неделя, 3 октомври 2010 г.

Полезно за първи стъпки в астрологията

Астрологията работи със символен език. Всеки символ има определено значение и описва фундаменталната енергия или принцип, които, ако се използват правилно, биха могли да отключат заложения потенциал.

Хороскопът, или както също може да се срещне, натална карта, е изображение - двуизмерно - на моментното състояние на небето в момента на раждане. Наталната карта представлява кръг, разделен на хоризонтална и вертикална ос, които са основните ъглови точки в него. В двата края на хоризонталната ос се намират двете точки на хоризонта Изток - Запад. Най-източната точка е мястото на изгрева на Слънцето. В астрологията се нарича Асцендент (ascensus - изкачване), и най-западната точка, в която Слънцето залязва - в астрологията това е Десцендентът (descensus - слизане). По вертикалната ос се намират също две точки - едната от които е най-високата над хоризонта, наричана в наталната карта Медиум Цели (MC - Medium Coeli) и най-ниската по хоризонта Имум Цели (IC - Imum Coeli). Всеки от така формираните четири квадранта се разделя на още три равни части, които в наталната карта се наричат домове. Асцендентът отбелязва началото на домовата система и изгражда върха на първи дом.

Друг елемент в хороскопа са зодиакалните знаци, които обаче не съвпадат със съзвездията. Зодиакалният знак е сектор от еклиптиката (видимият годишен път на слънцето по небесната сфера) с фиксирано начало и край, докато съзвездията имат различни величини. По този начин зодиакалните знаци разделят наталната карта на дванайсет сектора, всеки от които е равен на 30°, за разлика от астрологичните домове, които според мястото на раждане имат и различна големина, т.е. заемат повече или по-малко от 30°.

Знак Влияние Символ Планета -управител
Овен 20 март - 20 април Марс / Плутон
Телец 21 април - 21 май Венера
Близнаци 21 май - 22 юни Меркурий
Рак 22 юни - 23 юли Луна
Лъв 23 юли - 23 август Слънце
Дева 23 август - 23 септември Меркурий
Везни 23 септември - 23 октомври Венера
Скорпион 23 октомври - 22 ноември Плутон/ Марс
Стрелец 22 ноември - 22 декември Юпитер/ Нептун
Козирог 22 декември - 20 януари Сатурн/ Уран
Водолей 20 януари - 1 февруари Уран/ Сатурн

Риби
19 февруари - 20 март Нептун/ Юпитер

В западната астрология се работи с т.н. тропически зодиак. Какво означава това? Представете си кръг от 360º разделен на 12 равни части, всяка от която е равна на 30º. Този кръг отразява видимото движение на Слънцето по еклиптиката. Всеки от тези сектори съответства на един зодиакален знак. Началото или отброяването им започва от деня на пролетното равноденствие, т.е от точката на зодиакалния знак Овен. Съгласно астрологическият закон за подобието, принципите, които формират устройството на слънчевата система и управляват движението на планетите, влияят по същия начин във формирането на човешката душа тук на Земята. Тези космически ритми са в основата както на митологичните , така и на астрологичните архетипи, които присъстват в нашия живот като дълбоко вродени митиви.

Зодиакалните знаци представляват унаследен образец на поведение. Всяка планета разположена в някой от тези знаци бива модифицирана или придобива съотвената характеристика на знака. Така, когато Слънцето навлезе в знака на Овена, ние описваме характера на всеки роден под този слънчев знак, навлизайки в следващия зодиакален знак, свойствата на характера се променят.

Традиционно дванайсетте знака се делят на четири групи по стихии или т.н тригони: оген, въздушен, земен и воден,
и три групи по качества (кръст): кардинален, фиксиран и мутабелен, както и на полярности мъжки /Ян/ и женски /Ин/ знаци. Групата на стихиите може да се определи като психологически тип и темперамент, а качествата като типа мотивация.

Разделение по стихии, качества и полярност:

Кардинален Фиксиран /неподвижен Мутабелен /подвижен

Психологически тип и Темперамент
Полярност
Огън Овен Лъв Стрелец Холеричен темперамент Мъжки
Земя Козирог Телец Дева Флегматично/Меланхолочен Женски
Въздух Везни Водолей Близнаци Сангвиничен Мъжки
Вода Рак Скорпион Риби Меланхолично/Флегматичен Женски
Воля и Инициатива Сигурност и Стабилност Контакт и Гъвкавост

Холерикът (огън) е жизнен, енергичен и активен. Той е решителен и сигурен в себе си. Лидерските му качества са безпорен талант, както и творческите му способности. Действията и реакциите са му импулсивни - първо действа, после мисли (ако изобщо се замисли). Подвластен на този импулс иска нещата да станат веднага, ако ли не бързо "прегаря" и изпада в апатично настроение, от където идва и неговата предразположеност към цикличност както в поведението, така и в настроенията. Трудно се приспособява към обстоятелствата. По-скоро адаптира същите към своите желания и представи.

