лечители от пето поколение и да изтръгват големи суми от гражданите за „оправяне на аурата“ и премахване на злото. Освен това, тази "дейност", като правило, е напълно безопасна - няма от кого да се оплакваш. Само от собствената си глупост и наивност. Затова се надяваме, че накрая ще бъдат въведени методи за тестване и сертифициране на лечителските способности ... Това ще помогне на онези, които наистина искат и могат да помогнат на други хора и да ни предпазят от шарлатани и измамници".
Какви са основните заключения на учения? В това, че лечителството е истински феномен, което се потвърждава от научните изследвания. От друга страна, в него, както и във всяка друга посока на човешката дейност има както таланти, така и шарлатани и измамници. И именно научните методи за тестване, а не празното дърдорене на псевдонаучните пиари от съмнителни "комисии" могат точно да определят и едните, и другите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.