петък, 14 март 2014 г.

КАКВО НАРИЧАМЕ РЕАЛНОСТ?

Какво наричаме реалност? Това трудно може да се обясни, наистина и всеки, който твърде упорито се опитва всеки, който хвърля твърде много усилия в опити да го обясни има опасност напълно да се изгуби в глъбините на мистиката. Колкото по-дълбоко се вглеждате в квантовата физика толкова по-невероятна и мистична изглежда тя.

Квантовата физика най-точно казано е физика на възможностите. Всичко това са въпроси - как ние изживяваме и чувстваме света, дали има разлика между това, и какъв е той в действителност. Замисляли ли сте се някога от какво са направени мислите?

Някои неща, които днес наблюдаваме у децата са знак, че културата ни се гради върху погрешна парадигма и въобще не оценява силата на мисълта. Всяка епоха, всяко поколение има свои общоприети схващания. Например, че светът е плосък, или че земята е кръгла, и т.н. Има стотици готови концепции, които сме приели на вяра, но, които може и да са измамни. И разбира се в повечето случаи исторически погледнато тези възгледи са неверни.

Следователно, ако се поучим от историята, по-голямата част от нашите готови възгледи за света просто не са верни. Но ние сме заседнали в тези концепции, без изобщо да го осъзнаваме. Това наричаме парадигма. Съвременният материализъм лишава хората от нуждата да поемат отговорност а много често това прави и религията. 

Не е ли всеки от нас е една мистерия? Една загадка? Със сигурност е така. Такива дълбокомислени въпроси отварят нови пътища за опознаване на света. Истинска тайна в живота е не да пребиваваме в познатото а да изживеем мистерията. 

What the Bleep Do We Know!?


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.