Флегматикът (земя) е спокоен, устойчив и търпелив. Практичен и реалист, стабилно стъпил на земята. Притежава устойчива психика, дори и в критична ситуация. Трудно се присбособява към новите ситуации и изисквания, особено там където е необходимо да промени навиците си. Енергичени работоспособен. Бавно и търпеливо постига целите си, като често обаче му липсва въображение и находчивост.

Сангвиникът (въздух) е общителен, подвижен и работоспособен. Реагира на всичко ново. Има много интереси, което му разширява непрекъснато кръга от познати. Леко се приспособява към всяка промяна, дори непрекъснато търси такива промени. Общителен е и за разлика от холерикът, не налага, а се съобразява със средата, в която се намира. Умее да съхранява енергичността и работоспособността си за дълго време.

Меланхоликът (вода) е пасивен и наблюдателен. Характерна за него е високата чувствителност и поради това, много често реагира неадекватно и на най-малката забележка. Поради голямата му впечатлителност, психиката му е неустойчива. Характерно за него е постоянното чувство на безпокойство и тревожност. Лесно се предава пред трудностите. Пасивността му и страха му от всяка промяна, ограничава кръга му от контакти. В критична ситуация предпочита да се затвори в себе си. Изобщо за него динамиката протича повече на вътрешен план, отколкото на външен.

Мотивацията:

Кардиналните знаци - Силен начален импулс и воля да постигнат набелязаната цел. Инициативни и решителни. Винаги намират изход от ситуацията.

Фиксираните /неподвижни знаци - Концентрацията на енергията, зададена от кардиналните знаци. Натрупване и стремеж към стабилност и поддържане на равновесието.

Мутабелните/подвижни знаци - Разпределят концентрираната от кардиналните знаци енергия. Лесно се приспособяват към обстоятелствата.

Психологически тип

За да опишем стихиите във връзка с психологическото им проявление можем да се обърнем към типологичния модел създаден от д-р К. Г. Юнг. Той диференцира осем типологични групи:

- две личностни нагласи - интроверсия и екстраверсия

- и четири функции: мислене, усещане, интуиция и чувство

Стихия Функция Личностна нагласа
Огън Интуиция - ирационална Екстраверт
Земя Усещане - ирационална Интроверт
Въздух Мислене - рационална Екстраверт
Вода Чувство - рационална Интроверт

За да се определи, коя от четирите функции е доминантна, е важен броя на планетите и Асцендента в коя от четирите стихии попадат. Трансатурновите планети - Уран, Нептун и Плутон не играят толкова голяма роля за определянето на тази доминанта, тъй като те носят по-скоро колективен характер. Особено важно е положението на Слънцето, Луната и Асцедента в хороскопа. Те са фундаменталната основа, която поддържа всичко друго в наталната карта. Най-диференцираната психологическа функция (наречена от Юнг - висша), е тази, кояето е изцяло под наш контрол. Обикновено я използваме автоматично, понеже ни е най-естествена. Така от друга страна в опозиция застава нисшата функция - обикновено тя се свързва с тъмната страна на човешката личност. Двете противополжни функции са от едно естество - рационални или ирационални - мислене - чувстване и интуиция - усещане. Ако в хороскопът на човекът доминира интуицията, то тогава сетивната функция ще се проявява в повечето случаи неадекватно.

Екстравертната нагласа се съотнася към мъжкото Ян начало, а в астрологията със мъжките (активни знаци). При екстравертният тип посоката на енергията е насочена навън - към обекта.

Интровертната нагласа се съотнася към женското Ин начало, а в астрологията с женските (пасивни знаци). При този тип нагласа, посоката на енергията е насочена към самия субект.

Разбира се, няма чист екстраверт или интровертен тип. Във всеки човек са заложени и двата типа нагласи, но едната от тях е диференцирана (осъзната), докато другата действа скрито или подмолно.

Знаците от огнения тригон - Овен, Лъв, Стрелец - се свързват с интуитивната функция. Хора, в чийто хороскоп преобладава огненият елемент са вечно търсещи предизвикателства и промени. Там, където има установени норми трудно ще се задържат. Копнежът им към търсене на нови възможности е провокиран от тънкият им усет към всичко новозараждащо се. Спонтанните им вдъхновения носят изключително голям творчески заряд идващ от най-дълбоките слоеве на душата им. Сетивната функция при тях е най-слабо развита, за това много често са упреквани, че им липсва практичност и стабилност.

