неделя, 18 май 2014 г.

Квантовото оплитане може да влияе на миналото

ИзточникПлашещото квантово оплитане (всъщност, това е взаимовръзката между две частици, но определянето на явлението се приема като "квантово оплитане") е станало още по-страшно.

Оплитането е странно състояние, където двете частици са тясно свързани, дори когато са разделени от големи разстояния. За първи път учените са получили заплетени частици след като те са били измерени и дори са могли да престанат да съществуват.

Ако това ви звучи неразбираемо, дори и изследователи в доклада, публикуван на 22 април онлайн в списание
Nature Physics са съгласни, че това е много "радикален" феномен.

"Явяват ли се тези две частици свързани или разделени, се определя, след като те се оценят", пишат изследователите от Института за квантова оптика и информация в Университета на Виена.

Всъщност, учените са доказали, че действията в бъдеще, могат да повлияе на минали събития, поне когато става дума за сложен, мозъчен свят на квантовата физика.

В квантовия свят, всичко се случва по различен начин, отколкото в реалния свят, където можем да видим и да докоснем всичко, което ни заобикаля. В действителност, когато квантовото оплитане, за първи път е предсказано теоретично, Алберт Айнщайн изразил отвращението си от идеята, наричайки го "страховито действие на разстояние."

Изследователите придвижили оплитането с една стъпка по-далеч от всякога, започвайки с експерименти върху два чифта светлинни частици, наречени фотони.

И двете двойки фотони се оплитат по такъв начин, че двете частици в първата двойка са били оплетени една с друга, а двете частици във втората двойка също били оплетени една с друга. След това, един фотон от всяка двойка е изпратен на един човек на име Виктор. От останалите две частици, едната частица отива при Боб, а втората - към Алис.

Но сега Виктор придобива контрола над частиците на Боб и Алис. Ако той избере да взаимосвърже между него двете частици при него от различните двойки, то частиците на Боб и Алис също ще бъдат свързани. И Виктор ше може да го прави по всяко време, дори и след  това, ако Боб и Алис могат да измерят, променят или дори да унищожат техните фотони.

"Фантастичното във всичко това е, че решението за това как да оплетеш между себе си, два фотона може да се направи в много по-късно време", заявява съавторът на проучването Антон Зайлингер. "Те вече могат да не съществуват."

Такъв експеримент за първи път беше предсказан от физика Ашер Перес, през 2000 г., но все още не е реализиран.

"Entanglement (оплитането) произлиза, ако ги изпратите до полупрозрачно огледало",, казва Zeilinger. "Едната половинка отразява, а другата предава. Ако изпратите два фотона, един вляво и един вдясно, то всеки един от двата фотона "забравя" откъде е дошъл. Те губят своите характеристики и стават объркани."

Цайлингер казва, че един ден тази технология може да се използва за обмен на данни между супер-бързи квантови компютри, които разчитат за съхранение на информацията на квантовото оплитане. Такава машина все още не е създадена, но експерименти като този, са стъпка към тази цел, казват изследователите.

"Идеята е да се създадат две двойки от частици, и да се изпрати едната към един компютър, а другата - към друг", казва Zeilinger. "Тогава, ако тези частици се свържат, компютрите могат да обменят информация."


източник - zahariada.blog.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.