четвъртък, 19 декември 2013 г.

Руните в нацисткия мистицизъм

Нацистите са използвали активно окултна символика, като са отдавали специални предпочитания на скандинавските руни футарк. Съвсем очевидно е, че те са се надявали на магическите свойства на тези руни, поставяйки ги навсякъде, където е възможно - от плакати и флагове до елементи към екипировката.



  Най-забележителният знак на Третия райх - свастиката (по-известна е хакенройц - квадратна свастика, но Обществото Туле, което ще бъде обсъдено по-долу, е използвало и зоненрад - "слънчева свастика" с кръгла форма). В Китай тя се счита за знак за добър късмет, за викингите това е символ на слънцето, а за индусите - на изобилие и светлина.

   През 1933 г. щурмгаупфюрерът Валтер Хек създава друг скандален символ на СС (немски SS, съкр От Schutzstaffeln -. Групи за защита). Нейната емблема е череп (Totenkopf - «мъртва глава", заимствана от розенкройцерите) и две руни зиг - символи на победата. Един от символите на младежката организация "Хитлерюгенд" е също руна зиг.
   Интересно е, че за използването на руни зиг фискалният отдел на SS плаща на Хек авторски и лицензионни възнаграждения на стойност 2,5 милиона райхсмарки.

   Руната Гер - символ на духовно единство, понякога се среща в униформата на войници от 11-та моторизирана доброволческа SS дивизия "Нортланд".

   Волфсангел (wolfsangel - вълча кука) първоначално е бил използван, за да изплаши вълците (върколаци), а по-късно се превръща в символ на свободата и независимостта. В началните етапи на нацистката партия, тази руна е част от нейната емблема, по-късно се е преместила на униформата на SS дивизията "Das Reich". В момента тази руна е съхранена на градския герб на Волфщайн. Друг вариант на волфсангел - холандски - е поставен върху униформата на 34-та пехотна дивизия на SS "Ландщурм Холандия", която се състояла от холандски доброволци.

   Руната Опфер - знак за саможертва. В началото на 20-ти век се използва от немската асоциация на ветераните "Стоманена каска", а по-късно е сложена на облеклото на SS инвалиди. Паметен знак с руна oпфер е пуснат в чест на така наречените "мъчениците на 9 ноември" - 16 поддръжници на Хитлер, убити от полицията по време на "Бирения пуч" през 1923 г.
   Според древните поеми "Хавамал" и "Волюспа" бог Один (Вотан) узнал тайната на вълшебните руни след акта на саможертва - пронизан с копие, той висял в продължение на девет дни на световното дърво Игдрасил. С тяхна помощ можете да направите магии за безсмъртие, изцеление, победа над враговете, успех в любовта и много други.

   Руната Eйф символизира всеотдайност, ентусиазъм и хъс. Това е отличителен знак на адютантите на Хитлер и на най-близкото му обкръжение, по-специално - на горепосочения Рудолф Хес.

   Руната Лебен - знак за живот. Използва се като символ на обществото "Лебедсбор", ангажирани в расовите въпроси, както и на "Aненербе". Поставяли я върху надгробни паметници, като се отбелязва датата на раждане. Днес тя се използва от расистки организации: американската «Национален Алианс» и «Ариан Прес».

   Руната Toтен - тя е руна на смъртта. Използва се на надгробните плочи и документите, като се посочва датата на смъртта.

   Руната Тир обозначава късмет в битката. Отначало е стар немски символ на бога на войната Тир. Често се използва върху гробовете на SS-овци вместо кръст и е била носена на лявата ръка, символизираща завършването на специалното училище за офицери от СС, постепенно се трансформира в значка за сътрудниците на СС управлението по обучение на персонала .

   Хайлзехен - символ на успех и късмет. Тази руна е изобразена върху личните пръстени на SS-овци.

   Халгал - символ на вяра в истината на нацисткия мироглед. Среща се на пръстените на SS и полицейските униформи от подразделенията на SS. Руната също е широко използвана по време на церемонии на есесовци, по-специално - на сватби.

   Руната Одал обозначава единството на кръвта, улеснява сближаването, както и единството на хора от една и съща кръв. Използва се в емблемата на служителите от SS от главното управление по въпросите на расите и заселването, както и върху униформата на войниците от SS дивизия "Принц Ойген."

   По време на някои важни изказвания, Хитлер небрежно кръстосвал ръце на гръдите. Жестът съответства на руната Даг - двойна брадва, използвана в Туле като символ на властта.

    Нацисткият поздрав "Sieg Heil!" ("Слава на победата!") е трансформирано приветствие на Туле "Heil und Sieg!".

По материали от Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.