неделя, 19 януари 2014 г.

Учени откриха нов феномен от квантовия свят

От формули физици са извели феномен, който от гледна точка на ежедневната логика изглежда невъзможен. Оказва се, че с предаването на квантова информация, вие можете да отговорите на всеки въпрос от енциклопедии, прочитайки (или получени от някого), само половината от статиите.

В реалния свят, ако човек знае само част от нужната информация, е възможно да се разкрие невежеството му, чрез добре подбрани въпроси. В квантовия свят, това не работи:въображаем играч във викторина винаги ще отговори на въпросите на водещите, дори когато знае половината от "базата данни"

Изследователите си задали следните въпроси: как нашите познания за общото, корелират спознанията за отделните части? В каква степен, непълното познаване на цялото изключва знанието,най-малко за една от неговите "части"? За това пише MEMBRANA.

Класическата интуиция предполага прост отговор: незнанието (несъвършено знание) за цялото не може да съществува без незнанието по отношение на, макар и най-малко на една част от същото цяло. И в класическия свят, нещата стоят именно по този начин. Но сега учените са открили, че в квантовата теория, тази хипотеза не действа.

Представете си, че пред вас е човек, който е прочел половината от книгата, обяснява  EurekAlert!. В класическия свят, експертът(изпитващия) винаги може да излезе с  въпрос, който ще разкрие невежество на човека.

Но сега ние се обръщаме към квантовия свят, квантово-кодираната информация (квантова криптография) и се обръщаме към отдавна приетите условни герои - Алис и Боб. Алис има книга от две (за простота на моделирането) страници и изпраща в квантов форма тази информация на Боб. Но изпраща само едната от двойката страници.
 

А после започват чудесата, които са в противоречие със здравия разум. Стефани Венер от Университета в Сингапур ((NUS) и Томас Видик от Бъркли (UC Berkeley) са показали, че няма начин да се покаже невежеството на Боб.
"В квантовия свят, голямото незнание за цялото може да съжителства с почти перфектно познаване на всяка една от неговите части." Учените са разделени за откритието. Проверете Боб, и той ще може да отгатне съдържанието на страниците на книгата почти съвършено, ако разбере какъв вид информация на Боб не е достатъчна - по принцип е невъзможно.
Такова нарушение на логиката се добавя към списъка на философските главоблъсканици на квантовата физика, като квантова суперпозиция или принципа на квантовата неопределеност.
Странно, че откриването е било неочаквано за авторите. От изследванията си, те са очаквали да получат точно обратното, че "квантовото незнание," трябва да следва класическата интуиция, и при условията на непознаване на цялото, непременно е възможно да се проследи незнанието за подробностите.
Авторите възнамеряват да проучат по-нататък откритото свойство на квантовата информация, която Стефани описва като "концептуално много странно". И вече са получили теоретичните изчисления, описани в статия на Physical Review Letters
Източник : zahariada.blog.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.