неделя, 22 септември 2013 г.

Граници на етиката

  Ако някой, който ви има доверие, ви разкрие душата си и започне да ви споделя своите проблеми, а накрая ви помоли: "кажи ми сега как да постъпя?" - знайте, че ви изкушава дяволът. Ако човек, озовал се в ситуация, в която, каквото и да направи, световната хармония необратимо ще пострада, и ви поиска съвет "как да постъпя етично?" - трябва да знаете,че лукавият вече е показал крайчето на своята опашка.
Единственият честен отговор би могъл да бъде: "Не знам. Иди и страдай!"
 За кармичните престъпления се заплаща чрез нехармонична карма. Дори и най-мъдрият избор, не може да промени кармичната програма, вече утвърдена от егрегора. Разбира се, искреното разкаяние и вяра творят чудеса, но всеки, който години предано е служил на егоическия егрегор, знае, че егоцентризмът не може да се разкае за повече от десетина минутки. Подсъзнанието винаги получава своето, тъй като за него откъсването от главния енергиен канал е смъртоносно.
 Тежките житейски обстоятелства, помрачаващи живота, се дават от егрегора, за да променим своята етика. Но за това не е достатъчно да сменим менталната си програма, за да разберем че трябва да сме добри и прочее. Необходимо е да се промени онази подсъзнателна програма, която - с лекото участие на съзнанието, - прави избор в реални ситуации. Но този процес е мъчителен и дълъг и може да бъде облекчен в малка степен.
    Най-голямата помощ, която може да бъде оказана някому, се състои в разширяване на неговото съзнание. Всякакво внимание, съчувствие, участие и енергийна поддръжка са временни мерки и не решават проблемите, тъй като помагат на човек да остане на предишното си еволюционно равнище. Трябва да разберем, че етичното поведение съвсем не отменя необходимостта от страдание. А етично поведение към някого, в когото се борят висшето и низшето начала, често изисква засилване на тази борба и извеждането му на равнището на съзнанието. Това субективно може да бъде преживяно като зло. "За какво ми са тези ваши висши материи, когато аз искам само едно - да се омъжа и да имам деца?"
 На изповядващите подобни мъдрости им предстои още дълго да се мъчат, докато не стигнат до извода, че едно е, което те искат, и съвсем друго - онова, което егрегорът иска от тях!
    На пръв поглед може да е жестоко да се въвежда низшето начало в съзнанието на човек, който е дошъл и моли за помощ. Но точно в този момент човек е най-открит за въздействие и същностни изменения. И ние не трябва да бъркаме целите на
еволюционното развитие с интересите на низшето "аз".
 Ако човек умира от глад, дай му хляб. Но виж за какво ще мечтае той, когато се насити. Няма ли да поиска целувкова торта, шампанско и красива компания?

Авесалом Подводни

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.