понеделник, 7 януари 2019 г.

Цветята имат чувства – ефектът на Бекстър

В серия от експерименти, проведени преди повече от 35 години, най-изтъкнатият американски експерт по детектори на лъжата Клив Бекстър показа, че цветята имат чувства и отговарят на външни стимулатори.

Школата на Бекстър по детектори на лъжата в гр. Сан Диего, Калифорния (САЩ) се специализира в обучението на разузнавателни агенции и полицейски части в сферата на използване на детектори на лъжата.

Една част от детектора на лъжата измерва кожните конвулсни реакции (ККР) на един обект. ККР е количеството на съпротива на кожата на обект в резултат от малък електрически поток, който показва промяната в нивото на физиологичната възбуда на обекта.

Една сутрин през октомври 1966 година г-н Бекстър свързал ККП електродите на полиграфа с листата на растението Анхуза и след това налял вода в основата на цветето. Намерението му било да измери количеството от време, което ще е необходимо на водата да достигне листата на растението и да промени електрическата съпротива.

Докато очаквал намаляване на съпротивлението при навлизането на водата в листата, г-н Бекстър не бил подготвен за това, което последвало – вместо съпротивата да намалее, тя се увеличила и според резултатите на полиграфа, растението произвело крива, подобна на тази, когато човешко същество преживява някакво щастие.

След това г-н Бекстър опитал друг експеримент. Той си записал: „Беше рано сутринта и никой друг не беше в лабораторията. Мисълта и намерението ми беше: „Ще изгоря това листо”. Веднага в този миг, когато представата за изгарянето на това листо влезе в главата ми, писецът на полиграфа се придвижи бързо до върха на таблицата”.

Той отишъл да вземе кутия кибрит и се върнал обратно, но забелязал, че полиграфът бил толкова възбуден, че нямало повече никакъв отговор, който можел да се наблюдава. Така че върнал кутията кибрит обратно в кабинета на секретарката. Според Бекстър, когато се върнал до полиграфа „нещото се изравни отново, което наистина му придаде завършен вид и ми даде, много високо качество на наблюдение”.

През следващите 35 години г-н Бекстър извършил повтарящи се безцелни, контролирани и автоматизирани експерименти, за да подложи на изпитание този феномен, който той нарича „основно биокомуникативно възприемане”, познат на мнозина като „ефектът на Бекстър”.

Неговото изследване открива, че растенията могат да възприемат и количествено да отговорят на умишлени човешки мисли и действия. Както се твърди, опитите на Бекстър са били последвани от учени стотици пъти, посредством използването на различни видоизменения










Източник:
http://www.theepochtimes.com/news/5-4-22/28064.html 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.