понеделник, 19 ноември 2018 г.

Oртодоксалната наука като система от вярвания

Един от най-известните учени на нашето време е британският биолог Р. Шелдрейк, който чрез своята работа в областта на морфогенетичните полета е допринесъл значително за формирането на нова научна парадигма. Той правилно вярва, че идеята на съвременната механистична наука, че ние наистина познаваме всички основни сили и полета, които оперират по света, е удивително глупава.
Освен това, тази гледна точка е невъзможно да се провери и следователно, според критерия на Карл Попър, тя е ненаучна по своята същност. Както смятат механистите, ако нещо не е обяснено, отговорът може да бъде намерен, след като са получени малко повече знания или след като са направени малко повече изследвания в тези области. Това се основава на твърдението, че бъдещето ще реши всички проблеми, но такова твърдение отново не може да бъде проверено и следователно не е научно.
Оказва се, че представителите на самата ортодоксалнана наука не винаги използват научни методи, за да докажат своите собствени изявления, издадени като научни идеи, т.е. ни се предлага само сляпа вяра в истината на тези изявления, без възможността да проверим тази истина. По този начин, много идеи за реалността, които са в основата на съществуващата научна парадигма, се основават по-скоро на сляпа вяра, отколкото на истинското знание и в най-добрия случай имат статут на хипотези.
Ето какво самият Р. Шелдрейк пише за това: "Неправедната вяра е арогантна, самодоволна, догматична и непоносима". С това е лоша науката. Но за разлика от религиозните фундаменталисти, научните фундаменталисти не разбират, че техните мнения се основават на вяра. Убедени са, че истината им е известна. Считат, че науката вече е решила основните въпроси на битието. Над детайлите все още трябва да се поработи, но по принцип всички отговори са вече известни ...
Науката в своето най-добро качество е безпристрастен метод на изследване, а не система от вярвания и убеждения. Но "научният мироглед", основаващ се на материалистичната философия, е невероятно престижен, защото напоследък науката постигна голям успех и е на голямо търсене навсякъде.
Тези материалистични вярвания често се приемат за даденост, но не защото те са били критично осмислени, а точно обратното. Оттеглянето от тях е ерес, а ересът е в ущърб на кариерата".
Ето какви научни убеждения ортодоксалната наука, според Д. Чопра, ни предлага сляпо да приемаме за даденост:
- Убеждението, че Вселената е механизъм, чиито функционални части могат да бъдат обяснени и описани чрез графики и схеми. Веднага щом това стане, получаваме теорията на Всеобществото.
- Човешкото тяло също е механизъм, а науката един ден ще разбере всички негови аспекти до молекулярно ниво. Щом постигне това, болестите ще бъдат премахнати. В допълнение, всички психични заболявания и разстройства ще бъдат лекувани с лекарства.
- Природата е безмълвна, тя е продукт на случайна дейност на физическо ниво. Науката един ден ще ни убеди да изоставим убеждението, че животът има някаква друга вътрешна цел освен оцеляването.
- Всеобщата в процеса на еволюцията борба за източниците на храна и партньора в брака обяснява как се формира човешкото поведение. Съвременното поведение е пряк резултат от Дарвиновата еволюция. Нашата съдба се определя от нашите гени.
- Съзнанието може да бъде ограничено до физическите процеси в мозъка. Тъй като тези процеси се подчиняват на непроменените закони на химията и физиката, животът ни е предопределен. Свободната воля практически не играе роля, а ако играе, това е много незначително.
Повтарям, никоя от тези псевдо-научни догми не е истината, доказана с научни методи.
Оказва се, че съвременната наука, зациклена в материалистичния мироглед, подобно на религията се превръща в система на вярвания, т.е. псевдознание. Ето защо само възникващата нова парадигма, основана на по-широка и по-малко догматична представа за обкръжаващата ни реалност и методи на нейното познание, може да върне научността на науката.




По материали от Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.