Знаците от въздушния тригон - Близнаци, Везни, Водолей - се свързват с мисловната функция. Хора, в чийто хороскоп преобладава въздушната стихия, подчиняват цялостната си дейност на интелектуални умозаключения. Взаимодействието със заобикалящата среда за тях е приоритет. Всичките им важни действия и постъпки са продиктувани от интелектуални мотиви. Мисленето е каналът, по който тече жизнената им енергия. Обикновено имат трудности в изразяването на емоциите (чувствената функция), които често се проявяват под формата на капризно настроение и прищявки.

Знаците от земния тригон - Телец, Дева, Козирог - се свързват със сетивната функция. Хора, в чийто хороскоп преобладава земния елемент са изключително практични. Усетът им за обективната реалност е изключително развит. Критерий за тяхната ценност и опит е силата на усещанията, които пораждат обектите. При тях интуитивната функция е най-малко развита, от където идва и тяхната инертност и нежелание за промяна. Всичко, което не може да се докосне им се струва твърде съмнително.

Знаците от водния тригон - Рак, Скорпион, Риби - се свързват с чувствената функция. Хора, в чийто хороскоп преобладава водния елемент се ръководят изключително от своите чувства и емоции. Нещо, което не отключва емоционалната им ангажираност се отхвърля. Много пъти се чувстват неразбрани поради невъзможноста им да вербализират това, което преживяват. Мисловната функция при тях е недиференцирана. Те изразяват това, което са не с думи, а с емоция и настроения.

Архетиповете

12-те Зодиакални знака могат да се асоциират с дванайсет архетипа или модели на поведение. Ако планетните функции съответстват на архетипния образ (форма) - баща, майка, сестра и т. н, то зодиакалните знаци ще ни покажат как (поведенчески) ще се прояви този образ. Луната винаги е свързана с образа (имагото) на майката или това, което търсим, но тя ще е различна във всеки зодиакален знак.

Овен Воинът-Защитник, Лидерът, Героят-Спасител, Авантюристът, Предприемачът, Приматът
Телец Строителят, Архитектът, Земният Дух, Майката-Природа, Любовникът, Музикантът
Близнаци Учителят, Писателят, Разказвачът, Вечният студент, Измамникът-Шутът, Интелектуалецът
Рак Божествената Майка, Майката, Богинята, Императрицата, Лечителката, Психиката
Лъв Богът като баща, Бащата, Крал-Кралица, Изпълнителят, Комикът, Творецът, Детето
Дева Анализаторът, Перфекционистът, Слугата, Работникът, Лечителят-билкар, Експертът
Везни Дипломатът, Миротворецът, Домакинът, Любовникът, Артистът
Скорпион Детективът, Изследователят, Алхимикът, Магьосникът, Палачът, Жертвата-Убиецът, Отмъстителят
Стрелец Студентът, Философът, Професорът, Мисионерът, Оракулът, Фантазьорът, Мечтателят
Козирог Отшелникът, Мъдрецът, Императорът, Авторитетът, Стратегът, Победителят
Водолей Революционерът, Анархистът, Хуманистът, Ученият, Ексцентрикът, Геният
Риби Мистикът, Поетът, Мечтателят, Медиумът, Духовният водач, Мъченикът



Планетите

Планетите представляват един от най-важните елементи при интерпретацията на наталната карта. В астрологията се работи с десет планети - Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Тъй като в астрологията се изследва влиянието на космоса върху Земята, астролозите използват геоцентричната система, т.е ние наблюдаваме останалите небесни тела откъм Земята, включително Слънцето и Луната, поради това двете светила също се разглеждат като планети. Положението им в различните домове и зодиакални знаци, както и ъгловите им отношения (аспекти) показват общата архетипна конфигурация, която ни изгражда като уникални личности с всички положителни и "отрицателни" потенциали. Планетите в астрологията описват различни страни от нашата психика. Те са движещите сили или главните изпълнители на голямата сцена на живота. Аспектите между тях (ъгловото отношение) показва архетипната динамика в хороскопа - кои сме ние и какво очакаваме от другите.

Лични планети – Слънце, Луна, Меркурий, Венера и Марс са т.н. лични планети. Те заедно с Асцендента са фундамента на това, което сме и върху, всичко друго се надгражда.

