неделя, 5 септември 2010 г.

Методи за психологическа защита

Във всекидневието си често се срещаме с обидни думи, и то обикновено когато най-малко очакваме : на пътя, на опашката, в службата ...

МЕТОДЪТ " ДИСНИЛЕНД " :
Болезнеността на психологическия удар може да се смекчи и дори да се неутрализира напълно, ако към всички хора се отнасяме като с малки деца. Нали не се обиждате на неразумните малчугани ?
Представете си , че сте се оказали срещу цяла група негативно настроени към вас хора. Превесът на силата е на тяхна страна и вие имате само един шанс да промените ситуацията : да ги възприемете като група деца, играещи на площадката. Те капризничат, сърдят се, крещят, размахват ръце, хвърлят играчките си на земята, тъпчат ги с крака - всячески се стараят да ви извадят от кожата. Но вие, като възрастен и мъдър човек се отнасяте към постъпките им като към детски лудории и продължавате невъзмутимо да сте спокоен, докато те не се уморят. Не възприемате думите им като оскърбление, не реагирате на нападките им - на вас ви е смешно да ги наблюдавате като възрастен човек.

МЕТОДЪТ " ЛИСИЦАТА И ГРОЗДЕТО " :
Ако в миналото сте имали случаи, когато някой е успявал да ви докара дотам, че все още преживявате поражението, възползвайте се от техниката за рационализация, на снемането на негативните "котви". Спомнете си баснята "Лисицата и гроздето" : като не може да стигне узрелия плод, лисицата казала, че не го иска, защото е кисел и зелен.

МЕТОДЪТ " ОКЕАН НА СПОКОЙСТВИЕТО " :
Представете си, че сте главен герой на притчата : "Океанът приема водите на много бурни реки, като при това остава неподвижен. Този, в когото се вливат всички мисли и емоции, остава безстрастен и в покой" .

МЕТОДЪТ " ТЕАТЪР НА АБСУРДА " :
Този метод се състои в довеждане на ситуацията до абсурд. Това по принцип е същото, като да се прави от мухата слон. Т.е. на глас хиперболизирате до неузнаваемост това, за което някой само намеква, и по този начин неочаквано избивате от ръцете на вашите врагове или недоброжелатели психологическото оръжие. Целта ви е да направите така, че всякакви нападки вече да не предизвикват нищо друго, освен смях.

МЕТОДЪТ " ТЕАТЪР НА КУКЛИТЕ " :
Ако ви е трудно да общувате с емоционално значими за вас хора, използвайте именно този метод. Представете си, че те са само шаржирани персонажи от телевизионен куклен театър. И нека си говорят глупости, докато общуват помежду си. А вие само наблюдавайте отстрани и давате вашите оценки : този умник се прави на супермен, а другият се представя за силна личност, професионалист, а всъщност е слабак, просто блъфира. Разигравайте този спектакъл, докато не се разсмеете. Вашият смях е показател, че техниката е сработила.

МЕТОДЪТ " АКВАРИУМ " :
Той е подходящ, ако при общуване с негативно настроени по отношение на вас хора продължавате болезнено да реагирате на техните нападки. Представете си, че между вас и опонентът ви се намира дебелата стена на стъклен аквариум. Той ви казва нещо нелицеприятно, но вие само го виждате, а не чувате думите му, те са погълнати от водата и се превръщат в пяна на повърхността й. Затова не ви въздействат. И вие, без да губите присъствие на духа, не се поддавате на провокацията, не реагирате на обидните думи. Благодарение на това пречупвате ситуацията във ваша полза.

МЕТОДЪТ " ВЕНТИЛАТОР " :
Анализирате на какво реагирате най-болезнено. Какво ви дразни, какво ви вбесява или ви хвърля в униние ? Спомнете си конкретни думи, интонации, жестове на ваши опоненти. Затворете очи и отново си спомнете най-парещите думи, които предизвикват у вас чувство на агресия или объркване.
А сега си представете, че седите срещу човека, който ви нанася тези психологически удари. Той ви казва жестоки, обидни думи и вие усещате, че започвате да "кипвате". Представете си усещането за удар. Коя част от тялото ви реагира на него ? Какво се случва : появява ли се топла вълна в цялото тяло или нещо се свива отвътре, а може би просто ви спира дъхът ? Какво точно става с вас ?
Възползвайте се от техниката за вентилация на емоциите. Представете си, че между вас и него стои мощен вентилатор, който веднага отнася думите му настрани, техните остри стрели не достигат до вас. Отворете очи и със сигурност ще усетите, че сега сте способни да издържите този психологически удар .

По материали от Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.