Слънцето – Слънцето в хороскопа сомволизира главният принцип на жизнената енергия, то е Духът, нашето усещане за това, кои сме и каква е мисията ни в живота. Слънцето е свързано с мъжкият принцип или Ян енергията. Всички планети, които имат аспект със Слънцето в хороскопа, ще играят много важна роля както в живота на човека, така и за формирането на неговия характер.
Архетипът на Бащата/Героят

Луната – тя е другото важно светило в хороскопа, което символизира нашата емоционалност и инстинкти, чувството ни за принадлежност към другите. Ако Слънцето символизира съзнателното АЗ, то Луната е тази, която управлява нашето несъзнавано, или всички онези процеси, скрити за нашето съзнание. Луната е символ на материята, за това тя управлява всички психосоматични процеси. Тя е свързана с женския принцип – Ин енергията. Луната показва връзката ни с нашата майка и представата ни за женския образ.
Архетипът на Майка/Дете

Меркурий – Меркурий символизира нашият интелект и мисъл. Той отговаря за умствените способности на човек, как се учи, как възприема, как се изразяваме за нещата, които мислим. За това неговото положение в хороскопа ще ни покаже как общуваме с останалите, как обменяме информация и идеи. В митологията Меркурий е свързан с гръцкия бог Хермес.
Архетипът на Пратеникът

Венера управлява нашата емоционална и интимна сфера. Тя е свързана с принципът на любовта или Ерос. Венера е тази която ни провокира към близки и романтични връзки. Положението й в хороскопа показва, какво правим за да бъдем обичани и как ние обичаме. Венера също така управлява естетическите ни чувства и вкус. Тя ни дава възможност да харесваме или не определени неща, критериите по които сравняваме. В митологията Венера е свързана с богинята Афродита.
Архетипът на Музата/Любовницата

Марс символизира движещия или динамичен принцип. Той е този благодарение, на когото можем да действаме и да постигаме целите си. За разлика от Венера той изразява мъжкият принцип на сксуалността. В отрицателните си проявления Марс е свързан с гневът и агресията, с инцидентите, травмите и конфликтите. В митологията е свързан с бога на войната Арес.
Архетипът на Воинът

Юпитер за разлика от личните планети спада към т.н. социални планети. Той символизира принципът на ръстта, разширението и желанието ни да успеем и да сме щастливи. Той ни дарява с оптимизъм и щедрост, както към себе си, така и към останалите. Юпитер е планетата, която е свързана с нашата ценностна система, както и с нравствените норми, които за разлика от Венера са формирани под въздействието на социалното ни обкръжение. Той ни провокира да разширяваме кръгозора си, както и житейският си мироглед. В митологията Юпитер е свързан с бога Зевс.
Архетипът на Наставникът/Филантропът

Сатурн е планетата, която е в пълна противоположност на архетипа и принципите на Юпитер. Той символизира ограниченията, препятствията, трудностите, блокажите и депресията, но само ако енергията му се използва негативно или ако му се противопоставим. В положителните си проявления той ни дарява с твърдост и устойчивост. Учи ни на дисциплина и търпение, качества, които най-трудно се усвояват. Сатурн поставя границите и материализира идеите. В митологията Сатурн е свързан с бога Кронос и поради тази причина той управлява, старостта, смърта и каря на всички неща.
Архетипът на Учителят/Организаторът

Уран е планетатата, която символизира всичко неочаквано и ново, бунтът срещу старото и консервативното. Той е провокатор и експериментатор. Уран е свързан с революцията и освобождението. Благодарение на него в живота ни влизат нови и вълнуващи хора и събития. Той ни пробужда духовно и емоционално, когато започнем да тъпчем дълго на едно място. В отрицателните си проявления Уран може да бъде безмилостен и разрушителен, егоцентричен и елитарен. Когато човек не е настроен на неговите вибрации, животът му може да рухне внезапно. В митологията Уран е свързан с бога Прометей.
Архетипът на Революционерът

Нептун в хороскопа символизира божествената любов и мистиката. Той олицетворява праматерията и началото. Нептун ни потапя в онези блаженни състояния, които след напускането на майчината утроба трудно можем отново да изживеем. Той премахва границите на нашето АЗ и ни прави съпричастни и емпатични към проблемите на другите. Нептун ни провокира към духовно търсене, когато засяга лична планета в хороскопа, изостря нашата интуиция, прави ни много по-сензитивни за нещата около нас. В отрицателните си проявления Нептун може да откъсне човек от реалността, да му създаде един нереалистичен и откъснат от реалния живот свят. Поради това, той се свързва и с повечето психотични заболявания и състояния. Използвайки негативно нептуновите вибрации, човек се изправя пред заплетени и неясни – илюзорни ситуации. В митологията Нептун е свързан с бога на водните стихии Посейдон.
Архетипът на Мечтателят/Мистикът

Плутон е една от най-малко познатите планети. Той се свързва с вселенската жизнена енергия, която движи еволюцията както в природата, така и в човешките общества, но също така управлява всички разрушителни енергии. Плутон управлява основните биологически процеси като раждане, полово съзряване и смърт. Той е свързан с дълбоките несъзнавани колективни слоеве на психиката, които движат обществото като цяло. Плутон управлява трансформациите както и всички хтонични (подземни) сили. В митологията Плутон е свързан с бога Хадес – гръцкият бог на подземния свят.
Архетипът на Магьосникът/Сянката

Домовете в астрологията

Домовете в астрологията описват арената, на която планетите влагат своята енергия. 12-те дома символизират различни сфери от живота на човек. Те са свързани повече с външната среда и обстоятелства, отколкото с вътрешното ни състояние.

Кратко описание на домовете:

Асцендентът е една от най-важните точки в хороскопа. Той символизира нашето отношение както към самите нас, така и към света. Асцендентът показва как изразяваме нашата индивидуалност. Той служи като маска, която ни предпазва от предизвикателствата на външния свят. Това е нашата персона или лицето, което показваме на другите, преди да разкрием истинската си същност.
1 дом - Същност - описва външния вид, поведението, темперамента, физическото здраве на човек. Първите години след раждането.

2 дом - Притежания - описва личните ни ресурси и потенциал, както и таланти (материални, физически и психически). Притежанията, сигурността и загубите.

3 дом - Общуване/Роднини - описва начинът ни на общуване и учене, началното обучение, близкото обкръжение, братя, сестри. Близките пътувания.

4 дом (IC)- Дом/Корени - описва домашното обкръжение в детските години, родителят от противоположния пол и връзката ни с него, семейните традиции, миналото, домът, в който живеем, края на живота.

5 дом - Творчество/Деца - описва по какъв начин изразяваме истинският си "АЗ". Творчеството, сърдечните и любовни връзки, децата и отношението ни към тях. Играта и забавленията.

6 дом - Служенето/Здравето - описва всекидневието, работата, здравето и как човек се грижи за себе си и за другите. Хигиена, хранене и диети.

7 дом (Dsc) - Брак/Партньорство - описва брачните и бизнес партньорства, близките и интимни връзки, откритите врагове, публиката.

8 дом - Смърт/Прераждане/Чуждите ресурси - описва критичните и близки до смъртта преживявания, смъртта, прераждането и трансформациите, секса и зачеването. Окултните занимания. Инвестициите, застраховките, наследствата. Хирургическите интервенции.

9 дом - Дългите пътувания/Експанзията - описва чуждите държави и култура, висшето образование, философията, рекигията, пътешествията.

10 дом (MC) - Кариерата - описва кариерата, професионалните цели, социалния статус, обществения живот, постиженията, родителя от противоположния пол.

11 дом - Приятелите/Надеждите - описва колективната работа, приятелите, дългосрочните цели и планове, съмишлениците, организациите, идеалите.

12 дом - Кармата/Духовния път - описва трансцендентното, духовния живот, несъзнаваното, страховете, самотата, болниците, затворите, тайните, бягството.

Аспекти

Аспектите (ъгловите отношения) между планетите, особено тези към личните планети показват как си взаимодействат различните планетарни принципи. Основните аспекти, с които се работи в астрологията са т.н. мажорни аспекти - съвпад, опозиция, квадратура, тригон, секстил и квинконс. Останалите минорни аспекти добавят само нюанси към общата картина.

Съвпад 0º - когато две или повече планети са много близко една до друга. Този аспект е един от най-силните в астрологията. Съвпадът може да бъде добър или напрегнат в зависимост от енергиите на планетите, положението им по знак и дом.

Опозиция 180º - когато две планети се намират една срещу друга. Опзицията винаги създава напрежение между планетарния принцип на планетите. Аспекта се свързва с противоречията, разногласията, втрешен конфликт.

Квадратура 90º - е аспект, който също носи голямо напрежение. Той се свързва с предизвикателствата, кризисните ситуации и конфликтите.

Тригон 120º - това е един от най-благоприятните аспекти. Той носи хармония, баланс, енергиите протичат без никакво съпротивление. Той се свързва с талантите и скритите заложби на човек.

Секстил 60º - този аспект също носи възможност планетарните принципи да се изразят хармонично. Тук обаче от човек се изисква да приложи повече усилие за разлика от тригона.

Квинконс 150º - това е аспект, който е свързан с напрежение. За да бъде решен проблема, човек трябва да има кураж и търпение. Квинконсът по-скоро е свързан с приспособяването и адаптацията към някаква ситуация или обстоятелства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.